avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 10/2001 art 5
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 10/2001 art 5

ART. 5 din legea 10 spune :

" Nu sunt indreptatite la restituire sau la alte masuri reparatorii persoanele care au primit despagubiri potrivit acordurilor internationale incheiate de Romania privind reglementarea problemelor financiare in suspensie, enumerate in anexa care face parte integranta din prezenta lege."
As dori sa-mi spuneti daca despagubirile date pt.casele demolate inainte de 89 intra in categoria intra in despagubirile primite potrivit acordurilor internationale incheiate de Romania....

Nu. Despagubirile acordate au fost pentru exproprierea imobilului pentru o cauza de utilitate publica.
stiti,va rog, care este legea de acordare de despagubiri pt. casele demolate inainte de 1989 pt. utilitate publica?
Da, este Constitutia Republicii Socialiste Romania din anul 1965, art. 12 unde se arata ca nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica cu o justa despagubire. Si in Constituia in vigoare azi exista o prevedere asemanatoare. Dar, cred ca problema dvs are o anumita nuanta care va scapa. Vorbiti de demolare. Demolarea unui imobil nu se putea face decat dupa ce era trecut in proprietatea statului. Caile de trecere in proprietatea statului erau, in principiu, doua : exproprierea si .... donatia. Donatia era o forma degizata de expropriere. Proprietarul care urma sa fie demolat era invitat la primarie si i se facea "propunerea" ca sa doneze casa statului/. Omul - constrans astfel - facea oferta de donatie si primea in schimb un apartament la bloc, cu titlu de chirias. Deci, din proprietar de casa - care urma sa fie demolata pentru a face loc noilor constructii - devenea chirias la stat. O ASTFEL DE "DONATIE"ESTE LOVITA DE NULITATE ABSOLUTA, intrucat consimtamantul, ca act de vointa necesar intr-un act de donatie, este viciat, este rezultatul unei constrangeri. S-ar putea ca demolarea despre care vorbiti dvs sa poata fi incadrata in speta de principiu despre care am facut vorbire. In caz de donatie, obtinerea unei despagubiri se poate realiza pe calea dreptului comun - adica o actiune in justitie pentru constatarea nulitatii absolute a donatiei si obligarea statului la despagubiri.
Casa a fost a parintilor;casa si terenul s-au expropriat,casa s-a demolat si statul a dat despagubiri si un ap cu chirie,in care parintii au fost chiriasi pina au murit.( ap. a ramas statului)
Primaria considera ca eu ,ca mostenitor nu am drept la despagubiri diferenta intre cit ar fi fost valoarea reala a terenului si a casei si despagubirea primita (jumatate din costul de atunci al unei masini Dacia)cf art 31 alin 2 si 1 in conditiile art 5
.De aceea am intrebat daca eu ma incadrez in art 5 .Imi puteti da lamuriri,daca e sau nu justa si legala pozitia primariei?Va multumesc pt. raspunsuri
Anexa 1 la Legea 10/2001 priveste acordurile incheiate cu alte state privind probleme finanaciare in suspensie. In anexa sunt enumerate statele in discutie- Germania, Turcia si altele/. Dvs nu va incadrati in aceasta anexa intrucat nu sunteti cetatean al unuia din statele enumerate in anexa.
Nu cred ca exista vreo cale - cu sanse reale de succes - de a obtine diferenta de valoare dintre despagubire si imobil/. Pentru diferenta de valoare ar trebui sa dati statul in judecata si sa cereti obligarea acestuia la plata diferentei de valoare. Nu stiu cat reprezinta aceasta diferenta dar pot sa estimez costurile procesului. In cazul unui proces ar trebui evaluat imobilul printr-o expertiza judiciara/. Nu cred ca evaluarea s-ar face la preturile de acum ci la cele de atunci, de la data exproprierii/. Expertiza poate costa in jur de 7 - 800 lei/. Avocatul, de asemenea costa, cam 10 % din valoarea despgubirii cerute/. Insa o actiune in acest sens va fi socotita tardiva/. Termenul general de prescriptie pentru pretentii banesti este de 3 ani iar acest termen incepe sa curga diin momentul in care puteati face actiunea in pretentii/. Cred ca acest termen a fost depasit de mult/.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune Cecilia ROSU CECILIA Cecilia ROSU CECILIA cum e posibil sa-mi invoce instanta din oficiu, in cazul unui proces de uzucapiune de 30 de ani, exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratilor, ... (vezi toată discuția)
recurs aser aser Pentru acela caruia i-a fost favorabila decizia Curtii de apel si care e apoi e chemat la recurs de partea opusa poate invoca in intimpinarea ceruta o exceptie ... (vezi toată discuția)
Retrocedari imlaurentiu imlaurentiu Bunicul meu a avut o casa in centrul orasului iar pe vremea raposatului i-a fost confiscat terenul si casa i-a fost daramata . Atunci a primit o despagubire ... (vezi toată discuția)