Am cautat in legislatia muncii si nu am gasit un raspuns la urmatoarea problema.
Sora mea intentioneaza sa actioneze in justitie cf 554/2004 si 137/2000 statul roman, in speta Ministerul Educatiei, pe o speta care se refera la o categorie profesionala, dar in nume propriu. Ea intentioneaza sa isi asigure reprezentare legala, dar doreste sa participe la infatisari si sa depuna marturie.
Cum sedintele din instante nu au loc la orele dupa-amiezii, este logic ca sora mea sa fie in situatia de a se invoi de la scoala in vederea participarii la proces.
INTREBARE:
Exista legislatie care sa oblige angajatorul (directorul, in acest caz) sa o invoiasca pe sora mea in zilele cand au loc aceste sedinte de judecata ?
Deci sora dumneavoastra va avea calitatea de reclamant, va formula si depune o actiune si se va prezenta in instanta pentru administrarea probatoriului.
Ea nu poate depune marturie ... este reclamant si nu martor.
Exista si sedinte care incep dupa amiaza ... depinde la care complet va fi repartizata.
Se poate prezenta cu citatia si sa solicite invoirea ... insa nu cred ca poate abuza foarte mult de aceste citatii .... va vedea care sunt termenele la care e imperios necesara prezenta sa.
Ce nu inteleg, insa, este ce se intampla daca decide sa se reprezinte singura, nu e normal sa o intrebe presedintele de instanta care e treaba ? Se judeca doar pe baza unei plangeri ?
Deduc, totodata, ca in Romania, daca nu ai avocat care sa te reprezinte in calitate de reclamant, nu ai dreptul legal la justitie - din moment ce angajatorul te poate tine bine mersi la serviciu, MAI ALES ca angajatorul este cel dat in judecata de catre tine si ca atare are tot interesul sa te tina la munca. Ceva nu este normal aici.
Deduc ca angajatorul nu are nicio obligatie legala sa permita unui angajat de-al sau sa isi sustina in fata instantei cauza, intr-un proces impotriva angajatorului. Absolut corecta ideea ca un avocat bun care sa te reprezinte este esential de cele mai multe ori, insa nu credeam ca in unele cazuri, prezenta reclamantului si depozitia sa verbala nu este si ea esentiala pentru ca instanta sa inteleaga exact realitatea.
Ce se intampla, intreb, atunci cand esti citat ca si martor ostil intr-un proces ? (cred ca in Romania nue xista termenul acesta legal, dar sper sa se inteleaga ideea). Iarasi este la latitudinea angajatorului daca te invoieste ? Inteleg ca exista procedura de aducere cu mandat, in care vine politia si te ia de acasa, ca si martor, ca sa te prezinti in instanta. Ma intreb daca o adeverinta precum ca angajatorul nu te invoieste de la serviciu poate servi ca motiv sa te ierte politia si instanta de prezenta. Si ma intreb ce angajator iti elibereaza o astfel de hartie.
Ce se intampla cand Popescu te reclama la Politie in capatul celalalt al tarii, spunand ca i-ai furat portofelul. Eu retin o situatie cand un angajat de-al meu a fost cautat de Politia din Salaj, in urma unei reclamatii a unei firme unde angajatul lucrase cu cativa ani in urma, si ca angajatul a fost amenintat de catre politistul care lucra pe cazul acela ca daca nu se prezinta imediat, se va da urmarire penala. A trebuit sa il invoiesc doua zile (eram la Bucuresti) pentru ca omul sa mearga acolo si sa lamureasca lucrurile, pe cheltuiala lui, primind insa instantaneu NUP. Sa inteleg ca nu eram obligat de lege sa il invoiesc pentru ca procesul de cercetare sa se desfasoare normal ?
Legea nu-l obliga e angajator sa-l invoiasca pe salariat in zilele de judecata.
Acesta poate sa-si faca cerere de concediu fara plata, iar prejudiciul cauzat pentru lipsa la serviciu il poate recupera de la partea care l-a citat ca martor , urmand ca aceasta sa-l recupereze de la partea care a pierdut procesul.