avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu vrea sa imi dea nota de lichidare si adeverinta cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu vrea sa imi dea nota de lichidare si adeverinta cu stagiul de plata la CAS

Fostul meu angajator refuza sa imi dea nota de lichidare si adeverinta cu stagiul de plata la CAS. Am avut niste probleme cu dumnealui, a depus o plangere impotriva mea la politie (nefondata!!!), iar rezolutia a fost NUP. Acum (dupa 2 ani) doresc sa ma angajez cu forme legale. La noul loc de munca mi se cer aceste 2 documente, iar fostul angajator refuza sa mi le dea. Dupa ce mi-a vorbit ca la usa cortului si mi-a trantit telefonul in nas, nu cred ca mai are rost sa sun inca o data ca sa trec din nouu prin lacul de injurii. Ce e de facut? De la ITM se elibereaza asa ceva? Trebuie sa iau si cartea de munca sa o duc la noul loc de munca (este la ITM din 2006), dar de celelalte 2 inscrisuri de unde fac rost?

Va multumesc!

Corina
Cel mai recent răspuns: corinacarstoiu , utilizator 14:48, 21 Iunie 2008
Daca carnetul de munca este la ITM, il puteti ridica singura. In acest sens, trebuie sa stiti numele inspectorului ITM la care a fost sau este arondata societatea la care ati lucrat. in caz contrar, denumirea actuala a firmei, codul unic de inregistrare sau sa aveti o copie de pe c.i.m. inregistrat la ITM.
Adeverinta cu stagiul de cotizare la CAS se elibereaza de de catre CNPAS, prin casele teritoriale de pensii.
Stagiul de cotizare se certifica si la cererea asiguratilor, contra unei taxe, oricand in timpul anului.

Mai ramane doar nota de lichidare... Nu reiese din incheierea cartii de munca ca nu am datorii la ei? Problema mea cu firma respectiva e veche: doreau sa "stoarca" niste bani de la mine (m-au vazut mai naiva si mai sperioasa), asa ca au inventat niste minusuri (un milion si ceva de lei vechi) care nu erau adevarate. Daca au vazut ca nu le-a mers cu plangerea la politie, imi pun bete in roate pe alte cai. Chiar nu se poate obtine nota de lichidare din alta parte?

Multumesc pentru raspuns.

Corina
Nota de lichidare se obtine numai de la angajator.
Am totusi o intrebare! De ce ti se cere nota de lichidare la noul loc de munca? Acest act nu este unul de interes pentru noii angajatori. Si daca ai avea datorii la fostul loc de munca, acest lucru nu afecteaza cu nimic relatia de munca la noua societate angajatoare. Nu vad de ce ar conditiona cineva angajarea unei persoane de recunoasterea de catre societatea de la care a plecat respectiva persoana ca aceasta nu are datorii fata de ea sau chiar de recunoasterea ca acesteia i s-au achitat cotizatiile la asigurarile sociale. Eu consider ca este suficient sa prezentati carnetul de munca, desi nici neprezentarea carnetului de munca nu este un impediment pentru o noua angajare. La noul loc de munca vi se incheie un contract individual de munca care se inregistreaza la ITM si in baza caruia dvs beneficiati de vechime in munca (chiar daca nu este inscrisa in carnetul de munca).
Mi s-a dat la semnarea contractului de munca de semnat si o fisa in care declaram pe propria raspundere ca nu am cazier, ca beneficiez de pensie de urmas, ca nu am persoane in intretinere, etc. printre care la unul dintre puncte ma angajam ca in termen de 15 zile de la 18.06 ma angajam sa aduc adeverinta cu stagiul de cotizare CAS (am fost astazi la Casa de Pensii si am obtinut-o contra sumei de 10 lei), nota de lichidare (pe care ex-angajatorul nu vrea sa mi-o dea) si cartea de muca (pentru care am fost la ITM, m-am interesat carui inspector este arondata firma, am fost la repsectiva doamna inspector care mi-a zis ca nu trebuie cerere scrisa pentru eliberarea cartii de munca - m-a notat pe un biletel si mi-a zis sa revin joia viitoare ca sa ridic documentul pe care dumneaei il va lua de la arhiva!!??). Sper sa nu am probleme din cauza fisei de lichidare. M-am interesat si multe dintre societati nici nu elibereaza asa ceva la incheierea colaborarii cu respectiva societate.

Alte discuții în legătură

Somaj dupa indemnizatie cata_lya cata_lya pot intra in somaj dupa ce au trecut cele 24 de luni de indemnizatie? si daca firma la care am lucrat nu mai exista ce pot face in situatia asta? (vezi toată discuția)
Demisia maria11111 maria11111 As dori sa intreb ce acte trebuie sa primesc la sfarsitul preavizului de la angajator dandu-mi eu demisia? (vezi toată discuția)
Noi probleme cu vechiul angajator Catalin P Catalin P Dupa ce am reusit, intr-un final sa parasesc vechiul loc de munca - loc unde le-a luat 18 zile sa imi dea decizia, unde n-am avut unde sa imi depun demisia ... (vezi toată discuția)