Sunt proprietar al unui teren in Romania dar traiesc in strainatate. Nu exista nici un fel de probleme referitoare la proprietate, situatia fiind absolut clara. Pretul terenului este destul de mare, deci nu este vorba de niste bani adusi intr-o servieta. Doresc ca pretul sa fie achitat dintr-un cont bancar al cumparatorului in contul meu bancar. Intrebarile mele se refera la modul transactiei. (Sa admitem ca am cazut de acord cu cumparatorul referitor la pret, la notarul pe care-l luam, etc.)
Care este procedura notariala care garanteaza transfarul pretului in contul vanzatorului si a terenului in proprietatea cumparatorului. Daca se semneaza contractul inaintea obtinerii pretului, cine garanteaza ca se va mai plati pretul? Daca se vireaza mai intai banii, cine garanteaza ca mai semneaza vechiul proprietar contractul? Desigur ca cel care garanteaza nu poate fi decat notarul. Tocmai asta vreau sa stiu, cum garanteaza el totul, cat dureaza transferul pretului? O alta intrebare ar fi referitoare la contul vanzatorului - poate fi acesta un cont din strainatate?
Foarte multumesc.
Mult mai simplu este daca vinzatorul deschide un cont la o banca din Romania pentru a incasa pretul lucrului instrainat, iar notarul sa faca mentiunea ca pretul vinzarii a fost platit in acest cont ( in baza unei dovezi bancare), cum cheltuielile vinzarii sunt in sarcina cumparatorului acesta va suporta si cheltuielile legate de deschiderea si administrarea contului. Ulterior, nimic nu se opune ca vizatorul sa dispuna liber de suma diin acel cont.
Contractele se pot autentifica si la sediul bancii. Notarul autentifica actul simultan cu inmanarea de catre cumparator a ordinului de plata priind pretul, onorariu notarului pentru autentificare etc.
Buna ziua!
Sunt destui notari isteti care, dupa ce semnati in fata lor, va autentifica numai 1(un) exemplar de pe contract, pe care il da vanzatorului care merge la banca impreuna cu cumparatorul. Acolo cumparatorul face toate formalitatile necesare transferului, iar cand banca cere actul justificativ al transferului, acesta este aratat de vanzator. Dupa ce se face transferul si cumparatorul are certitudinea ca i-au intrat banii in cont, se intorc amandoi (in aceeasi zi !!) la notar caruia ii confirma ca totul a decurs bine, iar notarul le elibereaza ambilor si celelalte exemplare in original ale contractului.
Daca sunteti interesati, ne puteti contacta si, in cazul in care alegeti unul dintre notarii cu care colaboreaza cabinetul nostru de avocatura, veti avea si o reducere de 15% din onorariul notarului.
Cu stima,
av. Silviu Serban
Referitor la contul din strainatate, nu ar trebui sa fie probleme, aveti grija cum va intelegeti in privinat comisionului, pentru ca este evident mai mare. Oricum, ar fi bine sa discutati problema cu cel care achizitioneaza terenul sa nu se iveasca discutii ulterioare ca nu vrea sa suporte comisionul samd.