Am un contract de vanzare cumparare (in care eu sunt vanzatorul), in cadrul caruia cumparatorul nu mi-a platit suma integral. De asemenea, am un contract de garantie reala mobiliara (ce are ca obiect motoarele din ctr vz-cump) inregistrat la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.
Cum ma sfatuiti sa procedez acum ca sa-mi recuperez motoarele in baza ctr de garantie? Nu cunosc procedura.
Multumesc
Va atasez un scurt extras din L.99/1999; Pe scurt, aveti posibilitatea sa optati intre procedura executarii silite din Codul de procedura civila sau procedura executarii din legea susamintita. Adica, intrati in posesia bunului in mod pasnic, fara o alta formalitate(adica va deplasati si luati bunurile;) ) sau faceti adresa debitorului si solicitati bunurile, sau vindeti prin contract de vanzare-cumparare catre un tert aceste bunuri.
ART. 63
(1) În cazul în care debitorul nu îşi îndeplineşte obligaţia, creditorul are dreptul de a-şi satisface creanţa cu bunul afectat garanţiei. În acest scop, creditorul are dreptul să ia în posesie, în mod paşnic, bunul afectat garanţiei sau produsele rezultate din valorificarea acestuia, precum şi titlurile şi înscrisurile care constată dreptul de proprietate al debitorului asupra bunului, fără a fi necesară vreo autorizaţie sau notificare prealabilă şi fără a plăti taxe sau vreun tarif.
(2) În exercitarea dreptului de a lua în posesie bunul creditorul nu poate tulbura ordinea publică, nici nu poate face uz de forţă fizică sau de orice alt tip de intimidare asupra persoanei debitorului ori să recurgă la orice alt mijloc de a-l constrânge pe debitor în momentul luării în posesie.
(3) În timpul intrării paşnice în posesia bunului, în nici un moment creditorul nu poate fi însoţit de un funcţionar public sau poliţienesc.
(4) Pentru a putea lua în posesie bunul potrivit alin. (1) - (3), contractul de garanţie trebuie să includă următoarea formulă, redactată cu caractere majuscule, având dimensiunea de cel puţin 12 puncte (0,5 cm): "ÎN CAZ DE NEEXECUTARE CREDITORUL POATE FOLOSI MIJLOACELE PROPRII PENTRU LUAREA ÎN POSESIE A BUNULUI AFECTAT GARANŢIEI".
ART. 64
(1) Orice persoană care are posesia bunului afectat garanţiei trebuie să îl predea, la solicitarea creditorului a cărui obligaţie a ajuns la scadenţă şi a cărui garanţie reală are un grad de prioritate mai mare potrivit prezentului titlu, astfel încât garanţia să poată fi executată potrivit procedurii stabilite prin prezentul titlu.
(2) Cu excepţia situaţiei de mai sus, în timpul perioadei de executare a garanţiei reale nici un alt creditor nu poate solicita luarea în posesie a bunului în cauză.
ART. 65
Creditorul poate vinde orice bun afectat garanţiei, chiar în cazul în care se află în posesia debitorului. În astfel de situaţie cumpărătorul bunului are acelaşi drept de a intra în posesie ca şi creditorul garantat, în condiţiile prezentului titlu.
Tinand cont ca in contract este prevazut expres faptul ca reprezinta titlu executoriu, fara indeplinirea altor formalitati, nu pot sa ma adresez unui executor??
Multumesc