avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cand trebuie vanzatorul sa elibereze un imobil de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cand trebuie vanzatorul sa elibereze un imobil de bunuri?

Buna ziua,

Sunt in procesul de a-mi cumpara o casa si am incheiat deja o Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare cu promitentii-vanzatori.

In antecontract sunt mentionate: Partile, Obiectul, Pretul, Sanctiuni si Alte mentiuni, urmand ca documentul final: Contractul de vanzare cumparare sa fie incheiat intr-o luna cu bani cash din surse proprii ale promitentului cumparator.

Vanzatorii au spus ca ar dori sa mai locuiasca in imobil dupa ce se incheie contractul de vanzare cumparare, mentionand ca "asa se procedeaza" in general si ca ei nu au inca un loc unde sa isi duca mobila sau ca nu sunt siguri daca promitentul cumparator va finaliza tranzactia.

Intrebari:

1. De ce eu ca si cumparator as accepta o astfel de mentiune din partea vanzatorilor?
In conceptia mea o data ce am virat banii iar transferul de proprietate s-a realizat, predarea imobilului fara bunuri trebuie efectuata exact in aceeasi zi.

Este ceva gresit in acest principiu?

2. Daca vanzatorii nu isi vor muta mobila la data incheierii contractului de vanzare-cumparare, nu mai au dreptul sa o ridica fara acordul meu.

Este adevarat?

Va rog sa imi raspundeti care este procedura legala la o vanzare cumparare.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Multumesc,
Alex.
Cel mai recent răspuns: ljli , utilizator 19:08, 3 Decembrie 2024
Daca nu ati stipulat astfel de conditii in promisiune o puteti prevede in contractul de v/c.

Ii puneti in vedere vanzatorului sa elibereze imobilul pana la data semnarii contractului de v/c astfel incat sa intrati in posesia acestuia dupa semnare.

In promisiune trebuia mentionat ce se intampla cu avansul in cazul in care vinzatorul se razgindeste, in ce termen si in ce locatie trebuie sa restituie avansul/dublul avansului.
E simplu, in promisiune scrie ca trebuie restituit avansul dar nu se precizeaza cand si unde! Daca nu sunt prevazute penalitati poate sa il restituie si dupa un an sau doi.

Neincheierea tranzactiei din cauza uneia din parti atrage pierderea avansului de catre cumparator sau dublul avansului de catre vanzator.

Nu este problema dvs. ca nu are unde sa isi mute mobila, nu se precizeaza nicaieri ca cel care cumpara trebuie sa il tolereze in casa pe vinzator pina isi muta el mobila sau ce mai are, cand a pus imobilul in vanzare trebuia sa se gindeasca ce va face dupa vinzare.

Poate se gindea ca va veti muta impreuna si ii veti face si de mincare!

Nu semnati contractul de v/c in conditiile in care imobilul nu este liber, astfel va fi obligat sa va plateasca dublul avansului, este culpa vinzatorului.



Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns.

Asa ma gandeam si eu ca poate fi un refuz al vanzatorului de a vinde.

In antecontract este mentionat ca daca el se razgandeste, atunci el imi va plati dublu suma de avans.
Fiind act autentic executorul judecatoresc va obtine suma dubla + cheltuieli de executare + actualizare pret cu rata inflatiei.

In antecontract nu se stipuleaza nicaieri ca eu trebuie sa il tolerez pe vanzator dupa incheierea contractului de vanzare-cumparare.

Multumesc,
Alex.
Exista depozite unde dansii is pot depozita mobila pana cumpara o alta proprietate. Exista locuinte care pot fi inchiriate pana cumpara altceva (iar daca nu gasesc nimic in termen scurt pot sta si la un hotel cateva zile). Bineinteles ca toate acestea costa timp si bani si acum realizeaza ca sunt niste cheltuieli pe care nu sunt dispusi sa le suporte. Avansul poate fi si acela negociat. Mie mi-a fost la un moment dat cerut un avans de 5000 euro si am negociat pana la 500 euro.

M-am tinut si eu si el de cuvant si nu au existat probleme.

Probabil ca vanzatorul nu a tinut cont de aceste aspecte si nu le-a mentionat in promisiune - pana la urma e o chestiune de negociere.

Trecand peste aspectele legale cred ca la data contractului de vanzare - cumparare le puteti oferi si dumneavoastra un mic termen sa se poata organiza.
Intr-o luna are timp suficient sa isi ia viza de State si sa se mute acolo cu tot cu mobila!

Nu vad motivul pentru care il tolereze in casa pe vanzator! Nu cred ca aspectele "umanitare" pot fi luate in discutie.
Daca il permite sa locuiasca acolo dupa semnarea contractului de v/c este
posibil sa ajunga sa il scoata din casa doar cu ajutorul executorului judecatoresc dupa ce va trece iarna.

Vanzatorul trebuia sa se gandeasca inainte de semnarea promisiunii ce va face dupa ce se va autentifica contractul de v/c.

Daca il lasa un termen sa se poata "organiza" atunci cumparatorul sa incheie un contract de inchiriere modic, 400-500 Euro pana ce vanzatorul reuseste sa se "organizeze" si sa isi mute mobila.

Inainte de a semna contractul de v/c ar fi bine sa verificati ca vanzatorul a eliberat imobilul (nu va intereseaza unde isi muta mobila sau ce face cu ea) si il informati ca transmiterea cheilor si a restului de documente originale se va face la notar in momentul semnarii contractului de v/c si a primirii banilor.
Dupa incheierea tranzactiei nu mai are ce cauta pe acolo, eventual sa treaca si sa rememoreze cu vecinii povesti haioase.;)

cyan a scris:


Daca il permite sa locuiasca acolo dupa semnarea contractului de v/c este
posibil sa ajunga sa il scoata din casa doar cu ajutorul executorului judecatoresc dupa ce va trece iarna.



Este vreo diferenta intre urmatoarele situatii? :

1. Nu se lasa niciun termen de eliberare astfel incat in ziua semnarii CVC si a achitarii pretului cumparatorul este proprietar si se poate muta de a doua zi dar vanzatorul nu se muta si esti nevoit sa il dai afara cu executor.

2. Se agreaza un termen (indiferent cat de mic sau mare) iar la expirarea termenului vanzatorul nu se muta si esti nevoit sa il dai afara cu executor.

Din punctul meu de vedere , juridic esti in aceeasi situatie.

Alte discuții în legătură

Cumpărare imobil prin credit ipotecar. În cazul în care în contractul de vânzare-cumpărare nu se stabilește altfel, predarea apartamentului trebuie făcută la data plății? Uleșan.Eniko Uleșan.Eniko Bună ziua! În data de 28.09.2018 am semnat împreună cu soțul un antecontract de vânzare-cumpărare, în fața notarului, obiectul fiind un apartament, ... (vezi toată discuția)
Modalitati si momente de incasare a sumelor in procesul de vanzare apartament SVD SVD Va multumesc anticipat pentru citeva precizari necesare. Daca avansul se achita de catre cumparator vinzatorului in momentul semnarii antecontractului, cind se ... (vezi toată discuția)