avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Desfiintare imobil construit fara autorizatie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Desfiintare imobil construit fara autorizatie

O constructie a fost edificata fara autorizatie si fara a respecata dispozitiile legale in vigoare. Nu s-a respectat distanta dintre proprietati, s-au construit ferestere care dau in curtea vecinului. apele fluviale se scurg pe proprietatea vecinului. Acesta a formulat plangere la primarie care a intocmit un proces verbal de inspectie in care s-a consemnat ca imobilul a fost ridicat fara autorizatie si ca proprietarii trebuie ca intr-un an de zile sa obtina autorizatie. In mod normal ca nu s-a putut obtine aceasta autorizatie in acest termen de un an de zile. Prin acest proces verbal de inspectie nu s-a stabilit si o contraventie. Vecinul caruia ii sunt incalcate drepturile, dupa un an de zile s-a adresat din nou primariei si i-a cerut sa formuleze actiune in instanta prin care sa se solicite demolarea constructiei edificata fara autorizatie. Raspunsul primariei a fost acela ca atata timp cat nu s-a dat o amenda s-a prescris dreptul primariei de a constata contraventia si de a cere demolarea. Prima mea intrebarea mea este: daca intradevar se prescrie dreptul primariei de a cere demolarea? Stiu ca in conformitate cu art 31 din Legea 50/1990 daca au trecut mai bine de doi ani de zile de la data edificarii constructiei nu se mai poate da o amenda, insa legea nu este clara cu privire la cererea de demolare. A doua intrebare este: cum pot obliga primaria sa isi indeplineasca obligatiile stabilite prin lege?. A treia intrebare: se face vinovat primarul de abuz in serviciu contra intereselor unei persoane?. A patra intrebare: poate solicita vecinul direct in instanta demolarea constructiei si daca da care este temeiul de drept? Multumesc
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 00:20, 9 Aprilie 2011
dar distanta a fost respectata cand au fost construite ferestrele? ce distanta este? daca distanta nu a fost respectata atunci vecinul are optiunea sa promoveze o actiune in instanta unde poate solicita demolarea cladirii.
Care este temeiul de drept.
Multumesc
Actiunea in instanta nu poate fi promovata decat dupa constatarea de catre ISC sau a primariei, a faptului ca respectivul nu a intrat in legalitate.Trebuie sa-l dea primaria in judecata, alaturi de care veti fi si d-voastra ca persoana direct interesata.
Se pare insa ca primaria (ca toate primariile)nu se grabeste ba mai induce in eroare-si anume cu termenul de 2 ani.
Conform art.13 al O.G 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor-se arata:" in cazul contraventiilor continue termenul prevazut la alin.1(2 ani) curge de la data constatarii faptei.Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp."-Concluzia este ca daca respectiva constructie nu intra in legalitate, deci nu se obtine autorizatie de construire, aceasta stare este o contraventie continua.
In acest caz, primaria ar fi obligata(#-o#-o)sa-l dea pe respectivul in judecata-dar ne intrebam, doreste acest lucru primaria-?Nici nu l-a amendat pe respectivul desi acesta a facut o contraventie.
Referitor la aspectele aratate de d-voastra, cladirea incalca reglementarile codului civil-art.612-613, art.615, regulamentul general de urbanism-aliniamentul cladirilor,
amplasarea in teren a cladirilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre teren construit in curte corinasilvia corinasilvia Socrii mei sunt amenintati de o vecina ca va veni cu politia sa le darame o magazie si un cotet de porci pentru ca nu sunt construite la o distanta de 1,5 m de ... (vezi toată discuția)
Amenda primarie refuz demolare baraca de lemn silversentinel silversentinel Buna. Am o nelămurire. Avem o baraca din lemn, fara fundatie care este amplasata chiar lângă gardul vecinilor. Problema este ca ei și-au clădit o ... (vezi toată discuția)
Probleme de proprietate garbiny garbiny Buna ziua,am 3 intrebari: 1. Conform Noului cod civil,art.612:” Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului ... (vezi toată discuția)