avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... negocierea in urma furtului unui autoturism
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

negocierea in urma furtului unui autoturism

O cunostinta a fost victima furtului autoturismului asigurat casco. In urma furtului s-au respectatat toate prevederile contractuale, a fost depusa plangere la politie. Dosarul de dauna este complet, azi au solicitat contractul de vanzare cumparare din Germania, pt a vedea suma cu care a fost achizitionat.
Din discutiile purtate intre pagubit si cei de la societatea de asigurare (departamnetul antifrauda) a inteles ca au nevoie sa cunoasca suma de achizitie pt a putea negocia cu pagubitul si ai oferi o suma mai mica decat cea trecuta in contract, care defapt a fost stabilita tot de asigurator.
Este legala o astfel de negociere? Au spus ca suma asigurata nu vor sa o plateasca si daca nu este deacord cu propunerea lor sa sa judece.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 11:49, 15 Aprilie 2011
este legala. orice negociere este legala atit timp cit legea nu interzice tranzactionarea unor drepturi.

asiguratul va avea de ales: o suma de bani certa si pe care o va obtine in scurt timp sau o suma incerta obtinuta dupa 2 ani de litigiu+cheltuieli.
Practic prin negociere ei recunosc faptul ca trebuie sa despagubeasca o suma de bani, atat doar ca nu doresc sa despagubeasca suma asigurata ,stabilita tot de ei, si pentru care s-a platit o prima de asigurare. Acest lucru nu pare a fi mai degraba o inselaciune !? Prin contract ei s-au obligat sa despagubeasca suma x in situatia producerii riscului asigurat, si asiguratul s-a obligat sa plateasca prima stabilita de asigurator. Nu este o inclacare a contractului faptul ca vor sa despagubeasca o suma mai mica?
in mod sigur in contract spune ca despagubirea se face la valoarea masinii din momentul disparitiei, calculata in functie de pretul pietei sau a starii de uzare existente.

cititi contractul de asigurare si verificati. daca nu scrie, incercati-va sansa in instanta de judecata. Si nu este inselaciune ci doar o nerespectare a contractului care va fi sanctionata de instanta civila.
Legea privind asigurarile si reasigurarile spune ca despagubirile nu pot depasi valoarea bunului in momentul producerii riscului asigurat,cuantumul pagubei si nici suma la care s-a incheiat asigurarea.

Asiguratorul se poate folosi de faptul ca valoarea masinii este mai mica.La incheierea asigurarii a spus ca accepta o anume valoare,acum se gandeste ca ar despagubi mai putin.
Ratiunea pentru care cere factura tocmai aceasta este,de a arata ca masina a costat mai putin.Are dreptate daca spune ca asigurarea nu este sursa de imbogatire.Problema este ca si suma asigurata determina nivelul primei de asigurare si nu este corect fata de contractant.
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2011
floare _de_ colt, utilizator
Intr-adevar scrie ca valoarea masinii in momentul disparitiei. Dar intr-o perioada de 3 luni valoarea poate sa scada cu 50%!?
Adica uzura masinii la data de 01.08.2010 este cu 30% mai mica decat pretul de catalog , iar dupa 3 luni este de 50%. Uzura masinii este calculata la 10%/an vechime.
Daca masinii este primita cadou, practic pe proprietar nu l-a costat nimic achizitia masinii, asta nu inseamna ca valoarea ei este 0.
Valoarea au stabilit-o ei prin scaderea uzurii care este 10% din pretul de nou al masinii pentru fiecare an vechime.
Daca masina are pretul de nou 10000 E, practic la o vechime de 3 ani va valora 10.000- 30%, adica 7000, evaluare care a fost facuta de ei si pt care asiguratul a platit prima de asigurare.
Daca asiguratorul prin incheierea contractului il obliga pe asigurat sa plateasca suma stabilita de el, in acelasi timp se obliga sa plateasca suma asigurata care tot de ei a fost stabilita.
Va rog sa ma corectati daca sunt intr-o eroare.

Alte discuții în legătură

Concilierea directa Matei Eugen Marius Matei Eugen Marius O cunostinta a fost victima furtului autoturismului. Autoturismul era asigurat la valoarea de 23320 Euro. In urma furtului s-a deschis dosarul de dauna, iar ... (vezi toată discuția)
Nelamurire dosar dauna totala casco pe regres gogoletu gogoletu La inceputul lunii martie am avut un accident. Am decis sa apelez la polita Casco pe regres deoarece vinovatul era asigurat la o societate cu care service-ul ... (vezi toată discuția)
Asigurare casco Ileana2013 Ileana2013 Recuperare indemnizatie in caz de dauna totala. Am avut un accident si cei de la firma de asigurari unde am polita CASCO au evaluat costul reparatiei si au ... (vezi toată discuția)