avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Aparare impotriva unei plangeri contraventionale
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Aparare impotriva unei plangeri contraventionale

Sint consilier juridic la o instituie publica. Inspectorii de aici au intocmit un proces verbal de sanctionare contraventionala, iar amenda a fost achitata in 48 de ore.Ulterior, socitatea sanctionata a contestat in instanta procesul verbal.Am formulat intimpinare in care, pe linga motivarea pe fond, am invocat si exceptia lipsei de obiect intrucit amenda a fost achitata.Credeti ca am vreo sansa sa cistig astfel?Multumesc
Cel mai recent răspuns: iuliaro2006 , utilizator 09:10, 26 Iunie 2008
Ati ridicat o exceptie care va fi solutionata cu prioritate de instanta. In caz de resingere a ei aveti apararile de fond asa ca nu trebuie sa va faceti probleme. Nu se poate ghici solutia, fiecare instanta apreciaza actiunea functie de intreg probatoriul existent la dosar.
Din ce am mai auzit in jurul meu, hotararile care dau castig de cauza contestatorului in plangerea contraventionala in general sunt destul de rare.
In amenzile emise de Politie, G. Fin. si de autoritatile vamale, consilierul acestora a folosit plata amenzii la concluzii pe fond, interpretand-o ca gest de recunoastere a vinovatiei/existentei faptei etc. Si au castigat.
Stimate coleg.Atat doctrina cat si practica au statuat ca plata amenzii de catre contravenient nu valoreaza o achiesare in sine la punctul de vedere al organului de control.Plangerea contraventionala are ca obiect procesul verbal de contraventie iar cererea este una de anulare a procesului verbal de constatare pentru incalcarea uneia sau unora dintre prevederile legii.Daca instanta in urma administrarii de probe constata incalcarea legii atunci pe cale de consecinta va admite plangerea si va anula procesul verbal.Aceasta anulare are efect retroactriv ,iar unul dintre efecte va fi rerstituirea platii facute de catre contravenient catre organul de constatare cu titlu de amenda.Cu consideratie
avocatpatraulea a scris:

Stimate coleg.Atat doctrina cat si practica au statuat ca plata amenzii de catre contravenient nu valoreaza o achiesare in sine la punctul de vedere al organului de control.Plangerea contraventionala are ca obiect procesul verbal de contraventie iar cererea este una de anulare a procesului verbal de constatare pentru incalcarea uneia sau unora dintre prevederile legii.Daca instanta in urma administrarii de probe constata incalcarea legii atunci pe cale de consecinta va admite plangerea si va anula procesul verbal.Aceasta anulare are efect retroactriv ,iar unul dintre efecte va fi rerstituirea platii facute de catre contravenient catre organul de constatare cu titlu de amenda.Cu consideratie

Cand formulati contestatie formulati si un al doilea capat de cerere prin care cereti restituirea platii facute. Instanta se pronunta si pe acest capat si va dispune restituirea. Chiar daca nu ati formulat acest lucru in scris o veti putea face in fata instantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Og nr.2/2001 UTA IONEL UTA IONEL Ce se poate invoca in cazul in care organul constatator nu comunica procesul verbal de contraventie in termenul stabilit de OG nr.2/2001, respectiv intr-o luna ... (vezi toată discuția)
Intampinare radu maria radu maria Buna ziua! Cum pot formula o intampinare catre judecatorie ,prin care sa invoc nulitatea unui Proces- Verbal de Control in temeiul OUG 2/2001 ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de amenda incheiat in lipsa carmen ala carmen ala Ce putem face in situatia in care o institutie de control sustine ca a incheiat un proces verbal de amenda in lipsa, in conditiile in care nu ne-a fost adus ... (vezi toată discuția)