antoneltonica a scris:
Are voie un avocat sa primesca de la Tribunal comunicare incheiere-amanare a pronuntarii civile etc. in mana din incinta tribunalului s-au prin posta?
...
Definitiv si executorie de drept.
Aceasta comunicare a fost data pentru recurs pe care trebuia sa il faca paratul.
Eu n-am priceput mai nimic din mesajul dvs. (sau, mai exact, nu vad legatura dintre intrebarea initiala si "motivarea" ei) Si iata de ce:
Daca instanta nu poate hotari de indata (in ziua in care s-au finalizat dezbaterile), pronuntarea se va amana ... (adica in "traducere libera":lasati-ne sa ne mai gandim si o sa ne pronuntam ...saptamana cealalta).
In acest caz, cele petrecute la termenul cand au avut loc dezbaterile se vor consemna in inchierea de la acel termen, care arata spre sfarsitul ei cam asa: "
Avand nevoie de timp pentru a delibera ...dispune: Amana pronuntarea la data...".
Cam ce sa fie "definitiv si executoriu" intr-o incheiere de AMANARE de pronuntare? Caci nu s-a hotarat inca...nimic. (s-a "hotarat" un termen de ...gandire).
Si cum sa curga termenul de "recurs pentru parat" de la data incheierii de AMANARE de pronuntare? Caci prin hotararea ce se
VA da, cand se
VA da (la termenul la care a fost amanata pronuntarea), e foarte posibil sa ...castige procesul. (teoretic, n-are cum sa fie clarvazator asupra solutiei ce se VA da si, prin urmare, nici n-ar avea cum sa stie ca ar avea de formulat vreun recurs).
Termenul de recurs curge de la
comunicarea hotararii - adica aceea prin care s-a hotarat ceva/prin care s-a solutionat cauza, si nu cea prin care s-a amanat luarea unei hotarari in cauza. (de regula termenul curge de la comunicare, dar exista si situatii in care termenul curge de la pronuntare).
N-are nici o importanta cand a plecat comunicarea de la instanta, ci cand a sosit la impricinat (data postei la destinatar).