avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cadere din drepturile tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cadere din drepturile tatalui

Buna ziua,am un copli in vrasta de 1 an si nu sunt casatorita cu tatal copilului desi pe certificatul de nastere al copilului este trecut numele lui,recent relatia noastra sa destramat si el a renuntata la pensia de ingrisire a copilului ,eu ne fiind angajata nici in momentul nasterii si nici acum,am ramas doar cu alocatia coplilului,problema mea este urmatoarea ,eu cand am afllat ca sunt gravita lucram in strainatate ,am renuntat la lucru si m-am intors in tara cand aveam 4 luni de sarcina ,iar acum vreau sa plec din nou si sa iau si copilul cu mine pt al inscrie acolo la cresa si gradinta,nu stiu cum sa procedez pt ca tatal copilului nu este de acord sa iau coplilu cu mine,var rog sa ma lamuriti ce as putea face si cum sa obtin drepturi totale asupra copilului.Multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 11:01, 20 Iunie 2008
In primul rand, va trebuie sa obtineti o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care copilul v-a fost incredintat dvs. De asemenea, puteti solicita instantei de judecata odata cu incredintarea copilului si obligarea tatalui la plata unei pensii de intretinere.

Părintele minorului poate fi decăzut din drepturile părinteşti numai în cazurile limitativ prevăzute în art. 109 C. fam. care constau în greşita exercitare a drepturilor şi îndatoririlor, iar nu şi la neexercitarea acestor drepturi şi îndatoriri. Decăderea din drepturile părinteşti în cadrul dispoziţiilor art.109 din Codul familiei invocate de reclamantă ca temei juridic al acţiunii, constituie cea mai gravă sancţiune civilă ce se poate lua împotriva părinţilor care prin felul de exercitare a drepturilor părinteşti, respectiv prin purtarea lor abuzivă sau prin neglijenţa gravă în îndeplinirea îndatoririlor de părinte, pun în pericol sănătatea, dezvoltarea fizică a copilului, primejduiesc educarea, învăţătura sau pregătirea profesională a acestuia. Cu alte cuvinte, cazurile de decădere din drepturile părinteşti reglementate în mod limitativ de prevederile art.109 C. fam. privesc numai greşita exercitare a drepturilor şi îndatoririlor de părinte.

Altfel spus va angajati un avocat si faceti asa cum s-a aratat mai sus (de catre Elis).
Cu hotararea judecatoreasca va puteti rezolva problema.:)

avocat Claudiu Lascoschi
E cam dificil, ca trebuie sa va angajati, sa aduceti dovezi ca aveti cu ce-l creste... Asta e prima actiune de facut.
O sa dureze ceva, in functie de cat timp va va lua sa demonstrati cele de mai sus.

Claudiu, femeia zice ca are numai 200 de lei alocatia copilului, nu are bani nici sa traiasca, tu cum vrei sa ia avocat? Ce dumnezeu, vorbim sa discutam?
Va multumesc tuturor pt raspunsurile promte si utile .
Mi-ati fost de un real ajutori in ceea ce priveste cazul meu ,ajutandu-ma sa pot face demersurile corecte si stabilirea situatiei reala in care ma aflu.
Apreciez oportunitate de a utiliza acest site ,mult respect pt ceea ca faceti pe acest site.
Vreau sa precizez faptul ca nu sunt inca angajata se datoreaza unei comlicati aparute dupa nastere fiind nevoita sa ma operez la un rinchi pt indepartarea pietrelor de marimi foarte mari in urma cu 2 luni ,dar daca este in favoarea mea sa am un serviciu stabil am sa ma angajez.Familia mea ma sustine din punct financiar in ceea ce priveste cresterea copilului si pana recent am primit indemnizatia de 800 de ron de la stat de care beneficia tatal copiluli la care a renuntat acum o saptamna pt a se reangaja.

Alte discuții în legătură

Decadere din dreptul parintesti iner2009 iner2009 buna,am o intrebare in legatura cu decadere din drepturi parintesti !! am un copil de 7 anisori si am divortat de 3 ani.tatal copilului a plecat din tara cand ... (vezi toată discuția)
Renuntare la drepturi parintesti delia.vornic delia.vornic Ca sa trec direct la subiect, situatia este urmatoarea: am divortat de fostul meu sot acum 2 ani, iar in urma divortului, copilul nostru (acum in varsta de ... (vezi toată discuția)
Adoptie ursuloaica ursuloaica buna seara, am urmatoarea problema si va rog mult sa ma ajutati cat mai urgent.Sotul meu va avea un copil dintr-o ,,aventura,,,spun asta pt ca trebuie sa ... (vezi toată discuția)