In 1970 am plecat LEGAL din tara. La plecare am fost obligat sa "cedez de buna voie" casa cumparata de mine si sora mea in1941 statului. Nu am putut lua cu mine nici un act, toate ramanand la un frate care a disparut cu bloc cu tot la cutremurul din1977.
Se mai poate face ceva acum, chiar daca in locul casei mele este un cartier de blocuri si a trecut atata timp?
De la arhivele statului puteti obtine o serie de copii dupa actele de proprietate, actul de "donatie" catre sta in 1977. De la Arhivele de stare civila ale primariilor de domiciliu puteti obtine copii dupa actele de stare civila ale celor implicati (arhivele de stare civila se pastreaza 100 de ani la primariile de domiciliu.
In ceea ce priveste recuperarea fostelor proprietai e mai delicat. Despagubiri pentru casa s-ar fi putut obtine daca dvs si sora formulati in termen o notificare in temeiul L nr 10/2001 la prefectura (care si-a decliniat apoi competenta catre primarii in 2005). In timp ce aceasta se afla depusa spre solutionare puteati sa cereti instantei anularea actului de donatie (presupun ca despre o donatie in favoarea statului este vorba) si cu aceasta hotarare mergeati sa completati dosarul atasat notificarii. Institutiile abilitate ar fi intocmit un dosar special daca considerau ca vi se cuveneau despagubiri si ar fi inaintat dosarul celor in drept.
In acest moment nu se mai poate face nimic. Termenul de depunere a notificarii (cu tot cu prelungiri) a trecut de mult iar cu decizia ICCJ de saptamana trecuta.... care spune ca se aplica legea speciala, adica L 10/2001 si nu dreptul comun in materie....
Notificare legea 10/2001
teodu
doresc sa stiu daca este posibila complectarea notificarii depuse in termenul initial in baza art 22 din legea 10/2001 si cu alte imobile ce se gasesc in actul ... (vezi toată discuția)