Buna Ziua.
Suntem o familie formata din trei persoane si acum doi ani am avut nefericita ocazie sa luam in intretinere un batran. La notar am intocmit act de intretinere cu rezerva dreptului de uzufruct viager in folosul lui. Din act citez: " In schimbul transmiterii dreptului de proprietate asupra imobilului, dobanditorii sunt obligati sa ma intretina pe tot timpul vietii, sa ma ajute la muncile gospodariei si in caz de boala sa ma ingrijeasca si sa'mi procure toate cele necesare traiului,(...)".
Verbal, batranul a avut pretentia sa locuim cu el spunand ca ne permite sa construim o camera si o baie pentru a putea locui impreuna. Ulterior ne'a interzis sa construim si ne'a oferit o camera in care locuim toti trei( sot, sotie si copil), amenintandu'ne ca daca nu ne convine si plecam nu accepta intretinerea de la distanta si desface contractul . Gospodaria contine 26 de ari arabili pe are batranul are pretentia sa ii lucram singuri cu toata cheltuiala noastra si el sa beneficieze de toate produsele. Mentionez ca pensia lui depaseste 1200 ron din care nu contribuie cu nimic la traiul de zi cu zi. Va rog sa ma lamuriti in urmatoarele intrebari: - Are el obligatia de a ne ajuta financiar ?
- Trebuie sa'i lucram toate cu cheltuiala noastra in folosul lui ?
- Are dreptul sa desfaca contractul daca il ingrijesc de la distanta cu toate cele cerute in contract ?
-Ce ne sfatuiti sa facem sa fie bine ambelor parti?
Multumesc anticipat !
Dupa cum observati , in contract nu este nimic mentionat cu privire la vreo obligatie de a locui impreuna.Daca batranul refuza intretinerea, chiar si ,,de la distanta", parerea mea este ca nu ar putea fi desfacut contractul, fiindca nu sunteti culpabili pentru refuzul sau.In contract scrie clar ca trebuie sa-l ajutati la muncile gospodaresti si nu sa sa ii lucrati toata mosia, ci pe cheltuiala dvs. E delicat fiindca aceste clauze pot fi interpretabile, insa se observa reaua credinta in atitudinea batranului, mai ales fiindca v-a promis ca va permite sa construiti, iar acum s-a razgandit.
Deci, daca dvs. va veti indeplini obligatiile, indiferent de unde , nu va avea castig de cauza.
Mergeti din nou la notarul care a incheiat actul si rugati-l sa va interpreteze clauzele , sa va explice cam care ar fii limitele , pentru ca dvs. sa stiti ca v-ati indeplinit obligatiile.