avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Refuz pensionarea anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Refuz pensionarea anticipata

Buna ziua,
Ma adresez dvs in numele mamei mele.
Implineste anul acesta 56 ani, are 33 de ani munciti. A depus pe 3 ianuarie 2011 cerere de pensionare anticipata. Pe 4 aprilie i-a venit decizia de pensionare insa pensia este ridicola...356 ron, penalizare 43 procente..sau puncte..nu ma prea pricep. Nu este decisa daca sa refuze decizia de pensionare sau sa accepte, 356 ron dupa 33 de ani de munca.

Intrebarea este: daca refuza decizia de pensionare, poate sa ceara in acest an sau anul viitor inca odata o decizie de pensionare anticipata, implicit o recalculare (poate s-a gresit calculul)? E posibil ca daca refuza, sa fie nevoita sa astepte pana la pensionarea de drept?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:44, 25 Aprilie 2011
Trebuie sa cereti buletinul de calcul al pensiei pt a va face o parere daca a fost bine calculata.Se pare ca mama dv. a avut pe intreaga perioada de contributie un salariu mic,apropiat de cel minim pe economie.
bogdan7ro a scris:
Nu este decisa daca sa refuze decizia de pensionare sau sa accepte, 356 ron dupa 33 de ani de munca.

Mama dvs. nu poate sa refuze, poate sa solicite anularea deciziei de pensie in termen de 30 de zile de la comunicare (temei legal, art. 106, alin. 3 din Legea nr. 263/2010). Dupa trecerea termenului de 30 de zile nu mai poate s-o anuleze nimeni.

Eu inteleg ca nu este vorba despre pensie anticipata, ci despre pensie anticipata partiala. Daca mama dvs. lucreaza, poate sa-si continue activitatea, decizia nu va fi pusa in plata pana cand nu va duce la casa de pensii dovada ca i-a incetat calitatea de asigurat.

bogdan7ro a scris:
Intrebarea este: daca refuza decizia de pensionare, poate sa ceara in acest an sau anul viitor inca odata o decizie de pensionare anticipata, implicit o recalculare (poate s-a gresit calculul)?

Bineinteles, i se vor deschide din nou drepturile de pensie intrucat indeplineste conditiile. Procentul de diminuare va fi mai mic, intrucat se apropie de varsta standard de pensionare.

bogdan7ro a scris:
E posibil ca daca refuza, sa fie nevoita sa astepte pana la pensionarea de drept?

In niciun caz intrucat, asa cum am scris mai sus, indeplineste conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata partiala.
multumesc pt raspuns!
Buna seara,
Un vecin si-a depus dosarul pt pensie anticipata partial (locuieste la sat - fara net si telefon si m-a rugat sa ma interesez eu pt el) la dat de 04.02.2011, iar in data de 13 .4.2011 a primit deciazia de respingere a cererii de pensionare a pensiei anticipate partial, deoarece are stagiul de cotizare realizat doar 34 ani 6 luni si 29 zile , din care 3 ani 6 luni si 20 de zile stagiu asimilat. Varsta la datadepunerii de 60 de ani si 8 luni.
Intrebare - el poate sa-si plateasca aigurarea pe o periaoada de 5 luni (toata - acum) si sa-si ceara din noua dreptul de penie, chiar daca e pensia diminuata.
Daca se angajeaza la oculul silvic pe perioada determinata pe 9 luni (parca) cu sal. minim pe economie - solicita adeverinta si depune din nou dosarul?

Cum se procedeaza?

Multumesc si Hristos A Inviat!
Adevarat a inviat!

cgabriela a scris:
in data de 13 .4.2011 a primit deciazia de respingere a cererii de pensionare a pensiei anticipate partial, deoarece are stagiul de cotizare realizat doar 34 ani 6 luni si 29 zile , din care 3 ani 6 luni si 20 de zile stagiu asimilat. Varsta la datadepunerii de 60 de ani si 8 luni.

Cat a lucrat vecinul? Ce perioade sunt incluse in stagiul asimilat de 3 ani, 6 luni si 20 de zile? Vecinul dvs. trebuie sa aiba un stagiu realizat de 35 de ani ca sa poata beneficia de pensie anticipata partiala. Perioada de stagiu militar, de exemplu, este stagiu asimilat stagiului de cotizare si nu este avuta in vedere la stabilirea stagiului in vederea acordarii pensiei anticipate partiale.

Mie nu mi-e clar daca vecinul dvs. mai are 6 luni pana la realizarea stagiului de cotizare de 35 de ani sau mai mult. Intrebati-l daca in cei 3 ani si 6 luni intra si perioada in care a satisfacut stagiul militar. Sau, si mai simplu, intrebati-l ce scrie pe decizia de respingere. Acolo cei de la pensii au scris motivul respingerii cererii si cand poate s-o depuna din nou.

cgabriela a scris:
Intrebare - el poate sa-si plateasca aigurarea pe o periaoada de 5 luni (toata - acum) si sa-si ceara din noua dreptul de penie, chiar daca e pensia diminuata.

Nu poate sa incheie un contract de asigurare, sa plateasca in avans venitul asigurat si sa considere ca au trecut 5 luni. Pentru ca 5 luni nu trec intr-o zi. :)

cgabriela a scris:
Daca se angajeaza la oculul silvic pe perioada determinata pe 9 luni (parca) cu sal. minim pe economie - solicita adeverinta si depune din nou dosarul?
Cum se procedeaza?

Nici asta nu poate, intrucat este vorba despre stagii si venituri viitoare, care nu au fost realizate. Nu poate depune dosarul din nou la casa de pensii pana cand nu realizeaza stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Deci nu poate sa se angajeze pe o perioada determinata, sa solicite adeverinta si sa depuna dosarul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipatã GRANDELFILOMITA GRANDELFILOMITA Hristos a înviat! Soţul meu este născut în mai 1953. A lucrat 22 ani şi4 luni în condiţiile grupei a II-a de muncă. A mai beneficiat de 18 luni ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata traianp traianp buna ziua am si eu o intrebare o persoana de sex masculin cu varsta de 62 ani si 37 ani vechime in munca se poate pensiona mentionez ca la implinirea ... (vezi toată discuția)
Perioada vechime in munca schumy1969 schumy1969 înregistrările din cartea de munca constituie vechime in munca? zilele, lunile si anii trecuții în cartea de munca trebuie sa apara si in decizia de ... (vezi toată discuția)