avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita-licitatie publica-adjudecare in ...
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita-licitatie publica-adjudecare in contul creantei

Buna ziua,
Avem un dosar de executare in care creditorul este o companie straina (din Europa) si doreste sa participe la licitatia bunurilor (mobile) ale debitorului sau cu adjudecarea acestora in contul creantei. Creditorul respectiv este obligat la plata TVA la momentul adjudecarii si daca da, poate recupera ulterior acest TVA? Care sunt reglementarile din codul fiscal / codul de procedura civila care prevad obligatia executorului la plata TVA-ului bunului adjudecat la licitatie, inclusiv in cazul companiilor straine care liciteaza?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: MIXAM , utilizator 21:49, 13 Aprilie 2011
legea 188/2000 privind executori judecatoresti reglementeaza drepturile si obligatiile acestora. executorul nu este obligat la plata tva-ului. Cred ca vorbesti despre o cautiune, care se depune de catre o persoana straina de cauza care vrea sa participe la licitatie. Creditorii care participa la licitatie nu pot adjudeca bunul sau bunurile la o valoare sub 75% decat cea stabilita din pretul initial. cei care pot achizitiona sub acest procentaj sunt persoanele straine de cauza. creditorul nu este obligat sa depuna cautiune sau sa plateasca faca vre-o plata pentru a participa la licitatie. nu esti destul de explicit. Fa o descriere mai amanuntita , sa primesti raspunsuri cat mai subiective
Multumesc.
Situatia este urmatoarea: creditorul vrea sa adjuce in contul creantei la 75% din valoare, insa executorul spune ca trebuie sa plateasca 10% cautiune inainte de licitatie, se adjudeca bunul si apoi creditorul trebuie sa plateasca diferenta pana la TVA-ul calculat din valoarea bunului adjudecat (24% din valoarea de 75% minus valoarea de 10% a cautiunii depusa initial) intrucat el, executorul este obligat sa achite acest TVA la stat.
Sper ca am fost mai explicita.
Cum pot sa conving executorul sa faca licitatia fara sa plateasca creditorul tva-ul? (eu vorbesc in numele creditorului).
Multumesc din nou.
Ma puteti ajuta cu un raspuns, va rog: creditorul este obligat sau nu sa plateasca TVA atunci cand adjudeca la licitatie un bun al debitorului in contul creantei?
Executorul insista ca nu-i adjudeca bunul decat dupa ce plateste suma reprezentand TVA -ul la valoarea adjudecata (75%) pentru ca el sa-l achite la stat.
Multumesc.
Eu nu inteleg ceva : executorul a cerut unui creditor sa achite 10 % sa participe la licitatie? Pai de ce ca avea o creanta si cei care detin titluri de creanta impotriva debitorului supus executarii nu trebuie sa mai achite cautiunea de participare la licitatie si pot in contul creantei sa adjudece bunul.
Executorul are obligatiile prevazute in legea 188/2000 nu are atributii de agent colector de TVA.
Va aratat si care este textul de lege care ii lasa lui executorului posibilitatea de a refuza incheierea actelor de procedura - in speta procesul verbal de adjudecare?
Poate ca ar fi bine sa recititi si anuntul de vanzare cum este cu sau fara TVA

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adjudecare in contul creantei ieseugenia ieseugenia Sunt creditor intr-un doasr de executare silita.Creditul depaseste valoarea imobilului scos la licitatie in scurt timp.Nu exista alti creditori.Pot sa adjudec ... (vezi toată discuția)
Adjudecare imobil executat silit mary_stoica mary_stoica Buna seara, Am nevoie de lamuriri in urmatoarea situatie: Un creditor initiaza executarea unui imobil. In urma vanzarii la licitatie, imobilul a fost ... (vezi toată discuția)
Executare silita audi audi creditorul care a pornit executarea silita asupa uni teren, poate solicita executorului sa devina proprietar asupra acelui teren indiferent daca mai exista ... (vezi toată discuția)