avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere cim 61(C) pt apt conditionat?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere cim 61(C) pt apt conditionat?

Buna ziua,

Am un angajat care a fost operat de ulcer anul trecut in iunie 2010 a avut primul cm avand codul de boala 556, apoi a continuat cu 571(ileus paralitic si ocluzia intestinala fara mentionarea herniei) , luna aceasta s-a prezentat la servici deoarece cei de la comisia medicala aub refuzat pensioanarea deoarece este prea tanar. Asa ca el a venit sa lucreze , dar pt ca este muncitor si face efort este periculos sa lucreze, mai ales ca medicul de medicina muncii a eliberat fisa de aptitudine apt conditionat . Conducerea a hotarat sa incheiem colaborarea, e ok sa fac decizie cu art. 61 lit.c?

Multumesc #-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:44, 14 Aprilie 2011
În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d) C.mun., precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.

Concedierea salariatului pentru motivul stipulat de art. 61 lit. c) din Codul muncii nu este obligatorie pentru angajator. Concedierea în baza art. 61 lit. c) din Codul muncii este obligatorie numai dacă organele de expertiză medicală constată că menţinerea salariatului este contraindicată întrucât i-ar afecta sănătatea.
Ok si daca eu nu am locuri vacante , ce e de facut.?Salariatul a stat in cm cam 1 an , noi am angajat pe postul dinsului asa ca acum chiar nu avem locuri disponibile. In fisa de aptitudine de la medicina muncii scrie
fara efort fizic mare, fara manipularea de greutate,etc.
, chiar daca aveam locuri disponibile nu era apt pentru munca prestata in unitate. Va rog indrumati-ma spre o corecta procedura.
Multumesc
In aceasta situatie procedati asa cum scrie in Codul muncii:
Art. 64 - (1) În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d), precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
(2) În situaţia în care angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante potrivit alin. (1), acesta are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului, corespunzător pregătirii profesionale şi/sau, după caz, capacităţii de muncă stabilite de medicul de medicină a muncii.
(3) Salariatul are la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la noul loc de muncă oferit.
(4) În cazul în care salariatul nu îşi manifestă consimţământul în termenul prevăzut la alin. (3), precum şi după notificarea cazului către agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) În cazul concedierii pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiază de o compensaţie, în condiţiile stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.
multumesc frumos!
crinna a scris:

Ok si daca eu nu am locuri vacante , ce e de facut.?Salariatul a stat in cm cam 1 an , noi am angajat pe postul dinsului asa ca acum chiar nu avem locuri disponibile. In fisa de aptitudine de la medicina muncii scrie
fara efort fizic mare, fara manipularea de greutate,etc.
, chiar daca aveam locuri disponibile nu era apt pentru munca prestata in unitate. Va rog indrumati-ma spre o corecta procedura.
Multumesc


Daca nu aveti locuri de munca libere, notificati AJOFM si apoi emiteti decizia de concediere in baza art.61 lit.c C.mun.
Aveti grija la motivarea in fapt a deciziei de concediere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere - apt condiționat Ionescu Ana Ionescu Ana Se poate dispune concedierea unui angajat care a depus o fisa apt condiționat si nu i s-a oferit nicio alternativa in viitorul apropiat? (vezi toată discuția)
Concediere in baza art 61 lit c iosifescun iosifescun se pote dispune concedierea in baza art 61 lit c daca fisa de aptitudine specifica apt conditionat ? In recomandari exista si \" evita stressul neuropsihic \" ... (vezi toată discuția)
Concedierea angajatului inapt fizic constantin2408 constantin2408 Buna seara, Exista o prevedere legala pentru concedierea angajatului inapt fizic? Concret ,la controlul periodic,s-a intocmit o noua fisa de aptitudini,si ... (vezi toată discuția)