Buna ziua, in cazul in care bunicul patern al copilului meu, bunic ce are 75ani si sufera de boala Parkinson cu Dementa si are certificat de handicap pe dementa si Parkinson, face acte de vanzare (sau donatie) a imobilului sau, eu pot contesta acest act? Sau vreun testament. Mostenitor direct e tatal copilului meu, dar el e dezinteresat de subiect, e in alta tara. Multumesc
Buna ziua,
cu privire la actul de vanzare-cumparare, este greu ca il va putea face in mod legal, deoarece notarul este obligat sa-i solicite o evaluare psihiatrica medico-legala.
Cu privire la testament, acesta ar putea face, dar fiul fiind mostenitor rezervatar, nu va putea lasa prin testament totul,deoarece nu-i poate incalca rezerva succesorala.
Cu privire la posibilitate contestarii actelor pe care le-ar putea face bunicul patern, acest lucru il va putea face numai mostenitorul, respectiv fiul lui/ sotul dvs. Dar, numai dupa decesul bunicului.
Daca se va supune unei expertize medico-legale, și va rezulta ca are discernământ, va putea vinde bunurile sale cui doreste. Proprietarul are dreptul sa dispună de bunurile sale pe timpul vieți așa cum dorește, le poare vinde.
Doar donația poate fi supusa reducțiunii, dar cel care are calitate procesuală este doar fiul său în calitate de moștenitor.
Dvs nu aveți calitate procesuală.
Notarul după ce îl analizează bine pe client, decide dacă trebuie efectuată o expertiză medico-legală sau nu, pentru stabilirea existenței sau lipsei discernământului.
Nu boala contează, poate să fie oricât de bolnav, dacă are discernământ poate face orice act de vânzare cumparare sau donație și orice alte acte din orice domeniu.