am nevoie de ajutor din partea unui specialist.... e vorba de un antecontract de vz-cump a unui imobil care are un Cf neclar, adica exista un drept de preemtiune a Consiliului Local pe el, drept ce nu a fost exercitat pe perioada cand imobilul a fost inchiriat. Acum, societatea unde eu lucrez doreste sa-l cumpere iar proprietarii,o Fundatie Caritate, se obliga ca in termen de 30-60 de zile sa radieze acest drept iar dupa acest termen noi putem sa-i dam in judecata pentru a avea o hot jud. cu titlu de contract....
Ce clauze putem stipula in antecontract ca sa avem siguranta ca vom dobandi acest titlu,fara a ne plimba prin tribunale....
PS. proprietarii nu ne dau nici o garantie ca vor reusi sa stinga acest drept de preemtiune...
va multumesc
Drept de preemtiune inseamna un drept prioritar la cumpararea imobilului, drept prevazut de o anumita lege (Legea arendarii nr. 16/1994, legea exproprierii pentru utilitate publica nr. 33/1994).
Contractele incheiate fara respectarea dreptului de preemtiune sunt lovite de nulitate relativa. Adica partea care avea dreptul de preemtiune, in acest caz, Consiliul Local poate cere anularea contractului de vanzare-cumparare. Pe ce lege aveti trecut dreptul de preemtiune in C.F.? Cand a fost facuta inscrierea?
In Legea 18/1991 este reglementat, de asemenea, dreptul de preemtiune:
Art. 69. - (1) Înstrăinarea de terenuri agricole în extravilan, prin vânzare, se poate face prin exercitarea dreptului de preempţiune.
(2) Dreptul de preempţiune la înstrăinare a oricăror terenuri agricole din extravilan revine coproprietarilor, dacă este cazul, şi apoi proprietarilor vecini şi se exercită prin Agenţia pentru Dezvoltare şi Amenajare Rurală.
(3) Proprietarul terenului care urmează să fie vândut este obligat să încunoştinţeze Agenţia pentru Dezvoltare şi Amenajare Rurală, iar aceasta va comunica în scris persoanelor prevăzute la alin. (2) despre intenţie, în termen de 15 zile de la data când a fost încunoştinţată.
(4) Titularii dreptului de preempţiune sunt obligaţi să se pronunţe asupra exercitării acestuia în termen de 30 de zile de la data primirii comunicării.
(5) După împlinirea acestui termen, dreptul de preempţiune pentru coproprietari sau proprietarii vecini se consideră stins.
(6) Dreptul de preempţiune la înstrăinarea terenului revine statului prin Agenţia pentru Dezvoltare şi Amenajare Rurală, care este obligată să se pronunţe înlăuntrul termenului prevăzut la alin. (4).
(7) Dacă agenţia nu se pronunţă în acest termen, terenul se vinde în mod liber.
Art. 70. - Actul de înstrăinare încheiat cu încălcarea dreptului de preempţiune prevăzut la art. 69 este anulabil.
din pacate nu ni se preciyeaza legea si nu avem nici CF-ul ca sa-l vedem. In antecontractul primit de la ei se preciyeaza:"....asupra imobilului ce face obiectul prezentului contract avea drept de preemtiune la cumparare in perioada derularii contractului de inchiriere(cladirea a fost inchiriata pentru o perioada) - Consiliul Judetean conform al 9 din Protocolul incheiat pentru predare-preluare imobilul mai sus descris si inregistrat sub nr..... al Consiliului Judetean... - drept de preemtiune neexercitat"
Mai spun,de asemenea, ca antecontractul se incheie sub conditie suspensiva a radierii dreptului de preemtiune a Consiliului din cartea funciara...
Nu stiu in ce baza legala au dobandit ei acest drept de preemtiune...
Daca a existat un contract de inchiriere care, intre timp a incetat si in acel contract se precizeaza ca locatarul avea drept de preemtiune in cazul in care dorea sa cumpere imobilul si in cazul in care Consiliul Local se hotara sa vanda, nu se mai justifica inscrierea din C.F. privind dreptul de preemtiune. Eventual, s-ar putea cere la C.F. radierea dreptului de preemtiune in favoarea chiriasului X deoarece a incetat contractul de inchiriere cu acesta.
Cand aflati despre ce lege e vorba, ne anuntati...
Imobilul despre care voi vorbi, este o casa veche, construita in anul 1890. Suntem 3 coproprietari pe uramatoarele spatii ale casei: vestibul (hol intrare), camera de zi (camera acces la dormitoarele personale) si culoarul (acces spre baie, bucatarie personale).
Intrebarea este....daca unul dintre proprietari vrea sa vanda, ceilalti doi au drept de preemtiune? Daca da, in baza carei legi au acest drept si ce pasi trebuiesc urmati pentru ca vanzatorul sa ia cunostinta de dreptul lor de cumparare.
Doamna/ul Ionescu:
Nu sunteti 3 coproprietari pe intregul imobil? Cum s-a facut partajarea restului casei?/Sau care este modalitatea de dobândire a spatilor aflate in indiviziune? Se poate instraina cota indiviza pe care o detineti, sau se poate face un partaj judiciar, pe cale amiabila, la notar sau pe cale judecatoreasca. In cazul imobilelor nu exista drept de preemtiune. NICI LA TERENURI. Vezi Legea 247/2005 care abroga Lege 54/1998.