avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Garantie gestiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Garantie gestiune

Buna seara
Am fost gestionar la o societate comerciala , pe aceasta perioada a fost oprita garantia legala, intrebarile mele sint:
- garantia este purtatoara de dobinda ?
- care este acea ?
- cui ma adresez in cazul in care angajatorul nu plateste corect garantia .
X-(:O
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 06:35, 7 Aprilie 2011
garantia nu este purtatoare de dobanda ci doar se capitalizeaza in cazul in care nu este folosita in vederea acoperirii anumitor prejudicii....
- va adresati instantei de judecata (tribunalul) din raza caruia aveti domiciliul!
Buna seara

Garantia materiala este purtatoare de dobanda. Obligatia angajatorului este aceea de a depune sau vira contravaloarea garantiilor retinute,, intr-un cont deschis separat de contul bancar prin care isi desfasoara tranzactiile curente.

Dobandai se calculeaza in functie de nivelul practicat de banca unde este deschis acest cont .

Daca ati facut deja lichidarea , cred ca singura cale de recuperare a banilor Dvs,este o actiune deschisa impotriva angajatorului.

Inainte de aceasta, mergeti la firma si solicitati in scris restituirea contravalorii garantiei materiale retinute si a dobanzii ,luati numar de inregistrare si asteptat o perioada sa vedeti ce se intampla.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Multumesc pt raspuns , dar sint un pic controversat cu privire la acest aspect ? Daca este posibil sa-mi indicati legea ce stabileste acest aspect .Va multumesc
Actul normativ care reglementeaza retinerea garantiei materiale a unei persoane incadrate in functia de gestionar si raspunderea materiala a acestuia este Legea 22/18.11.1969 ,modificata si completata de Legea 54/1994.

Art.15 - Garantia in numerar va fi depusa de catre agentii economici, autoritatile si institutiile publice la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la banci, intr-un cont special al agentului economic, al autoritatii ori al institutiei publice respective. Garantiile in numerar depuse la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la banci se inscriu intr-un carnet de consemnare pe numele gestionarului. Carnetul de consemnare va fi pastrat in casieria agentului economic, autoritatii sau institutiei publice in favoarea careia s-a constituit garantia.

Pentru garantia depusa in conditiile alin. 1, se acorda o dobinda anuala, stabilita de depozitarul garantiei, care nu poate fi mai mica decit dobinda acordata pentru depozitele la termen pe un an.

Art.16. - Garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Agentul economic, autoritatea sau institutia publica sunt obligate, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.

In cazul transferarii gestionarului intr-o alta functie pentru care de asemenea se cere garantie, carnetul de consemnare in care au fost inscrise sumele depuse drept garantie va fi trecut la noul loc de munca, procedindu-se, atunci cind este cazul, potrivit articolului 20.

Cind gestionarul a cauzat o paguba in gestiune la locul sau de munca si aceasta nu se acopera integral in termen de o luna de la obtinerea titlului executoriu definitiv, agentul economic, autoritatea sau institutia publica se va despagubi din garantia in numerar constituita in favoarea sa.

In situatia in care sumele depuse drept garantie au fost ridicate, in intregime sau in parte, de agentul economic, autoritatea sau institutia publica pentru a se despagubi, gestionarul este obligat sa reintregeasca garantia in numerar in rate lunare de 1/3 din salariul tarifar sau din cistigul mediu lunar, dispozitiile articolului 13 aplicindu-se in mod corespunzator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Returnare garantie gestiune comuna avril_dor avril_dor Buna ziua! Am lucrat la o firma de telefonie mobila din noiembrie 2007 pana in mai 2009 cand am intrat in concediu pt cresterea copilului. M-am intors la ... (vezi toată discuția)
Garantii materiale fly333 fly333 Buna ziua! Poate sa ma ajute si pe mine cineva cu un model de contract pentru garantii materiale pentru lucratori comerciali? Va multumesc!:(( (vezi toată discuția)
La cat timp dupa? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Spuneti-mi va rog,la cat timp dupa incetarea CIM,se restituie garantia oprita pentru gestionari?Din practica firmei (unde inca lucrez),ea se inapoiaza dupa 3 ... (vezi toată discuția)