avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

minor

Parintii unui copil de 5 ani sunt separati (dar nu divortati), tatalui i s-a pemis sa vina sa isi vada copilul oricand si recent sa il ia si in weekend, dar cu conditia ca amanta (cu care acum locuieste impreuna in vechiul lor domiciliu) sa nu fie in preajma. Conditie pe care nu a respectat-o. Amanta a recurs la unele gesturi de neinteles avand in vedere ca nu i s-a adresat nici un cavant (stiu ca e greu de crezut) si a fost reclamata la politie de catre sotie. Mama nu doreste influenta acestei persoane asupra copilului, drept pentru care i-a spus tatalui ca nu il va mai da la el. Tatal ameninta si dupa modelul din presa, e de asteptat la orice.
Poate mama sa ceara si legal ca amanta sa nu stea in preajma copilului? Daca ajunge si el sa ceara decaderea din drepturi ale mamei, il poate da lui pana la finalizarea procesului? Motive nu are, dar ar face orice sa se razbune. Nu stiu cata importanta are, dar mai are un copil dintr-o casatorie anterioara, de a carui soarta nu il intereseaza.
Cel mai recent răspuns: marasa , utilizator 16:35, 13 Aprilie 2011
buna ziua,
nu,este dreptul minorului de a avea legaturi personale atit cu mama cit si cu tatal ,
nu,decaderea se cere in anumite conditii,
nu are nici o importanta sau mai bine zis nu influntiaza cu mai nimic
pentru linistea tatalui si a copilului solicitati instantei pe cale de ordonanta stabilirea unui program de vizita ,
bafta
av daniela
nu poate cere mama asa ceva ,dar cel mai bine este sa divortati de acea sotie,nu accepta o alta femeie in viata dumneavoastra.
carina67 a scris:

nu poate cere mama asa ceva ,dar cel mai bine este sa divortati de acea sotie,se vede clar ca ea nu v.a accepta o alta femeie in viata dumneavoastra
S-a inteles gresit. Mama nu are nimic impotriva amantei, nu au discutat niciodata, nu a jignit-o in nici un fel, s-a impacat cu gandul ca nu va mai fi nimic intre ea si sot si nici nu mai vrea. Vrea doar sa isi creasca copilul in liniste si nu i-a ingradit tatalui drepturile, a pus doar o conditie si asta in urma gestului amantei care este clar ca are ceva cu sotia. Repet, sotia nu i s-a adresat niciodata in nici un fel. Stiu ca e greu de crezut, dar ar fi prea mult de scris.
Daca acesta persoana incearca sa o discrediteze pe mama in fata copilului, de ce nu poate fi tinuta departe de el?
Si daca tatal i-a copilul cu forta, ce e de facut?
Principiul interesului superior al copilului va prima in toate actiunile care privesc copii.Momentan, parintii copilului sunt doar "separati" si nu "divortati", motiv pentru care, legislatia in vigoare, permite ambilor parinti, in mod egal, exercitarea drepturilor parintesti.Dificila situatie...oricum.

Din ceea ce ne relatati, probleme deosebite au "parintii" si nu copilul...in plus, doar daca "amanta" tatalui influenteaza in mod negativ comportamentul copilului sau/si interactiunea dintre cei doi/trei-in fapt (tatal, copilul si amanta) influenteaza in mod negativ comportamentul copilului, nu raspunde nevoilor afective ale acestuia, ar putea intra in discutie un ipotetic "program vizitare minor" care s-ar putea desfasura doar in prezenta mamei.

Repet/precizez insa...momentan, parintii nu sunt divortati si nu vad cum ar putea mama sa oblige o terta persoana care...nu are nici o calitate "legala"...sa nu faca "ceva"/sa nu stea in preajma copilului.

Masurile de siguranta, de exemplu, se iau fata de persoanele care au comis fapte prevazute de legea penala, printre acele masuri (art.112 lit.g Cod penal) fiind si "interdictia de a reveni in locuinta familiei pe o perioada determinata" coroborat cu disp. art.118 ind.1 C.pen. insa...faptuitorul trebuie sa aiba calitatea de "membru de familie" in sensul disp. art.149 ind.1 Cod penal.

Daca faptele sotului se incadreaza in disp. legale anterior amintite si presupunem ca obtineti o interdictie a acestuia, de a reveni in locuinta familiei pe o perioada determinata, pe cale de consecinta, nici "terta persoana" nu va mai avea acces la "vizitarea copilului dvs.".Nu ne-ati dat detalii deci nu stim "circumstantele" evenimentelor.

Alte discuții în legătură

Divort,procedura, stabilire domiciliu copil la tata, expertiza psihologica clujeanca27 clujeanca27 Buna ziua, Este vorba despre un cuplu, barbatul(43) la prima casatorie, femeia(44) la a doua casatorie cu o fata de 20 de ani rezultata din prima ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna pop_maria pop_maria ...tatal figureaza in certificat (l-a recunoscut)....are un program de vizita....de doua ori pe luna....problema este ca lucrul asta nu este posibil sa fie ... (vezi toată discuția)
Divort sistabilire program vizita minor anoni anoni Buna ziua. Am si eu nevoie de un sfat. Momentan ma aflu in proces de divort cu sotul meu pentru ca am aflat ca el are o amanta de mai bine de un an de zile. ... (vezi toată discuția)