Ma aflu in proces de divort cu fosta sotie care ma "sicaneaza" cu vederea copilului, aceasta plecand de acasa din momentul introducerii divortului.
Stiu ca pentru un copil pensia alimentara poate fi de maxim 25% ceea ce in cazul meu ar fi aprox. 1500 ron.
Se poate cere instantei sa ceara mamei sa precizeze cat din venitul ei este alocat copilului si sa stabileasca viitoarea mea pensie in functie de raspunsul ei?
marturisesc ca nu intentionez sa procedez astfel vreau doar sa o fac astfel sa mai cedeze din pretentiile ei absurde si sa-mi permita un program de vizitare decent.
multumesc
1. Instantei i se poate cere orice, dar nu va admite decat ceea ce este admisibil si legal; nu am intalnit personal o asemenea cerere, iar legislatia romana (Codul familiei) prevede stabilirea pensiei de intretinere a minorului in situaatia incredinttarii lui celuilalt sot, pe baza venitului net lunar al sotului caruia nu i-a fost incredintat;
2. De ce, pentru a o determina pe fosta sotie sa va "permita un program de vizitare decent" nu introduceti o actiune in care sa cereti un asttfel de program,, cu stabilirea exacta a zilelor (inclusiv week-end-uri si zile din vacante in care sa stea la dvs.) si a orelor?!
@ZAHARIA65
De asemenea legislatia stipuleaza ca minorul va fi incredintat persoanei care are posibilitatile materiale sa-l intretina; in momentul de fata sotia va avea la reintoarcerea la munca salariu minim pe economie care in perioada de iarna nu ajunge pentru plata tuturor utilitatilor ce sa mai vorbim de mancarea, haine, educatie, etc.
in aceste conditii tu care efectiv pentru copil si pentru tine nu vei mai ramane cu ce sa iei de mancare iti permiti sa-l umilesti pe tatal copilului care este dispus sa contribuie pentru ca baiatul sa aiba o viata decenta?
tu vrei pensie alimentara "maxima" si program de vizite "minime" in conditiile in care acum iei 600 de ron din care 200 ii dai pe telefonul mobil?
multumesc
Deoarece dvs. sunteti celalalt parinte si obiectivul comun al parintilor, dincolo de razboi, este sanatatea psihica si fizica a copilului, cred ca ar trebui sa priviti si din alta perspectiva situatia si nu doar din cea financiara. Pe de alta parte ati putea sa va puneti in locul celuilalt parinte si sa va ganditi cat din timpul sau este alocat copilului. Poate in timp ce fosta sotie sta langa copilul bolnav, sau e la sedinta cu parintii, sau supravegheaza lectiile, sau ii asculta problemele, dvs. munciti si castigati mai mult, sau pur si simplu sunteti mult mai liber si in avantaj in cazul in care doriti sa va refaceti viata. Personal, nu cred ca e mult sa alocati 25% din veniturile dvs pentru bunastarea copilului.
@cronnos
privit simplist cam ca dvs stau lucrurile, dar in timp ce sotia sta langa copilul bolnav nu are ce sa-i dea sa manance, de medicamente ce sa mai vorbim;
si aici aveti dreptate parintii trebuie sa ajunga la intelegere dincolo de sentimentele lor in beneficiul copilului, dar se pare ca eu nu am cu cine pe sotie interesand-o doar sa obtina pensie alimentara maxima.
spuneti ca mama acorda un timp superior copilului? pai de asta ma lupt si eu in instanta sa-mi fie si mie acordat un program de vizita decent; te poti plange ca acorzi mai mult timp copilului dar in acelasi timp vrei sa ingradesti pe cat poti dreptul la vizita al tatalui care vrea sa ajute in toate modurile?
multumesc
Instantele nu stabilesc pensia de intretinere a parintelui care nu are copilul in functie de suma cu care contribuie parintele caruia i-a fost incredintat. In realitate, nici nu conteaza cat din venitul sau aloca perintele caruia i-a fost incredintat, conteaza media veniturilor pe ultimele sase luni a celui ce va fi obligat la plata.
Puteti sa propuneti dv o suma lunara ca pensie de intretinere care sa se incadreze in procentul de pana la 25 % din venit, raportat la varsta si nevoile copilului. Nu este obligatoriu ca instanta sa dea procentul maxim de 25 %.
Daca dv aveti venituri mai mari si conditii mai bune, puteti solicita incredintarea minorului si obligarea mamei la plata pensiei. Numai ca va fi o lupta cu sanse minime de castig din start deoarece majoritatea instantelor merg pe incredintarea copilului catre mama. Sau poate aveti,,noroc'' si sotia va fi de acord cu incredintarea minorului catre dv. Numai ca, fiind vorba de o pensie de intretinere destul de consistenta, ma indoiesc de faptul ca va recurge la acest ,,gest''.