avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Exceptii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Exceptii

Care sunt excepțiile prevazute de lege pentru mentinerea obligațiilor de plata a unei pensii de intretinere pentru cel care a dat o pensie de intretinere fara intrerupere pana la varsta de 18 ani? Cum se motiveaza starea de nevoie pentru obtinerea unei pensii de intretinere pe viată? In ce baza legala s-ar putea solicita o astfel de pensie pentru un copil major care nu se află în continuarea studiilor? Cumva in baza art.86 si art 94 CF???...
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 03:00, 8 Aprilie 2011
1.Persoana obligata la prestarea unei pensii de intretinere pentru un minor care a implinit varsta majoratului ,in situatia in care minorul devenit major,urmeaza studii postliceale,de calificare sau universitare,etc in urma actiunii in justitie formulata de copilul major ,poate fi obligata in continuare la prestarea obligatiei de intretinere,pana la terminarea studiilor,nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.

2.Pentru a putea obtine pensia de intretinere, cel care beneficiaza de aceasta trebuie sa dovedeasca:
a) Starea de nevoie
b) Starea de nevoie trebuie sa fie determinata de incapacitatea de a munci

Cat priveste cel obligat la plata pensiei de intretinere exista tot doua conditii:
a) sa dispuna de mijloace
b) sa nu existe o alta persoana obligata la intretinere inaintea sa.

Starea de necesitate se caracterizeaza prin neputinta personala de a-si asigura cele necesare traiului din venituri proprii, inclusiv prin valorificarea unor bunuri proprii care-i prisosesc. Starea de nevoie nu trebuie sa fie absoluta. Persoana este indreptatita la intretinere chiar daca reuseste din resurse proprii sa-si acopere o parte din nevoile sale.

Sstarea de nevoie este prezentata de literatura juridica de specialitate . Este o prezumtie care se fondeaza pe art. 86 (3), codul familiei potrivit caruia descendentul, cat timp este minor, e indreptatit la intretinere, oricare ar fi pricina nevoii in care se afla.

Incapacitatea de a munci trebuie sa fie determinantul starii de nevoie.
In cadrul familiei nu poate fi incurajata nemunca.
Pierderea capacitatii de munca creaza o prezumtie simpla, de diminuare a capacitatii de folosinta. In masura in care aceasta diminuare sta la originea starii de nevoie, persoana in cauza are dreptul la o pensie de intretinere.

In cazul obligatiei de intretinere intre fostii soti este necesar ca incapacitatea de munca sa fi existat inainte de casatorie, in timpul casatoriei sau sa fi survenit la cel mult un an de la desfintarea sau desfacerea casatoriei, insa dintr-o imprejurare in legatura cu casatoria.
Notiunea de mijloace are in vedere toate veniturile obtinute prin munca sau aduse de bunurile proprii, precum si toate acele bunuri care pot fi valorificate.

Venitul are un caracter de continuitate . In situatia in care prin propria-i conduita platitorul pensiei a ajuns lipsit de venituri periodice, situatia in care se afla in incapacitate temporara de plata sau in cazul in care ispaseste o pedeapsa privativa de libertate, el nu poate fi absolvit de indeplinirea obligatiei. In aceste situatii, pe aceasta perioada obligatia se suspenda, cel indreptatit putandu-se indrepta impotriva altor obligati.

Persoanele care nu realizeaza venituri pot fi obligate la o intretinere calculata la nivelul venitului mediu pe economie, masura constituind un mijloc de constrangere a platitorului de pensie, care, in acest fel, avand si perspectiva savarsirii infractiunii de abandon de familie, sa fie stimulat sa-si gaseasca o activitate remunerata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca la o firma din suedia maran maran Buna ziua, Urmeaza sa ma angajez la o firma care are sediul in suedia dar nu stiu daca o sa pot avea carte de munca in Romania.Activitatea o sa mi-o ... (vezi toată discuția)
Art.86 alin 2 cod familie gheyakob gheyakob Buna seara, Art. 86 alin 2 Cod Familie prevede: \"Are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui cistig din munca, din ... (vezi toată discuția)
M mrs mrs salutare ! , ma poate ajuta cineva sa-mi explice ce inseamna copil aflat in intretinere si cu ce se dovedeste aceasta \"ma refer la acte \" va multumesc !:) (vezi toată discuția)