O societate comerciala platitoare de TVA a cumparat un teren(teren construibil) in 2007 de la o persoana fizica. Nu a dedus TVA. Anul acesta vrea sa il vanda, tot la o persoana fizica.
Intrebare:
Trebuie sa colecteze TVA?
Va multumesc.
Buna ziua.
Revin cu cateva precizari. Am studiat documentele referitoare la cumpararea terenului respectiv, de fapt sunt doua suprafete. Pe contractele de vanzare din anul 2007 scrie teren arabil extravilan, precum si pe fisa cadastrala. In anul 2009 administratorul firmei, deoarece din anul 2008 nu mai are activitate pe societatea respectiva in ideea ca va inchide firma si va vinde si terenul, a fost la notar si a efectuat alipirea celor doua terenuri. Pe documentul de alipire scrie teren arabil intravilan, si exista o mentiune care spune ca alipirea nu s-a facut in scopul construirii.
Trebuie sa colecteze TVA la vanzare si in acest caz?
Daca vinde terenul fiind vorba de o suma mai mare, trebuie sa faca raportare la Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor?
Va multumesc.
nu conteaza scopul alipirii, daca din certificatul de urbanims rezulta faptul ca terenul este construibil, operatiunea se taxeaza.
daca ziceti ca intre timp terenul a fost trecut in intravilan, parerea mea este ca trebuie colectata tva.
in ceea ce priveste spalarea banilor, din cate cunosc eu, acest caz nu se raporteaza oficiului national de prevenire.
dar pentru mai multa siguranta ar fi bine sa mai intrebati.