avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament-donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament-donatie

Doresc sa fac testament si sa donez un imobil sotiei si copilului minor,un avocat mi-a spus ca este preferabil sa scot si un act care sa ateste discernamantul mintal,pt.a intari actele pt.o viitoare actiune a celor doi copiii majori avuti din prima casatorie,in cazul decesului meu,eu suferind oncologic.Ce ma sfatuiti sa fac?Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:44, 12 Aprilie 2011
Atat testamentul cat si donatia pot fi atacate in instanta daca mai exista alti mostenitori rezervatari si care s/ar simti nedreptatiti..

Diagnosticul dvs. este altul decat o boala psihica... Daca cumva copii din o alta casatorie ataca testamentul dvs. prin actele medicale existente sotia va putea dovedi ca nu suferiti de o boala care sa va diminueze discernamantul... Dar.. daca avocatul dvs asa v/a sfatuit poate fi bine sa existe o adeverinta medicala care sa ateste concret ca asa este...

Va doresc ssa fiti tare sa va pastrati moralul ridicat, ca starea psihica ajuta cat jumatate din tratamentul pe care/l faceti. Luptati cu boala prin vointa de a trai. Va doresc din inima , mai multa sanatate!
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Aprilie 2011
ContSters122901, utilizator
Buna seara .
Pentru a evita pe viitor ,readucerea bunului in masa succesorala,cand va fi cazul, prin raportul donatiilor, puteti solicita notarului sa va faca donatie cu scutire de raport .Cu privire la problema capacitatii de exercitiu, de discernamant,oricum notarul verifica indeplinirea acestor conditii la indeplinirea formalitatilor notariale si este responsabil pentru verificarea indeplinirii acestor conditii .
Marius Bote .
Buna seara !
Un act de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere este mai "acoperitor" .... atat donatia cat si testamentul pot fi atacate cu succes de mostenitorii rezervatari ( asa cum sunt si cei 2 copii ai dvs. din casatoria anterioara ) . Ar fi indicat sa aveti la momentul perfectarii actelor translative de proprietate si acel certificat care sa ateste discernamantul avand in vedere ca aveti ceva probleme inteleg ...
Numai bine !
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile date;am dorit sa fac contract de v-c cu intretinere dar nu se poate intrucat copilul este minor iar intre soti ni s-a spus ca nu este posibil.Stiti dumneavoastra o alta cale prin care sa-mi asigur sotia si copilul de eventuale neplaceri dupa decesul meu?Fac precizarea ca detin mai multe propietati si m-am gindit sa-i las sotiei si copilului una dintre ele iar celalalte sa le las prin testament la toti in procente.In situatia prezentata mai pot ceilalti sa-i atace actele sotiei?
Calculati cat este cotitatea disponibila si rezerva succesorala si donati-i minorului si sotiei doar cotitatea disponibila ca sa nu existe probleme dupa decesul dvs. Puteti sa donati si cu scutire de raport.
E recomandat sa obtineti si certificatul medico-legal daca aveti o varsta inaintata. Despre problema medicala de care suferiti, nu stim sa existe vreo legatura cu discernamantul, dar daca spuneti ca ati discutat o un avocat, probabil ca a intalnit el cazuri.
Succes!

Alte discuții în legătură

Testament Vlad2013 Vlad2013 O persoana,de 83 de ani, care are copii, face testament,pentru toate bunurile mobile si imobile, unuia dintre mostenitori,iar in testament sunt trecuti-ca fii ... (vezi toată discuția)
Valabilitate testament marinvasile marinvasile Sora tatalui meu mi-a lasat prin testament toate bunurile mobile si imobile,eu avand obligatia de a-i asigura \\"intretinerea necesara pe toata durata vietii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in cazul in care bunicul patern al copilului meu, ... Anastasia gar Anastasia gar Buna ziua, in cazul in care bunicul patern al copilului meu, bunic ce are 75ani si sufera de boala Parkinson cu Dementa si are certificat de handicap pe ... (vezi toată discuția)