avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sfat legat de procedura
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sfat legat de procedura

Buna ziua.
Ma confrunt cu urmatoarea situatie si as avea nevoie de un sfat.
Ieri am fost informati de o colega ca este insarcinata cu dovada de la medicul specialist. Toate bune si frumoase, felicitari si sarcina usoara ii dorim cu totii.
Fiind primul caz de colega insarcinata in firma , recitesc OUG 96/2003 reactualizata pentru a-mi reinprospata cunostintele in privinta procedurii si fiind de datoria mea ca si HR anunt telefonic clinica privata cu care avem contract de prestari servicii de medicina muncii pentru a vedea care este procedura lor in aceasta situatie. Discut cu o domnisoara asistenta (persoana de contact) o informez asupra situatiei iar aceasta imi raspunde ca ei nu se implica decat in momentul cand angajata imi vine cu dovada de sarcina cu riscuri de la medicul de familie/specialist pentru a-i intocmi dosarul de risc si banuiesc anumite controale/consultatii :O

Din cunostintele mele, procedura in cazul in care o angajata este insarcinata este urmatoarea:
- anunta angajatorul asupra starii sale in scris si anexeaza dovada
- angajatorul anunta in termen de 10 zile Medicina Muncii si ITM in vederea cercetarii conditiilor de munca
- angajatorul impreuna cu medicul de medicina muncii efectueaza evaluarea privind riscurile la locul de munca; se intocmeste un raport de evaluare iar in baza acestui raport angajata este informata asupra riscurilor la locul de munca (in cazul in care exista asa ceva, eventual modificarii ale programului de lucru/conditiilor de lucru); i se inmaneaza o copie a politicii firmei referitor la protectia maternitatii si i se explica drepturile pe care le are, etc.
- angajata ia la cunostiinta in scris de continutul informarii si are dreptul sa faca contestatie la ITM in termen de 30 zile de la data informarii.

Acum, intrebare...in baza carui raport de evaluare fac eu informarea daca cei de la medicina muncii ne-au spus ca nu se implica desi un articol din contractul de prestari servicii la cap. obligatiile prestatorului incheiat cu ei ar suna asa : "evaluarea angajatei gravide la locul de munca, la solicitarea beneficiarului, cf OUG96/2003 privind protectia .....".

Sa inteleg ca trebuie sa solicit in scris efectuareqa acestei evaluari? Solicit daca e nevoie..tocmai de asta am sunat, sa aflu care este procedura :-/
Iar ce mi s-a parut foarte ciudat a fost faptul ca, la intrebarea mea daca sa le trimit totusi prin fax/personal copie dupa dovada starii de graviditate a angajatei pentru a intra macar in evidenta lor mi-a spus ca nu este necesar si ca ei deocamdata nu au nevoie de nimic!!! :-/

Inainte de-a contacta un superior de la clinica respectiva, am interpretat eu gresit sau probabil am sunat prea dimineata sa anunt si domnisoara asistenta nu-si terminase cafeluta?:">
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:24, 20 Iunie 2008
cea ma buna metoda de lucru este cea in scris, cu referire la art. din contractul de prestari servicii, lege, etc.
Din pacate, tot ce se face prin aceste contracte e de a respecta legea doar formal, sa fie acolo, in caz de control....... nimeni nu se gandeste ca ar fi cazul sa isi asume vreo raspundere,,,,,.X-(
Trebuie anuntat angajatorul in scris ca este insarcinata. Angajatorul ar fi trebuit sa anunte medicina muncii care face o evaluare a locului de munca dupa care ar fi trebuit anuntata directia de munca. In acest caz poate solicita interventia celor de la directia de munca. In cazul in care nu a anuntat in scris ca este insarcinata nu prea poate face mare lucru.
In cazul unui concediu de risc maternal acesta se acorda la recomandarea medicului ginecolog si cu avizul medicului de medicina muncii.
sdianaviolina a scris:

cea ma buna metoda de lucru este cea in scris, cu referire la art. din contractul de prestari servicii, lege, etc.
Din pacate, tot ce se face prin aceste contracte e de a respecta legea doar formal, sa fie acolo, in caz de control....... nimeni nu se gandeste ca ar fi cazul sa isi asume vreo raspundere,,,,,.X-(

Da, asa m-am gandit si eu ca ar fi cel mai bine desi se pare ca isi iau bani pt niste servicii pe care nu le ofera :((

@lora77
Ma refeream la faptul ca eu (in calitate de HR reprezentand angajatorul) am anuntat medicina muncii (in cazul nostru clinica cu care avem contract pentru prestari servicii de medicina muncii) si am primit raspunsul mentionat mai sus :))
Voi face solicitarea in scris, sa vedem dupa ce raspuns primim B-)
Evaluarile se efectueaza de catre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor sunt consemnate in rapoarte scrise.

Cred ca este mai bine sa le solicitati in scris sa participe la efectuarea evaluarii privind riscurile la care poae fi supusa la locul ei de munca viitoarea mama.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am informat angajatorul ca sunt insarcinata si la ... NSteph NSteph Buna ziua, Am informat angajatorul ca sunt insarcinata si la cateva zile de la anunt mi s-a trimis de la HR o informare de la medicina si protecția ... (vezi toată discuția)
Zile libere pentru sarcina tanase_mara tanase_mara Buna ziua, Este obligatoriu sa ma duc la cabinetul medicului angajat de firma la care lucrez pentru a ma lua in evidenta ca sunt insarcinata? sau firma este ... (vezi toată discuția)
Gravida la locul de munca Toshminutzs Toshminutzs Buna, am ramas insarcinata, am depus catre angajator adev plus anuntare angajator gravida am primit de la ei o foaie in care scria ca nu sunt supusa nici unu ... (vezi toată discuția)