avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... contract asistenta jur. - confidentialitate in fata ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

contract asistenta jur. - confidentialitate in fata instantei

este avocatul obligat sa depuna contractul de asistenta juridica, dintre acesta si client, la solicitarea instantei in vederea solutionarii unei cereri de ajutor public judiciar in materie civila. Rog raspuns de urgenta intemeiat in drept.
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 00:27, 12 Aprilie 2011
Da, este obligat.

Art. 29
(1) Avocatul inscris in tabloul baroului are dreptul sa asiste si sa reprezinte orice persoana fizica sau juridica, in temeiul unui contract incheiat in forma scrisa, care dobandeste data certa prin inregistrarea in registrul oficial de evidenta.

Asistenta si/sau reprezentare nu poate exista fara contract scris, indiferent daca este din oficiu sau cu avocat ales.

Cererea judecatorului este intemeiata deoarece
1. efectele mandatului fata de instanta se face cu contractul de mandat, nu cu imputernicirea, care poate sa nici nu fie semnata de catre client.
2. eventuala substituire se poate face doar daca a fost permisa expres de catre client, iar acest lucru se vede doar in contract.
3. identificarea clara a clientului.

Decizia baroului de numire a avocatului din oficiu nu are relevanta in fata judecatorului, ci este un document intre barou si avocat, nu intre barou si judecator.

Pe de alta parte, nu vad de ce avocatul nu poate oblitera in contract orice alte informatii care nu au legatura cu mandatul.

Dovada mandatului si a intiderii lui este singurul motiv pentru care judecatorul cere contractul de asistenta juridica. Imputernicirea nu este suficienta, decat daca el contine elementele descrise mai sus si semnatura clientului. (de cele mai multe ori nu le contine, avocatii fiind neglijenti sub acest aspect)

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2011
Albert Kurtyan, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie decizie decan baroul avocatilor anouka89 anouka89 Buna ziua Am primit de curand decizia unei plangeri pe care am formulat-o pe 9 martie 2011 catre decanul baroului avocatilor Galati, cu toate la acea data ... (vezi toată discuția)
Delegatia de substituire, drept de reprezentare Micaly Micaly Buna ziua Va rog un sfat cu privire la urmatoarea speta intr-un proces civil: Avocatul X al societatii de avocatura A&B este substituit prin avocat Y din ... (vezi toată discuția)
Tipizat pentru împuterniciri avocațiale neconform Samulea Samulea Buna ziua! Am o intrebare care face referire direct la avocati de aceea sunt curios de ce raspunsuri voi primi. In statutul profesiei de avocat se face ... (vezi toată discuția)