avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lamurire dispozitiv?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lamurire dispozitiv?

Buna ziua,
am aflat azi ca am castigat la Tribunalul Bucuresti actiunea prin care angajatorul a fost chemat in judecata pentru plata ajutorului la nastere in valoare de un salariu mediu pe unitate.
"Admite acţiunea. Obligă pârâta să achite reclamantei un salariu mediu pe unitate, conform art. 51 lit c din Contractul colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional pe anii 2007-2010. Cu recurs în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 05.04.2011".

Intrebarile mele sunt:
1. Am mare dubii ca societatea va calcula corect acest salariu, desi in cererea de chemare in judecata sunt prezentate toate criteriile privind modul de calcul din care reiese ca este vorba de un salariu mediu brut pe unitate si neimpozabil. Se poate face o cerere de lamurire a dispozitivului pentru stabilirea exacta a sumei?
2. Daca da, care este termenul de a depune aceasta cerere si unde? La aceeasi instanta? Este la fel scutit de taxe?
3. Se poate ca instanta sa respinga aceasta cerere de lamurire a dispozitivului considerand ca decizia (cererea admisa) cuprinde toate datele necesare pentru aplicarea hotararii (respectiv calcularea sumei)? Va intreb pentru ca aceeasi instanta la prima infatisare (si singura) nu a vrut sa accepte la dosar o cerere pentru completare in acest sens, considerand-o nerelevanta. In acest caz, ce pot face ca sa ma asigur ca se va primi suma corecta de bani?
4. Care este termenul in care parata trebuie sa aplice decizia, pentru ca in Codul muncii termenul de 15 zile de la cererea adresata angajatorului se refera la drepturi salariale si nu la acest ajutor pentru nastere? Daca face recurs se poate trece totusi la aplicare?
5. Se poate aplica decizia cu executor judecatoresc, gandesc ca acesta poate solicita documentele necesare de la ITM si face un calcul corect? Pot apela la executor doar daca inainte cer angjatorului aplicarea hotararii sau o pot face direct? Se poate apela la executor chiar daca parata vireaza in contul sotiei (cel de salariu) o suma calculata de ea? Cine plateste executorul?
6. Ma scuzati ca pun asa multe intrebari, dar daca nu cer prea mult cateva fraze (un model) de formulare a cererii de lamurire a dispozitivului se poate?

Va multumesc foarte mult tuturor celor ce raspund pe acest forum, mi-ati fost de un real folos pana acum.
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2011
Selenus, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:05, 7 Aprilie 2011
buna ziua
lamurire dispozitiv nu prea cred ca e nevoie pentru ca a fost admisa actiunea asa cum a fost formulata mai bine puneti in executare si executorul platit de dvs va solicita o expertiza la un expert la fel platit de dvs si apoi veti primi si chetuielile ,este executori chiar daca face recurs .
av daniela
1. Potrivit art.281 ind.1 alin.1 C.proc.civ., în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului hotărârii ori acesta cuprinde dispoziţii potrivnice, părţile pot cere instanţei care a pronunţat hotărârea să lămurească dispozitivul sau să înlăture dispoziţiile potrivnice .
Întrucât legiuitorul nu prevede un termen , înseamnă că cererea poate fi formulată oricând, atâta timp cât nu s-a solicitat punerea în executare a hotărârii .

2. Cererea se adresează instanţei care a pronunţat hotărârea al cărei dispozitiv se cere a fi lămurit.

3. Exista si aceasta posibilitate, insa daca cererea este respinsa se poate exercita calea de atac a recursului ... intrucat hotararea data este supusa recursului.

4. Hotararea se poate pune in executare, chiar daca partea adversa declara recurs.

5. Pentru punerea in executare a hotararii va puteti adresa unui executor judecatoresc, chiar daca ati facut si cerere catre angajator de plata a ajutorului pentru nastere stabilit de instanta de judecata.
freeelis a scris:

1. Potrivit art.281 ind.1 alin.1 C.proc.civ., în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului hotărârii ori acesta cuprinde dispoziţii potrivnice, părţile pot cere instanţei care a pronunţat hotărârea să lămurească dispozitivul sau să înlăture dispoziţiile potrivnice .
Întrucât legiuitorul nu prevede un termen , înseamnă că cererea poate fi formulată oricând, atâta timp cât nu s-a solicitat punerea în executare a hotărârii .

2. Cererea se adresează instanţei care a pronunţat hotărârea al cărei dispozitiv se cere a fi lămurit.

3. Exista si aceasta posibilitate, insa daca cererea este respinsa se poate exercita calea de atac a recursului ... intrucat hotararea data este supusa recursului.

4. Hotararea se poate pune in executare, chiar daca partea adversa declara recurs.

5. Pentru punerea in executare a hotararii va puteti adresa unui executor judecatoresc, chiar daca ati facut si cerere catre angajator de plata a ajutorului pentru nastere stabilit de instanta de judecata.

Multumesc. Doua aspecte nelamurite:
1. Daca fac cerere catre angajator pentru aplicarea hotararii judecatoresti, care este termenul in care acesta o poate aplica fara sanctiuni penale, pentru ca in Codul Muncii termenul de 15 zile este valabil doar pentru drepturi salariale (aici este un ajutor) ? Ce lege se aplica aici?
2. Pot apela la executor doar daca fac cerere intai catre angajator sa aplice hotararea, si acesta nu-mi raspunde la cerere?
1. Nu sunt incidente prevederile art.277 C.mun., in acest caz ... articolul face referire la plata salariilor ... Dreptul a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani de zile.

2. Da, puteti apela la un executor judecator pentru a pune in executare hotararea judecatoreasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum aflu daca angajatorul a calculat corect prima de nastere? dumitrascuangelica dumitrascuangelica Buna ziua,cum as putea afla daca angajatorul a calculat corect prima de nastere?mentionez ca acesta refuza sa imi prezinte cum s-a facut calculatia, iar eu ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca -um pot revizuii o hotarare definitiva, irevocabila, cu investire executorie RizeaCoralia RizeaCoralia am un litigiu de munca, am fost sanctionata disciplinar, am contestat decizia respectiva in instanta, instanta de fond a admis in parte actiunea formulata de ... (vezi toată discuția)
Lamurirea hotararii judecatoresti anamariamed anamariamed Buna ziua, Am si eu o nelamurire, va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns. Am fost parte civila intr-un dosar in care am avut castig de cauza (fond, ... (vezi toată discuția)