O constructie a fost edificata fara autorizatie si fara a respecata dispozitiile legale in vigoare. Nu s-a respectat distanta dintre proprietati, s-au construit ferestere care dau in curtea vecinului. apele fluviale se scurg pe proprietatea vecinului. Acesta a formulat plangere la primarie care a intocmit un proces verbal de inspectie in care s-a consemnat ca imobilul a fost ridicat fara autorizatie si ca proprietarii trebuie ca intr-un an de zile sa obtina autorizatie. In mod normal ca nu s-a putut obtine aceasta autorizatie in acest termen de un an de zile. Prin acest proces verbal de inspectie nu s-a stabilit si o contraventie. Vecinul caruia ii sunt incalcate drepturile, dupa un an de zile s-a adresat din nou primariei si i-a cerut sa formuleze actiune in instanta prin care sa se solicite demolarea constructiei edificata fara autorizatie. Raspunsul primariei a fost acela ca atata timp cat nu s-a dat o amenda s-a prescris dreptul primariei de a constata contraventia si de a cere demolarea. Prima mea intrebarea mea este: daca intradevar se prescrie dreptul primariei de a cere demolarea? Stiu ca in conformitate cu art 31 din Legea 50/1990 daca au trecut mai bine de doi ani de zile de la data edificarii constructiei nu se mai poate da o amenda, insa legea nu este clara cu privire la cererea de demolare. A doua intrebare este: cum pot obliga primaria sa isi indeplineasca obligatiile stabilite prin lege?. A treia intrebare: se face vinovat primarul de abuz in serviciu contra intereselor unei persoane?. A patra intrebare: poate solicita vecinul direct in instanta demolarea constructiei si daca da care este temeiul de drept? Multumesc
dar distanta a fost respectata cand au fost construite ferestrele? ce distanta este? daca distanta nu a fost respectata atunci vecinul are optiunea sa promoveze o actiune in instanta unde poate solicita demolarea cladirii.
Actiunea in instanta nu poate fi promovata decat dupa constatarea de catre ISC sau a primariei, a faptului ca respectivul nu a intrat in legalitate.Trebuie sa-l dea primaria in judecata, alaturi de care veti fi si d-voastra ca persoana direct interesata.
Se pare insa ca primaria (ca toate primariile)nu se grabeste ba mai induce in eroare-si anume cu termenul de 2 ani.
Conform art.13 al O.G 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor-se arata:" in cazul contraventiilor continue termenul prevazut la alin.1(2 ani) curge de la data constatarii faptei.Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp."-Concluzia este ca daca respectiva constructie nu intra in legalitate, deci nu se obtine autorizatie de construire, aceasta stare este o contraventie continua.
In acest caz, primaria ar fi obligata(#-o#-o)sa-l dea pe respectivul in judecata-dar ne intrebam, doreste acest lucru primaria-?Nici nu l-a amendat pe respectivul desi acesta a facut o contraventie.
Referitor la aspectele aratate de d-voastra, cladirea incalca reglementarile codului civil-art.612-613, art.615, regulamentul general de urbanism-aliniamentul cladirilor,
amplasarea in teren a cladirilor.