avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Ridicare autovehicul
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Ridicare autovehicul

Am formulat o cerere de chemare in judecata prin care am solicitat anularea unui proces-verbal de contraventie, prin care am fost sanctionata pt parcare neregulamentara.
Masina a fost ridicata si depozitata de catre o societate comerciala. Am platit aproape 1.100 lei pt a o recupera.
In cadrul actiunii am solicitat obligarea societatii comerciale la restituirea sumei indicate mai sus, ca urmare a anularii procesului-verbal de contraventie.
Obiectul dosarului s-a stabilit ca fiind plangere contraventionala, pretentii. Nu am platiti taxa de timbru si nu mi s-a solicitat, nici nu s-a invocat exceptia netimbrarii.
Solutia instantei a fost de admitere in parte a cererii, in sensul anularii procesului-verbal de contraventie, dar prin respingerea cererii de restituire a sumei achitate catre acea societate comerciala, ca neintemeiata.#-o
Ce mai pot face acum?
Pe plangere contraventionala, e irevocabila, "gratie" micii reforme. Dar as putea interpreta cumva obiectul dosarului, astfel incat sa fac recurs pe partea de pretentii?
S-a confruntat cineva cu asa ceva?
Cel mai recent răspuns: Idefix , utilizator 07:34, 21 Aprilie 2011
Nu tin sa-ti raspund la intrebarea ta pentru ca pana acum am avut noroc, dar vreau doar sa comenetez putin cazul. In opinia mea, ceea ce fac societatile comerciale se numeste furt. Conform codului penal, la art. 227 Furtul este definit astfel:
"(1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Fapta constituie furt si daca bunul apartine in intregime sau in parte faptuitorului, dar in momentul savarsirii acel bun se gasea in posesia sau detentia legitima a altei persoane .
(3) Se considera bunuri mobile si inscrisurile, energia electrica, precum si orice alt fel de energie care are valoare economica.
(4) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate."
Oare aceste firme chiar ne pot deposeda de bunul nostru fara a fi sanctionate, asta cu atat mai mult cu cat, de multe ori, la baza nu au un pv intocmit de politie si nici macar nu au bunul simt sa ne anunte, urmand sa umblam ca bezmeticii si sa ne cautam masina.
Din pacate nu se poate incadra la furt, pt o plangere penala.
Totusi, ce as putea face? Mi se pare ca rezolvarea celor doua capete de cerere se bate cap in cap :)
Cred ca se poate. :)
De ex. intr-un caz similar contra politiei rutiere, careia i s-a cerut repararea prejudiciului material, solutia a fost urmatoarea:
" Respinge plângerea formulată...în contradictoriu cu intimata DGPMB-BPR. Menţine procesul verbal de contravenţie ....Respinge cererea având ca obiect pretenţii formulată... în contradictoriu cu intimata DGPMB-BPR ca neîntemeiată. Irevocabilă în ce priveşte soluţia referitoare la plângere. Cu recurs în 15 zile de la comunicare în ce priveşte soluţia referitoare la capătul de cerere pretenţii."
Deci legea micii reforme se aplica strict la plangerea contraventionala, care cere anularea procesului verbal de contraventie.
Mai multe idei contra firmei de ridicari se gasesc aici:
[ link extern ]
Pe mine ma intereseaza chiar cum se poate face recurs cerand daune politiei rutiere (raspundere civila delictuala conf. art.998 - 999 cod civil) in cazul cand PV nu a fost anulat! #-o
Un motiv ar fi ca PV nu continea masura tehnico-administrativa a ridicarii masinii, asa cum prevede legea. Deci ridicarea masinii este lipsita de temei legal.
Dispozitia de ridicare este un act administrativ intre politia rutiera si firma de ridicari. Ea se emite, conform Hot.Consiliu Local, atunci cand se intrunesc 2 conditii: stationare neregulamentara si masina sa fie un obstacol pentru circulatie (ceea ce nu era!).
Astept sugestii pe aceasta tema!
Ultima modificare: Joi, 21 Aprilie 2011
Idefix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Politia nu vrea sa-mi primeasca permisul intrucat pe hotarare scrie "cu drept de recurs". ce pot sa fac? nutujean nutujean am o mare problema;in luna august mi a fost suspendat permisul si am luat si amenda pentru neacordare autovehicule care circula din sens opus,am facut ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de ridicare auto anulat de instanta. cum recuperez amenda platita si cum recuperez taxa de ridicare auto? 2680512521612 2680512521612 Mi-a fost admisa in instanta plangerea contraventionala impotriva PV de constatare a autoturismului parcat neregulamentar si ridicat de firma de ridicari auto, ... (vezi toată discuția)
Eroare judiciara intr-un caz banal: politia achieseaza la plangerea mea, insa instanta o respinge irevocabil michistfn michistfn Intrucat mi s-au emis doua procese verbale contraventionale pentru aceeasi parcare neregulamentara, am deschis dosar de plangere contraventionala pentru a doua ... (vezi toată discuția)