avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul prenatal

Buna ziua!Sunt insarcinata in 7 luni si ar trebui sa intru in concediu prenatal,dar la noul loc de munca am abia 4 luni jumate lucrate,la vechiul loc de munca am 6 luni lucrate dar cu fosta firma sunt in proces pt ca nu mi s-a facut angajarea pe cele 6 luni lucrate desi am fost luata la firma in baza repartitiei de la somaj.Intrebarea mea este cate luni trebuie sa am efectiv lucrate sau cotizate pt a-mi putea lua deocamdata cele 126 de zile de concediu prenatal??beneficiez de prenatal sau nu??:((
Cel mai recent răspuns: blareanabel , utilizator 14:26, 7 Aprilie 2011
1. OUG 158/2005, privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, spune:
Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...
Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

2. Asadar va sunt suficiente cele 4 luni si jumatate pentru a beneficia de indemnizatie de maternitate.
3. Contabilul firmei ar trebui sa stie.
Va multumesc pt raspuns!Dar eu am citit in OUG 158/2005 actualizata ca pt a beneficia de concediul prenatal si postnatal adica cele 126 de zile la care as avea dreptul de la 7 luni de sarcina ca trebuie sa ai 6 luni lucrate efectiv si cotizate la CAS,ori la mine situatia este putin cam complicata pt ca sunt in proces cu firma la care am lucrat inainte,deci nu o sa pot avea cele 6 luni cotizate ci doar 5 luni.Nu prea stiu cum ar trebui sa procedez avand in vedere ca am probleme cu sarcina si nu stiu daca voi putea sa mai lucrez in continuare,de aceea ar trebui sa intru in prenatal.De CIC s-ar putea sa pot beneficia daca reusesc sa castig procesul si sa primesc o sentinta favorabila mie.:((:((:((
Am mai revenit cu o intrebare daca am doar sa zicem 5 luni lucrate la noua firma cum mi se va calcula concediul prenatal avand in vedere ca in OUG 158/2005 scrie ca se calculeaza venitul pe 6 luni in urma???:sorry:
1. Tot din OUG 158/2005, actualizata, v-am dat si eu art.7.
2. Asta inseamna ca daca nu aveti cele 6 luni de cotizare la sanatate se vor lua in calcul atatea cate aveti dar nu mai putin de o luna.
Va multumesc din suflet si Domnul sa va dea sanatate!!!=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal pentru doar 6 luni Georgestanciu67 Georgestanciu67 Se poate lua prenatal pentru doar 6 luni lucrate inainte de nastere? (vezi toată discuția)
Pot sa imi platesc din urma cartea de munca claudiav92 claudiav92 Pot sa imi platesc din urma cartea de munca? Si asi mai avea o intrebare sunt eleva la liceul cu frecventa redusa daca raman insarcinata beneficiez de prenatal (vezi toată discuția)
Cat timp trebuie sa ai pe contractul de munca,ca sa poti beneficia de prenatal? nicol_sexxy20 nicol_sexxy20 am 4 luni de munca si sunt insarcinata in 3 luni. pot beneficia de concediu prenatal,indemnizatie de crestere a copilului? (vezi toată discuția)