avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Furnizorul de apa rece opreste apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Furnizorul de apa rece opreste apa

Buna ziua! Sunt un proprietar care locuieste intr-un bloc cu 80 de garsoniere. Blocul are asociatie de locatari, iar 60 din garsoniere au restante de sute de milioane. Nu mai stim ce sa facem, unde sa mai mergem, cu cine sa mai vorbim, pentru ca pe rand ne-au fost oprite apa calda, caldura, lumina pe scara, iar acum urmeaza apa rece. Cei 20 de proprietari care suntem cu plata la zi nu mai putem sa-i tinem in spate pe ceilalti. Problema este ca pe nimeni nu intereseaza nimic. Suntem in culmea disperarii... Acum 2 ani cand am cumparat garsoniera era cel mai bun bloc din zona, iar in 2 ani a ajuns cel mai rau. Va rog sa ne dati cateva idei, ce sa facem,unde sa mai mergem! Am fost la politie, la primarie, peste tot... De la primarie ni s-a spus ca ii putem da in judecata pe cei rau platnici, dar nu stiu daca se poate asa ceva... Astazi urmeaza sa merg la apa nova sa intreb dc ne putem face contract individual cu teava separata cei 20 care suntem la zi. Va rugam sa ne ajutati pentru ca suntem disperati, cu copilasi de 2 luni si nimeni nu se intereseaza !:"> INTREBAREA ESTE DACA ASOCIATIA DE LOCATARI II POATE DA IN JUDECATA PE RAU PLATNICI SAU DACA-I POT DA SI EU IN JUDECATA CA PERSOANA FIZICA !
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2011
catalin818, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:13, 16 Aprilie 2011
aveti o situatie foarte delicata,
asociatia poate da in judecata pe cei rauplatnici iar la recurerarea banilor se vor pune si penalitati, iar dvs puteti da in judecata asociatia, nu aveti treaba cu vecinii
nu aveti comitet de conducere?
presedintele si administratorul sunt cei care trebuie luati la intrebari.

atentie, datoriile mai vechi de 3 ani se prescriu si nu se mai pot recupera, deci nu pierdeti timpul. Actionati!
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2011
valitinu, utilizator
valitinu a scris:

aveti o situatie foarte delicata,
asociatia poate da in judecata pe cei rauplatnici iar la recurerarea banilor se vor pune si penalitati, iar dvs puteti da in judecata asociatia, nu aveti treaba cu vecinii
nu aveti comitet de conducere?
presedintele si administratorul sunt cei care trebuie luati la intrebari.

atentie, datoriile mai vechi de 3 ani se prescriu si nu se mai pot recupera, deci nu pierdeti timpul. Actionati!


