avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... adoptie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

adoptie

buna seara,
am urmatoarea problema si va rog mult sa ma ajutati cat mai urgent.Sotul meu va avea un copil dintr-o ,,aventura,,,spun asta pt ca trebuie sa nasca respectiva luna viitoare.El va recunoaste copilul,insa mama naturala a pastrat acest copil pt ca am asigurat-o noi ca-l vom lua si nu-i va fi o povara dupa cum crede ea.
Sfatuiti-ne va rog cum va trebui sa procedam ,legal bineinteles,pt a fi decazuta din drepturi mama naturala,precizez ca ea este de acord si apoi sa intentez eu adoptia copilului.
Va rog daca se poate sa-mi spuneti cat este de complicat,care sunt pasii,cat dureaza,daca va trebui sa am atestat eu de la dir.pt protectia copilului de parinte adoptiv,in conditiile in care mama va declara de buna voie in instanta ca nu doreste copilul.Este suficienta declaratia ei?Se face ancheta?
Multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:04, 18 Decembrie 2008
1. Părintele minorului poate fi decăzut din drepturile părinteşti numai în cazurile limitativ prevăzute în art. 109 C. fam. care constau în greşita exercitare a drepturilor şi îndatoririlor, iar nu şi la neexercitarea acestor drepturi şi îndatoriri.
Decăderea din drepturile părinteşti în cadrul dispoziţiilor art.109 din Codul familiei invocate de reclamantă ca temei juridic al acţiunii, constituie cea mai gravă sancţiune civilă ce se poate lua împotriva părinţilor care prin felul de exercitare a drepturilor părinteşti, respectiv prin purtarea lor abuzivă sau prin neglijenţa gravă în îndeplinirea îndatoririlor de părinte, pun în pericol sănătatea, dezvoltarea fizică a copilului, primejduiesc educarea, învăţătura sau pregătirea profesională a acestuia. Cu alte cuvinte, cazurile de decădere din drepturile părinteşti reglementate în mod limitativ de prevederile art.109 C. fam. privesc numai greşita exercitare a drepturilor şi îndatoririlor de părinte.
Decaderea din drepturile parintesti nu scuteste parintii copilului de obligatia de a da intretinere acestuia.

2. Procedura adopţiei interne presupune pentru persoana sau familia care doreşte să adopte parcurgerea dupa caz a urmatoarelor etape:
• Obţinerea atestatului de persoană sau familie aptă să adopte ;
• Încredinţarea copilului în vederea adopţiei ;
• Încuviinţarea adopţiei ;
Procedura adopţiei interne presupune pentru copilul care urmează să fie adoptat parcurgerea dupa caz a urmatoarelor etape:
• Deschiderea procedurii adopţiei interne ;
• Încredinţarea în vederea adopţiei ;
• Încuviintarea adopţiei .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decadere din dreptul parintesti iner2009 iner2009 buna,am o intrebare in legatura cu decadere din drepturi parintesti !! am un copil de 7 anisori si am divortat de 3 ani.tatal copilului a plecat din tara cand ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturile parintesti alexandra87 alexandra87 ce tre sa fak.....ja fata mea sa revina la numele meu?ne-am judekat pt pensie alimentara si pt faptul ka el a beneficiat de indemnizatia pt cresterea copilului ... (vezi toată discuția)
Cadere din drepturile tatalui gbabriela25 gbabriela25 Buna ziua,am un copli in vrasta de 1 an si nu sunt casatorita cu tatal copilului desi pe certificatul de nastere al copilului este trecut numele lui,recent ... (vezi toată discuția)