Potrivit disp. art.651 din Cod Civil, succesiunile se deschid prin moarte iar potrivit art.659 Cod Civil, succesiunile sunt date copiilor si descendentilor defunctului, ascendentilor si rudelor sale colaterale în ordinea prevazuta la art.669 – 674 Cod Civil si Legea 319/1944 privind dreptul de mostenire al sotului supravietuitor.
Astfel potrivit art.670 Cod Civil, daca defunctul nu a lasat descendenti (cum ar fi in acest caz), succesiunea se cuvine ascendentilor (parintilor defunctului) care vin în concurs cu sotul supravietuitor, iar potrivit art.671 Cod Civil si art.1lit.b din Legea 319/1944, sotul supravietuitor mosteneste 1/3 din masa succesorala a defunctului (adica drepturi + obligatii), plus mobilele si obiectele casnice, darurile de nunta.
Potrivit art.700 din Cod Civil, dreptul de a accepta succesiunea se prescrie prin trecerea unui termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii, iar potrivit art.686 Cod Civil nimeni nu este obligat a face acceptarea unei succesiuni care i se cuvine iar potrivit art.689 Cod Civil acceptarea poate fi expresa sau tacita, expresa fiind când se întocmeste un act autentic sau privat în acest sens iar tacita când eredele face un act pe care nu-l poate face decât în aceasta calitate de mostenitor si care presupune neaparat intentia de acceptare a succesiunii.
Daca in cauza respectiva nu a fost facuta succesiunea, respectiv nu exista o repartizare clara a mostenitorilor ce au dobandit cote parti din patrimoniul defunctului, atunci nimeni nu este obligat sa suporte datoria respectiva, doar banca.
Banca respectiva ar putea sa emita si un nou cod al familiei, daca ar fi dupa ei. Va dati seama ca nu sunt prosti sa afirme ca au gresit, ei incearca orice sa isi recupereze banii.
Sfatul meu este ca doamna respectiva sa nu cedeze niciunei presiuni.