Chiar daca suntem asociatie de locatari, se pot da in judecata cei rau platnici? Situatia este la pamant, nu credeam ca o sa ajung sa vad asa ceva. In acest bloc au fost 2 administratore( una care locuieste in bloc, iar cealalta in afara blocului). Cea care locuieste in bloc nu mai are dreptul sa incaseze pentru ca nu mai e administrator, insa ea tot incaseaza de la 10 fraieri( ilegal). E o mare jigodie care lucreaza la ANAF si are muuulte pile. A fost data in judecata , am castigat procesul cu ea , insa ea tot incaseza. Cealalta administrator am aflat ca nu a mai platit furnizorii din februarie 2008, iar acum nu mai vine sa incaseze deoarece nu o mai vor locatarii. Acum in prezent situatia este jalnica : administratora din bloc incaseaza de la cele 10 persoane chiar daca nu mai are drept de incasari ( incaseza pe casa scarii.... de, lucreaza la ANAF si e bazata), iar unde noi cei 20 de oameni cu plata la zi platim la presedintele ramas de la asociatia buna, care nu mai are administrator. E o situatie de nedescris. Nici nu mai stiu ce sa scriu mai inainte si cum sa mai scriu sa fiu inteles. Scuzati de frazele ¨ intortocheate¨ , insa sunt disperat pentru ca nimeni nu se ocupa de nimic in blocul acesta, decat cativa proprietari. Pe ceilalti ii doare undeva, iar cand mergem din usa in usa sa strangem bani pentru a nu ne opri apa rece, ultima pe care o mai avem, ne usuiesc, parca am fi niste milogi. Va rog sa ne ajutati sa facem cumva, macar apa rece sa o tinem pornita. Va rugam din inima sa ne indrumati catre ceva mai bun !!! Multumim!!!
Pentru de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei:
Art. 50. - (1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona īn justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutită de taxă de timbru.
(3) Sentinţa dată īn favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusă īn aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Codul de procedură civilă.
Pentru penalizari:
Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de īntārziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
Pentru privilegiu imobiliar cu rang prioritar
Art. 51. - (1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor īn interesul cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se īnscrie īn registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu de restanţă.
Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei sau a altui īnscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.
(3) Operaţiunile de publicitate imobiliară privitoare la privilegiul prevăzut la alin.(1) şi (2) sunt scutite de taxă de timbru.
Notă: Īnaintea acţiunii īn justiţie se recomandă conducerii asociaţiei de proprietari să transmită
restanţierului, prin poştă cu confirmare de primire, o NOTIFICARE-SOMAŢIE şi să exercite dreptul de privilegiu imobiliar pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari
Acţiunea propriu-zisă
Conform prevederilor legale īn materie, asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona īn justiţie pe orice proprietar (privat sau de stat, persoană fizică sau juridică, romān sau străin) pentru sumele datorate cu titlu de contribuţie la cheltuielile comune ale clădirii dacă suma reprezintă o restanţă de minim 3 luni.
Cererea de chemare īn judecată, va fi formulată către judecătoria competentă teritorial (īn raza căreia īşi are domiciliul pārātul-restanţierul) de către asociaţia de proprietari reprezentată de către preşedinte sau de către o altă persoană īmputernicită īn mod expres de către acesta.
La cerere se ataşează următoarele acte īn copie, īn 2 (două) exemplare:
- Īncheierea judecătorească şi codul fiscal al asociaţiei de proprietari;
- Listele de plată din care sa reiasă suma datorată;
- Centralizator pe apartamentul respective, semnat de preşedinte şi administrator care să cuprindă cotele restante aferente fiecărei luni īn parte, cu calcularea separată a penalităţilor aplicate fiecărei cote şi numărul de zile pentru care au fost percepute;
- Procesul-verbal al adunării generale prin care s-a hotărāt sistemul de penalizări şi procentul de penalizare aplicat pentru fiecare zi de īntārziere;
Precizări:
- Acţiunea este scutită de plata taxei de timbru.
- Acţiunea īn numele asociaţiei de proprietari este relativ simplă, dacă dosarul conţine toate documentele mai sus menţionate.
- Ea poate fi facută de preşedintele asociaţiei sau de către oricare altă persoană din cadrul asociaţiei care este īmputernicită in acest sens -administrator, cenzor, membru comitet executiv, proprietar, altă persoana fizică -, la costuri mult mai mici decāt atunci cānd se face prin angajarea unui avocat
- Īn prezent aceasta este singura soluţie de a recupera restanţele de la un restanţier.
Executarea silită
Sentinţa dată īn favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, īn momentul īn care devine definitivă şi irevocabilă, poate fi investită cu formulă executorie şi pusă īn executare prin oricare din modalităţile permise de Codul de procedură civilă. Astfel, asociaţia de proprietari se va adresa īn acest sens unui birou de executori judecatoreşti cu solicitarea de a se iniţia executarea silită asupra bunurilor mobile sau imobile ale debitorului sau executarea silită prin poprirea pe salariul de la locul de muncă sau pe pensie (plata către asociaţie pentru debitul respectiv fiind efectuată de către angajator sau casa de pensii). Asociaţia de proprietari, īn funcţie de valoarea creanţei şi a bunurilor, salariului sau a pensiei de care dispune debitorul, īşi va alege modalitatea efectivă de executare silită.
Dreptul de a cere executarea silită a hotărārii judecătoreşti se prescrie dupa trecerea unui termen de 3 ani de la naşterea sa, adică de la data ramānerii definitive a hotărārii judecătoreşti.

valitinu a scris:

Pentru de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei:
Art. 50. - (1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona īn justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutită de taxă de timbru.
(3) Sentinţa dată īn favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusă īn aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Codul de procedură civilă.
Pentru penalizari:
Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de īntārziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
Pentru privilegiu imobiliar cu rang prioritar
Art. 51. - (1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor īn interesul cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se īnscrie īn registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu de restanţă.
Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei sau a altui īnscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.
(3) Operaţiunile de publicitate imobiliară privitoare la privilegiul prevăzut la alin.(1) şi (2) sunt scutite de taxă de timbru.
Notă: Īnaintea acţiunii īn justiţie se recomandă conducerii asociaţiei de proprietari să transmită
restanţierului, prin poştă cu confirmare de primire, o NOTIFICARE-SOMAŢIE şi să exercite dreptul de privilegiu imobiliar pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari
Acţiunea propriu-zisă
Conform prevederilor legale īn materie, asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona īn justiţie pe orice proprietar (privat sau de stat, persoană fizică sau juridică, romān sau străin) pentru sumele datorate cu titlu de contribuţie la cheltuielile comune ale clădirii dacă suma reprezintă o restanţă de minim 3 luni.
Cererea de chemare īn judecată, va fi formulată către judecătoria competentă teritorial (īn raza căreia īşi are domiciliul pārātul-restanţierul) de către asociaţia de proprietari reprezentată de către preşedinte sau de către o altă persoană īmputernicită īn mod expres de către acesta.
La cerere se ataşează următoarele acte īn copie, īn 2 (două) exemplare:
- Īncheierea judecătorească şi codul fiscal al asociaţiei de proprietari;
- Listele de plată din care sa reiasă suma datorată;
- Centralizator pe apartamentul respective, semnat de preşedinte şi administrator care să cuprindă cotele restante aferente fiecărei luni īn parte, cu calcularea separată a penalităţilor aplicate fiecărei cote şi numărul de zile pentru care au fost percepute;
- Procesul-verbal al adunării generale prin care s-a hotărāt sistemul de penalizări şi procentul de penalizare aplicat pentru fiecare zi de īntārziere;
Precizări:
- Acţiunea este scutită de plata taxei de timbru.
- Acţiunea īn numele asociaţiei de proprietari este relativ simplă, dacă dosarul conţine toate documentele mai sus menţionate.
- Ea poate fi facută de preşedintele asociaţiei sau de către oricare altă persoană din cadrul asociaţiei care este īmputernicită in acest sens -administrator, cenzor, membru comitet executiv, proprietar, altă persoana fizică -, la costuri mult mai mici decāt atunci cānd se face prin angajarea unui avocat
- Īn prezent aceasta este singura soluţie de a recupera restanţele de la un restanţier.
Executarea silită
Sentinţa dată īn favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, īn momentul īn care devine definitivă şi irevocabilă, poate fi investită cu formulă executorie şi pusă īn executare prin oricare din modalităţile permise de Codul de procedură civilă. Astfel, asociaţia de proprietari se va adresa īn acest sens unui birou de executori judecatoreşti cu solicitarea de a se iniţia executarea silită asupra bunurilor mobile sau imobile ale debitorului sau executarea silită prin poprirea pe salariul de la locul de muncă sau pe pensie (plata către asociaţie pentru debitul respectiv fiind efectuată de către angajator sau casa de pensii). Asociaţia de proprietari, īn funcţie de valoarea creanţei şi a bunurilor, salariului sau a pensiei de care dispune debitorul, īşi va alege modalitatea efectivă de executare silită.
Dreptul de a cere executarea silită a hotărārii judecătoreşti se prescrie dupa trecerea unui termen de 3 ani de la naşterea sa, adică de la data ramānerii definitive a hotărārii judecătoreşti.




