este avocatul obligat sa depuna contractul de asistenta juridica, dintre acesta si client, la solicitarea instantei in vederea solutionarii unei cereri de ajutor public judiciar in materie civila. Rog raspuns de urgenta intemeiat in drept.
Art. 29
(1) Avocatul inscris in tabloul baroului are dreptul sa asiste si sa reprezinte orice persoana fizica sau juridica, in temeiul unui contract incheiat in forma scrisa, care dobandeste data certa prin inregistrarea in registrul oficial de evidenta.
Asistenta si/sau reprezentare nu poate exista fara contract scris, indiferent daca este din oficiu sau cu avocat ales.
Cererea judecatorului este intemeiata deoarece
1. efectele mandatului fata de instanta se face cu contractul de mandat, nu cu imputernicirea, care poate sa nici nu fie semnata de catre client.
2. eventuala substituire se poate face doar daca a fost permisa expres de catre client, iar acest lucru se vede doar in contract.
3. identificarea clara a clientului.
Decizia baroului de numire a avocatului din oficiu nu are relevanta in fata judecatorului, ci este un document intre barou si avocat, nu intre barou si judecator.
Pe de alta parte, nu vad de ce avocatul nu poate oblitera in contract orice alte informatii care nu au legatura cu mandatul.
Dovada mandatului si a intiderii lui este singurul motiv pentru care judecatorul cere contractul de asistenta juridica. Imputernicirea nu este suficienta, decat daca el contine elementele descrise mai sus si semnatura clientului. (de cele mai multe ori nu le contine, avocatii fiind neglijenti sub acest aspect)