Daca pana la o anumita data am avut un salar de baza dar indeplineam 2 functii fara a se face distinctie intre acestea (ca timp alocat si salariu), este legal ca la un moment dat angajatorul (privat) sa imparta salariul de baza in 2 parti, iar o parte sa o trateze ca un spor pentru cumul de functie?
Si daca acest spor este inscris si in carnetul de munca este legal ca acesta sa nu fie inclus in plata indemnizatiei de concediu de odihna?
Pentru cumulul de functii exista doua variante :
- fie incheierea mai multor c.i.m. beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea
- fie incheierea unui act aditional la salariu, caz in care se acorda un spor pentru cumulul de functii.
Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
Sporul pentru cumulul de functii se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru CO.
Revin cu un alt episod la subiectul deschis, si anume: cu ocazia inchiderii unei linii de fabricatie si disponibilizarilor colective, sporul pentru cumul de functii mi-a fost suspendat, dar fara sa mi se ia atributiile, mai ales ca la momentul respectiv eram singura persoana autorizata din firma care putea presta aceasta functie iar firma era obligata prin lege sa aiba personal autorizat. Eu am prestat in continuare aceasta munca pentru ca nu mi-a fost anulata decizia de numire pe aceasta functie, si angajatorul nu a numit alta persoana, careia sa ii predau documentele.
Intrebarea mea este daca exista vreun cadru legal care sa ma indreptateasca sa imi cer in instanta dreptul salarial (transformat din salar de baza in spor, si ulterior suspendat) cuvenit pentru functia respectiva ?