avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu minor! urgent!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu minor! urgent!

sunt in divort cu a doua mea sotie,cu care am un copil de 5 ani..mentionez ca mai am un copil dintr-o casatorie anterioara caruia ii platesc pensie alimentara.
sotia mea a introdus actiunea de divort pe motiv ca as fi agresat-o verbal si ca nu am mai mers pentru a "n"-a oara sa o iau de la locuinta parintilor, loc in care obisnuia sa plece in urma micilor "discutii aprinse".
Mentionez ca nu are probe care sa sustina afirmatiile sale, dimpotriva, pot dovedi ca sunt o persoana pasnica...avem prieteni comuni care sunt dispusi oricand sa depuna marturie.

eu, la randul meu, as putea sa dovedesc infidelitatea sa....
ea solicita custodia copilului minor, plata pensiei de intretinere si a cheltuielilor de judecata...
1)daca eu ma prezint la prima infatisare, in fata instantei, si sunt de acord cu pretentiile ei, am sanse sa scap de plata cheltuielilor de judecata?
2) ce se va intampla cu actiunea de divort? va fi admisa din vina exclusiva a mea (daca eu nu introduc cererea reconventionala)
3) este imperios necesar sa imi angajez un avocat?
4)daca introduc cerere reconventionala pentru incredintarea minorului, catre mine, tatal minorei, ce sanse de reusita am, atata timp cat nu au conditii si nici un venit?

PS mentionez ca sunt citat pentru data de 7 aprilie 2011 pt prima infatisare!!
Va multumesc anticipat!!!

(sunt verisorul utilizatorului contului)
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2011
florentinaaflorea, utilizator
daca va intelegeti si cu privire la copil nu se mai face ancheta sociala

Dupa ultimele modificari ale legii, puteti sa divortati si prin acord cu conditia sa va intelegeti asupra tuturor aspectelor, incredintare minor,pensie alimentara, program de legatura cu minorul in cazul in care va fi dat mamei.
Va puteti adresa unui birou de mediator, dar pentru a se putea parcurge procedura medierii toate partile implicate ( in cazul dvs. si sotia ) trebuie sa fie de acord cu aceasta procedura.
Medierea în cazul unui litigiu civil pe rolul instanţelor de judecată

Art. 61. - (1) În cazul în care conflictul a fost dedus judecăţii, soluţionarea acestuia prin mediere poate avea loc din iniţiativa părţilor ori la recomandarea instanţei, acceptată de părţi, cu privire la drepturi asupra cărora părţile pot dispune potrivit legii. Medierea poate avea ca obiect soluţionarea în tot sau în parte a litigiului. (2) La închiderea procedurii de mediere, mediatorul este obligat, în toate cazurile, să informeze în scris instanţa de judecată dacă părţile au ajuns sau nu la o înţelegere în urma procesului de mediere.

Art. 62. - (1) Pentru desfăşurarea procedurii de mediere, judecarea cauzelor civile de către instanţele judecătoreşti sau arbitrale va fi suspendată la cererea părţilor, în condiţiile prevăzute de art. 242 alin. 1 pct. 1 din Codul de procedură civilă. (2) Cursul termenului perimării este suspendat pe durata desfăşurării procedurii de mediere, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnării contractului de mediere. (3) Cererea de repunere pe rol este scutită de taxa judiciară de timbru.

Art. 63. - (1) În cazul în care conflictul a fost soluţionat pe calea medierii, instanţa va pronunţa, la cererea părţilor, o hotărâre, potrivit dispoziţiilor art. 271 din Codul de procedură civilă. (2) Odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru investirea acesteia.
(3) Hotărârea de expedient pronunţată conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu.

Art. 64. - (1) Pot fi rezolvate prin mediere neinţelegerile dintre soţi privind continuarea casătoriei, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la intreţinerea copiilor, precum şi orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii. (2) Înţelegerea soţilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului se depune de către părţi la instanţa competentă să pronunţe divorţul.

Art. 65. - Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii să nu contravină interesului superior al copilului, va incuraja părinţii să se concentreze în primul rând asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilităţii părinteşti, separaţia în fapt sau divorţul să nu impieteze asupra creşterii şi dezvoltării acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort culpa comuna cu minor ContSters161228 ContSters161228 Buna ziua am mare nevoie de un sfat. Sotul meu a intentat actiune de divort din culpa comuna si a specificat ca doreste incredintarea copilului la mine ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara inainte de divort? est est Buna ziua, As avea rugamintea sa ma ajutati cu aceasta problema. Vineri, 05.11.2010, am termen sa depun intampinare la cererea “sotiei” mele. In ... (vezi toată discuția)
Divort si incredintare minor bebeto478 bebeto478 Buna ziua, am sa prezint pe scurt despre ce este vorba: pe 19,10,2011 am avut prima infatisare divort(sotia mea a depus cererea de divort pe data de ... (vezi toată discuția)