este legal ca SC Apa Canal Sa sa inchida apa rece pe perioada nedeterminta din cauza datoriilor pe care le are asociatia de proprietari iar cei care platesc intretinerea la zi si nu au datorii sa sufere pentru asta?
contractul de distributie a ape reci este incheiat intre asociatia dvs si SC Apa Canal, pe acestia nu ii intereseaza cine a platit sau nu datoriile la cheltuielile comune (apa)., raspunsul este: da este legal sa opreasca apa!
asociatia e raspunzatoare pt datoriile fata de Apa Canal si totodata de neincasarea sumelor de la proprietari, fiind obligata sa ia toate masurile necesare de recuperarea banilor de la vecinii rauplatnici.
Este o situatie des intalnita ,datorita realitatii ca parti contractante sunt asociatia de proprietari-beneficiar si regia-furnizor de servicii
Pentru depasirea situatiei urmeaza ca reprezentantii asociatiei de proprietari sa analizeze optiunile la indemana astfel incat sa nu prejudicieze proprietarii buni platnici,eventual se poate negocia o reesalonare plati restante
este legal ce v-au spus si colegii,ce nu este corect este că regiile-furnizor de servicii(Apa Nova,Dalkia), nu vor încheia nici o dată contracte individuale pe proprietar,pentru că nici nu pot,ar trebui ca fiecare să fie branşat individual,imposibil la imobilele cu multe etaje,sau gen blocuri,ca exemplu cazul celor de la gaze şi lumină,de aceea contractele sunt încheiate cu asociaţia şi asociaţia este cea rău platnică,indirect dar este
Problema contorizarii separate a apei este f. usor de realizat prin montarea unui distribuitor la subsolul blocului , de unde fiecare ap. prin intermediul unui apometru de clasa superioara consuma. La noi la Galati a inceput actiunea de separare iar regia monteaza gratuit acest distribuitor initial in paralel cu vechea instalatie apoi... urmeaza taierea macaroanei.
Poate ca la dumneavoastra in bloc exista solutie tehnica sa se conecteze toti locatarii la acele distribuitoare.
De exemplu daca s-ar incerca asta la noi in bloc (ipotetic vorbind pentru ca in Bucuresti nu se va intampla cu siguranta prea curand asa ceva) ar insemna ca prin actualele "nise verticale" in care sunt acum o teava de apa rece, una de apa calda si una de scurgere sa poti trage 9 tevi de apa rece la parter, 8 la et. 1, 7 la et. 2 si tot asa, ca sa beneficieze fiecare apartament de apa din contor individual, ceea ce este cu siguranta imposibil.
Atunci ce ar trebui sa facem, sa tragem teava de apa pe casa scarii ca la gaze, iar apoi sa "gaurim toata casa" sa tragem tevi noi de pe hol (cel putin la mine ar fi in doua bai + bucatarie), daca in bloc sunt multi rau platnici si se ajunge sa ramai fara apa si n-ai incotro, poate ca o faci si pe-asta dar altfel mie nu mi se pare o solutie convenabila, pentru cineva care locuieste intr-un bloc P+8 sau P+10.