avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune sau?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune sau?

Buna ziua,
as dori sa primesc niste sfaturi din partea d-voastra in urmatorul caz......
Tata a fost infiat de o persoana. In 1972 acea persoana a decedat , defunctul detinea la vremea respectiva o casa + teren si avea un chirias.
Dupa deces chiriasul a ramas in acea proprietate pana acuma.
As dori sa va intreb care sunt demersurile pe care tata trebuie sa le faca pentru a intra in posesia acelei case si daca mai este posibil acest lucru.
Mentionez ca tata a fost singurul fiu (infiat),si nu au mai existat rude de gr.1 si nu a fost chemat niciodata la o eventuala succesiune.Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 21:08, 10 Aprilie 2011
In primul rand trebuie sa verificati daca nu cumva chiriasul s-a transformat intre timp in proprietar#-o (in Romania noastra se pot intampla multe...)
Apoi, tatal dvs, va dezbate succesiunea de pe urma tatalui sau adoptiv (anexa 24 de la primaria ultimului domiciliu al defunctului, certificat de atestare fiscala cu bunurile detinute de defunct, acte stare civila ale tatalui dvs si directia notar public.). Sub ce forma detinea bunicul dvs. acea casa (avea act de proprietate sau nu)? Pentru ca este posibil ca tatal dvs. sa fie nevoit sa obtina si actele de proprietate pentru acel imobil, ulterior dezbaterii succesiunii.
Daca este voba de imobil ce se putea revendica pe legea 10, nu mai sunteti in termen. daca nu si aveti titlu consultati un avocat. Aveti sanse .
Imi cer scuze dar nu inteleg,la ce se refera legea 10........tata nu detine nici un act al acelui imobil decat certificatul de nastere (modelul vechi ),in care este specificat faptul ca este infiat de X si de asemenea ii poarta numele,si mai avem certificatul de deces al bunicului.
Ne-am adresat si unui avocat care ne-a promis ca se va interesa care este situatia imobilului si raspunsul a fost ca taxele se platesc de catre chirias pe numele defunctului si nu exista carte funciara pe numele chiriasului.Va multumesc anticipat
ar trebui sa va interesati daca s-a dezbatut succesiunea dupa bunicul dvs si daca acea casa a intrat in activul succesoral. apoi sa aflati in prezent cine sta in casa si cu ce titlu.
@Ionutsim
Urmati sfatul dat mai sus de @Kyandra. Incercati sa faceti rost de un act/titlu de proprietate al imobilului, apoi dezbateti succesiunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu avem acte pe casa gabrielarosu gabrielarosu buna ziua. tatal meu a decedat in urma cu trei ani. casa in care locuim este a bunicilor mei. bunicul a decedat si el. tata nu are decat rol pe numele lui. ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor - un beneficiar decedat Laur94 Laur94 Buna - as aprecia enorm o opinie in legatura cu un Certificat de Mosternitor pentru o gospodarie. Certificatul este pe numele tatalui meu decedat si a sorei ... (vezi toată discuția)
Mostenire bunuri de la bunic Raimonda Raimonda Va prezint urmatoarea situatie: -casa construita de parintii mei in 1960,dar pe numele bunicului -taxele casei platite de parintii mei -exista ... (vezi toată discuția)