Buna ziua.
Intreb pt pe cineva care a vandut un apartament, unei perechi baiat-fata necasatoriti acestia fiind plecati in Anglia. In actul de v/c scrie cumparator xx prin reprezentant legal xxx, conform procura speciala A, autentificata la notar... sub nr...si cumparator yy prin reprezentant legal yyy, conform procura speciala A+1, autentificata la notar... sub nr... Imobilul se va pune la dispozitia "cumparatorilor" liber la data de...... Aceste procuri nu au fost atasate actului de v/c nici nu au fost prezentate vanzatoarei.
Fiind plecati, la momentul v/c s-a spus vanzatoarei ca nu e nici un fel de pb daca se va intarzia 1 saptamana, peste acest termen. Insa, cu 3 zile inainte de termen s-au razgandit si s-a solicitat eliberarea fara drept de apel a apartamentului. Vanzatoarea ar mai avea nevoie de 2-3 zile peste termen pt eliberare insa, desi a rugat omeneste, nu i-a fost acceptata rugamintea. Nici vb de rea-vointa!
Se poate taragana 2-3 zile pe motiv ca in actul de v/c scrie ca "se va pune la dispozitia cumparatorilor" nepomenindu-se de reprezentanti legali sau imputerniciti? Vanzatoarea poate solicita sa i se prezinte procurile celor ce doresc sa intre in posesia imobilului? In acele procuri tb sa fie precizat expres ca imputernicirea se extinde si la dreptul de intrare in posesie? Daca in procuri scrie "demersuri de v/c" asta se refera si la intrarea in posesie sau tb precizare expresa?
Legal, stie ca predarea se face la termenul din contract dar pur si simplu nu poate!
Acei cumparatori au amenintat cu executorul si chiar nu e cazul! E o cheltuiala cat de mare o vor cei ce solicita executorul, din cate stiu! Dar daca se ajunge, executorul da un termen de eliberare sau solicita eliberarea in secunda 2?
Mentionez ca imputerniciti la vanzare-cumparare au fost mama baiatului, respectiv tatal fetei.
Off... ar fi fost vb doar de putina intelegere.
Multmesc.
Numai bine tuturor!
Mergeti la notar pt consultarea procurilor. El trebuie sa detina copie la dosar. Nu era necesar ca vanzatoarea sa le vada .Eliberarea si predarea apartamentului trebuia facuta la termen, dar pentru evacuare (cu executor) este necesara o hotarare judecatoreasca(eventual pot face o somatie) Daca se poate nu permiteti accesul in locuinta . Cat despre calitatea imputernicitilor de a prelua posesia imobilului, trebiue citite cu atentie procurile si actul de vanzare.
Punctual:
1. O procura nu trebuie numai mentionata ci trebuie si prezentata;
2. Vanzarea-cumpararea unui imobil presupune si transmiterea bunului;
3. La executare, daca chiar se ajunge acolo, puteti face atat contestatie cat si recuzarea executorului etc., daca vreti numai sa trageti de timp, dar asta nu va va scuti de costurile executarii si nici nu prea inseamna ca aveti dreptate, atat timp cat in conventiile dintre parti s-a stabilit intr-un anume mod de comun acord. Ca doar de-aia art. 969 C.civ. da "putere de lege" contractelor, intre partile contractante!
Binenteles ca vanzatorul are dreptul sa solicite reprezentantilor procurile. Ar fi trebuit sa ceara procurile inca dinainte de a incheia contractul de vanzare cumparare.
Cel mai bine convingeti cumparatorul sa mai astepte 3 zile, pentru ca daca ar cere executare silita ar dura mai mult pana la incuviintarea executarii silite, apoi vanzatorul trebuie somat sa predea imobilul...