As dori ceva lamuri cu privinta la responsabilitatile banesti catre asociatia de locatari nou infiintata intr-un bloc dat in folosinta in 2010 in Timisoara.
Am cumparat un apartament "la rosu" si cred ca va ramane asa inca cativa ani de acum incolo. Locuiesc in strainatate, platesc lunar din 2010 curatenie si curent casa scarii, dar de luna asta mi s-a cerut sa platesc si salariu administrator bloc.
Nu cred ca legislatia pomeneste de apartamente nelocuibile, la rosu.
Ma intreb daca sunt obligata sa platesc administratorul, am doar peretii casei, nu beneficiez de nimic (nu utilizez nici un serviciu, deci de ce sa platesc un administrator care nu imi administreaza defapt nimic la pereti goi?).
A 2-a nelamurire: Plata femeiii de serviciu, curent si administrator e la fel, indiferent de nr de persoane, sau marimea apartamentului. E corect?
Multumesc mult. :)
1. Salariul administratorului, ca si celelalte salarii, se platesc in functie de cota-parte indiviza (suprafata utila a apartamentului). In consecinta, o data infiintata asociatia si angajat personal, dv. achitati salariile acestora chiar daca blocul ar fi la nivel de fundatie. Adica platiti salariile unor angajati ai unei asociatii din care faceti parte, nu angajatii unui bloc finisat.
Administratorul isi exercita functia sa si atributiile pentru administrarea proprietatii comune, nu a proprietatii individuale, asa incat nu conteaza ca apartamentele sunt locuite sau nu, el se ocupa de proprietatea comuna a asociatiei.
2. Salariile - se repartizeaza pe cota-parte indiviza; Curentul electric, salubritatea si gazele - se repartizeaza pe numar de persoane, asadar curentul electric n-ar trebui sa-l platiti.
Pentru conformitate Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari si HG 1588/2007 cu Normele de aplicare a legii.
colega elga50 va exemplificat foarte clar,într-un cuvânt ,administratorul asigura managementul de proprietate al condominiului,este foarte corect şi obligatoriu conform legii angajarea unui administrator,nelegal este curentul electric,dar puteţi face o sesizare scrisă la preşedintele asociaţiei şi sunt sigur să se va rezolva problema