Un certificat de mostenitor,intocmit in anul 1992 de catre Notariatul de Stat.
La vremea aceea,s-a omis a se mentiona in cuprinsul acestui certificat,un testament de care a beneficiat raposata. Acel testament dispune ca intreaga avere a numitului X,fara copii sau alti descendenti si fara parinti,vaduv,sa ramana raposatei si uneia dintre fiicele raposatei,in indiviziune si parti egale,respectiv un teren de 2500 mp.
Insa,raposata a avut 5 copii. De asemenea,si sotul supravietuitor.
In aceasta situatie,s-ar impune completarea certificatului de mostenitor,cu testamentul,respectiv un supliment la certificat.
Dar,pe atunci era Notariatul de Stat.
Acum,unde anume ar trebui sa se mearga pentru un astfel de supliment ?
In situatia data,mostenitorii au urmatoarele cote trecute in certificatul de mostenitor: sotul supravietuitor 5/20,iar fiecare copil 3/20 (deci,sunt 5 frati,dintre care unul are testament impreuna cu mama decedata).
In cazul acesta,cum se poate imparti acel teren intre cei 6 mostenitori ?
Cine are testamentul,cat ia,sotul supravietuitor,cat ia,ceilalti 4 frati cat ia ?
Cum trebuie procedat,pas cu pas ???
Va multumesc. O seara buna.
...suplimentarea o va face orice notar public de la ultimul domiciliu al defunctei...insa inainte va trebui dezbatuta succesiunea dupa testatoare pt cei 2500mp...in cote de 1/2 parte pt defuncta si 1/2 parte pentru fiica acesteia...apoi cota defunctei de 1/2 parte se va imparti copiilor si sotului in cotele specificate deja in mostenirea dezbatuta initial...
Dar,cine are testamentul,mai beneficiaza si de cota parte din 1/2 ce revine mostenitorilor ? Adica 1/2 din testament plus cota parte din cealalta jumatate ?
Va trebui sa mearga toti mostenitorii la notar,unde se va dezbate mai intai succesiunea dupa testator ? Testatorul a decedat in 1981,lasand in urma sa acest testament. Apoi,acelasi notar,poate face suplimentul la certificatul de mostenitor ?
Stiti cumva cam cat costa totul ? Sau ce fel de taxe se impun ?
Va multumesc.