Multumesc mult pentru raspuns! Noi fiind asociatie de locatari nu avem dreptul sa-i dam in judecata pe cei rau platnici, nu? Trebuie neaparat sa ne transformam in asociatie de proprietari pentru a-i da in judecata. Foarte greu...Cat dureaza sa infiintam asociatia de proprietari si putem infiinta aceasta asociatie numai cei 20-26 de proprietari care suntel la zi cu intretinerea? Intreb asta pentru ca numai pe noi ne intereseaza de situatia blocului, iar la sedintele de bloc, la adunarile generale numai noi cei 20-26 de persoane iesim sa vorbim de aceasta situatie foarte dificila.
Situatia este, intr-adevar, extrem de grava!
Nu mai intind "pelteaua" spunandu-va "verzi si uscate" care in faza asta nu va sunt de niciun folos.
Doua lucruri aveti de facut rapid:
- sa va mobilizati cei cativa, faceti o adunare generala, schimbati actuala conducere, alegeti-va o alta conducere capabila sa "scoata corabia din furtuna", adica sa infiintati asociatia de proprietari - urgent!!! Va trebuie votul a 50% + 1 dintre proprietari, deci 41 de voturi. Faceti in asa fel incat incercati si-i convingeti pe acesti 41 ca trebuie sa intrati in legalitate, ca vine statul si va ia casele, ca vin martienii....ca ceva, indiferent ce...numai sa obtineti semnaturile, ca sa va puteti infiinta amarata aia de asociatie.
Ca sa infiintati asociatia va trebuie cam 3 luni daca va miscati repede.

- sa "usuiti" toate administratorele si administratorii, care si-au batut joc de dv. locatarii si proprietarii blocului pana acum, si sa va angajati un administrator sau o firma de administratie care sa va evalueze situatia si sa va spuna ce aveti de facut in continuare.

Daca aveti asociatia de proprietari puteti sa ii chemati in instanta pe restantieri. Incepeti cu cei mai putin periculosi si de la care obtineti mai usor banii ca sa puteti plati furnizorii....si apoi ii abordati si pe cei mai "grei" de la care o sa scoateti banii numai cu executorul judecatoresc si foarte greu, in perioada mare de timp. Nu aveti acest timp la dispozitie pentru plata facturilor!......

Dupa ce va infiintati ca asociatie si va angajati un administrator...mai reveniti pe forum.
Altfel....stam sa batem apa in piua de pomana!

Incercati si o esalonare a datoriilor la furnizorul de apa..... Incercati....desi....am mari indoieli ca veti reusi pentru mult timp......! :( :hm:
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Procedura de dare in judecata a restantierilor marlenus71 marlenus71 Buna seara.sunt administrator de putin timp si am preluat printre alti restantieri ,,mai mici`` si 2 proprietari de apartamente cu datorii enorme dupa parerea ... (vezi toată discuția)
Suntem somati de apanova. eu sunt la zi. cum ma pot proteja? Cuculica Cuculica Avem multi restantieri care nu platesc cu lunile. Administratorul si presedintele actual pretind ca nu au bani sa ii actioneze in justitie, au obtinut si ... (vezi toată discuția)
E normal sa ni se inchida apa? ma6num ma6num este normal ca pentru o persoana (apartament) sa fie taiata apa pe toata scara???? un singur rau platnic??? #-o (vezi toată discuția)