avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Problema cu banca referitoare la o descoperire de cont
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Problema cu banca referitoare la o descoperire de cont

Buna seara! In anul 2009 colegul meu a utilizat descoperirea de pe cardul de salariu in valoare de 10000 lei. La inceputul anului 2010(ianuarie), colegul a decedat intrun accident rutier. Sotia lui a anuntat banca de problema aparuta. Banca a solicitat sotiei sa preia datoria, dar aceasta a refuzat sa preia creanta sotului, nesemnand niciun document in acest sens. Mentionez ca banca nu avea acea descoperire asigurata, invocand faptul ca decedatul nu a vrut acest fapt. Banca a creat presiuni asupra sotiei fostului coleg timp de vreo trei luni dupa care s-a linistit. Dupa un an de zile, mai exact martie 2011, sotia fostului coleg cat si parintii acestuia au fost sunati din nou de banca( nu sucursala din provincie ci acea care are sediul central in Bucuresti, creind din nou presiuni si invocand faptul ca pe langa datoria de 10000 lei s-a mai acumulat si dobanda de 2000 lei si ca prin Dreptul familiei sotia decedatului trebuie sa preia datoria si sa o achite.
Ce este de facut in acest sens, deoarece fata de tragica disparitie a colegului, familia acestuia suporta si aceste neplaceri cu banca. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters116443 , utilizator 00:07, 10 Aprilie 2011
Potrivit disp. art.651 din Cod Civil, succesiunile se deschid prin moarte iar potrivit art.659 Cod Civil, succesiunile sunt date copiilor si descendentilor defunctului, ascendentilor si rudelor sale colaterale în ordinea prevazuta la art.669 – 674 Cod Civil si Legea 319/1944 privind dreptul de mostenire al sotului supravietuitor.
Astfel potrivit art.670 Cod Civil, daca defunctul nu a lasat descendenti (cum ar fi in acest caz), succesiunea se cuvine ascendentilor (parintilor defunctului) care vin în concurs cu sotul supravietuitor, iar potrivit art.671 Cod Civil si art.1lit.b din Legea 319/1944, sotul supravietuitor mosteneste 1/3 din masa succesorala a defunctului (adica drepturi + obligatii), plus mobilele si obiectele casnice, darurile de nunta.
Potrivit art.700 din Cod Civil, dreptul de a accepta succesiunea se prescrie prin trecerea unui termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii, iar potrivit art.686 Cod Civil nimeni nu este obligat a face acceptarea unei succesiuni care i se cuvine iar potrivit art.689 Cod Civil acceptarea poate fi expresa sau tacita, expresa fiind când se întocmeste un act autentic sau privat în acest sens iar tacita când eredele face un act pe care nu-l poate face decât în aceasta calitate de mostenitor si care presupune neaparat intentia de acceptare a succesiunii.
Daca in cauza respectiva nu a fost facuta succesiunea, respectiv nu exista o repartizare clara a mostenitorilor ce au dobandit cote parti din patrimoniul defunctului, atunci nimeni nu este obligat sa suporte datoria respectiva, doar banca.
Banca respectiva ar putea sa emita si un nou cod al familiei, daca ar fi dupa ei. Va dati seama ca nu sunt prosti sa afirme ca au gresit, ei incearca orice sa isi recupereze banii.
Sfatul meu este ca doamna respectiva sa nu cedeze niciunei presiuni.
Ultima modificare: Duminică, 10 Aprilie 2011
ContSters116443, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea testamentului george1967 george1967 Va supun atentiei urmatorul caz : Tatal meu se casatoreste in anul 2003 Face impreuna cu sotia testamente autentice reciproce ( anul 2004 ) Sotia dispune ... (vezi toată discuția)
Mostenire frati orber orber Buna ziua! Fratele tatalui meu a decedat in urma cu 2 luni. Am anuntat-o (prin cineva, eu neavand numarul ei de telefon) pe sotia lui de acest eveniment,care ... (vezi toată discuția)
Succesiunea in cazul sotului supravietuitor marcu_elena2000 marcu_elena2000 in cazul mostenirii apartamentului,in situatia in care nu au existat copii in timpul casatoriei(apartamentul cumparat de ambii soti in timpul casatoriei),mai ... (vezi toată discuția)