avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salarii compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salarii compensatorii

Buna ziua,
Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine,daca se poate,in urmatoarea problema:
-am lucrat intr-un magazin, in functia de vanzatoare, in perioada 02.07.2010-05.04.2011 (aceasta e data de incetare a CIM). Nu am mai lucrat din data de 15 februarie,dar mi s-au dat actele foarte tarziu.
-cod caen 4711_Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun ;
-am depus dosarul de somaj in data de 11.04.2011
-ultimul stat de plata semnat de mine a fost pe luna februarie (cu toate ca ultimii bani pe care i-am primit de la firma respectiva au fost pe ianuarie)
-nu mi s-a dat sa semnez nici o fisa de lichidare,de banii pe concediu nici macar nu s-a adus vorba...ce sa mai...datele problemei sunt cam aceleasi ca in cazul mai tuturor firmelor acestea micute care isi concediaza ABUZIV personalul,care nu au semnat contr. colect. la nivel de unitate...
Si acum,MAREA intrebare:
-am dreptul la salarii compensatorii? Am citit pe net in Codul Muncii,am citit in CCMN,am citit ceva si in contr. colect. pt ramura comert...nu stiu ce sa zic...
-daca am dreptul la sal. comp. cum trebuie sa procedez?
Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2011
sara85, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:56, 21 Aprilie 2011
Aveti dreptul la salarii compensatorii, potrivit CCM la nivel de ramura de comert.
Art.76 alin.1 din acest CCM stipuleaza ca, la încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin două salarii lunare, în afara drepturilor cuvenite la zi.
In acest sens, formulati o cerere catre angajator .. iar in cazul refuzlui de a va plati aceste salarii, va puteti adresa ITM-ului si /sau instantei de judecata.
Va multumesc pt raspuns! Citisem acest articol 76 dar...nu eram sigura,nu stiu daca intelegeti la ce ma refer... Cand intampini atatea dificultati in relatia cu angajatorul,cum s-a intamplat in cazul meu (acte pt somaj gresite de cateva ori,drumuri peste drumuri,senzatia ca iti elibereaza actele din mila etc) ajungi, la un moment dat, sa crezi ca...NU MAI AI DREPTURI... Din pacate,asta e realitatea cu care ne confruntam...Cred ca am fost putin :offtopic: :oops:
Exista vreun termen in care pot face cererea catre angajator sau sesizarea catre ITM? Presupun ca trebuie sa cer nr de inregistrare angajatorului,nu-i asa?
La cerere trebuie sa luati numar de inregistrare de la angajator.
Sesizarea la ITM o faceti in functie de raspunsul dat de catre angajator ...
buna ziua,
am si eu o intrebare legata de salariile compensatorii, in cazul in care firma la care lucrezi intra in solventa, angajatorul mai este obligat sa ofere cele 2 salarii compensatorii?pentru ca am fost anuntata de catre director ca nu in noul cod al muncii nu mai sunt prevazute salariile compensatorii ca fiind obligatorii, iar eu am citit dupa cum ati scris si voi ca ar trebui sa primesc 2 salarii.Nu stiu cum ar trebui sa procedez, pentru ca magazinul la care lucrez se va inchide pe 15 mai, dar firma propriu zis se va inchide din ce am inteles eu undeva prin iunie-iulie.
Problema celor doua salarii se pune numai in conditiile in care va raportati la CCM la nivel de ramura de activitate.

Codul Muncii prevede , in continuare , la art.67 ca, salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Acest articol nu a fost abrogat si nici modificat prin Legea nr.40/2011 care va intra in vigoare la 01.05.2011.

Alte discuții în legătură

Ccm la nivelul ramurii comert 2010 ginacoseru ginacoseru stiti cumva daca ccm la nivelul ramurii comert a fost denuntat sau daca s-a incheiat un nou contract? (vezi toată discuția)
Concediere l4ur l4ur Buna ziua. Sunt angajat pe postul de consultant IT la o firma de antivirus software (caen 5829). Ieri, alaturi de inca 7 colegi, am fost anuntati ca de la 1 ... (vezi toată discuția)
Salariul compensator. Rudolf999 Rudolf999 Salut. Noul Contract colectiv de munca de cind este in vigoare ??? si daca este mentionat in contractul colectiv de munca [b]Salariul compensator[/b]. Ma ... (vezi toată discuția)