avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Succesiune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Succesiune

In anul 1996 bunicul in fata notarului face urmatorul testament
Las numitei.....,cu domiciliu in ................., intreaga mea avere mobila si imobila ce se va gasi in patrimoniul meu la data decesului meu.
Fac acest act de ultima vointa, intrucat legatara mi-a aratat mult devotament, m-a ajutat in situatii dificile, am credinta ca ma va saajuta , ingriji si intretine in caz de nevoie,iar la decesul meu ma va inmormanta si va indeplini toate ritualurile crestinesti dupa datina, pe cheltuiala sa.
Declar ca am succesibili rezervatari un fiu si sotia in viata si am cunostinta de disp.art 841 cad civil si L.319/ 1944
In luna aprilie 2000 am facut un contract de intretinere intre mine, fostul sot si bunica mea ptr apartamentul ei.
in luna mai bunica a inaintat actiune civila ptr rezolutiunea contractului de intretinere,intre fostul sot, eu si bunica care am fost de acord sa admitem actiunea. In luna noiembrie 2000 s-a pronuntat divortul cu fostul sot.
In anul 2003 am depus o adresa prin care sa se rezilieze dreptul de proprietate restabilindu-se situatia anterioara ,adica sa fie trecuti bunicul si bunica.
In anul 2004 am incheiat un nou contract de intretinere cu actualul sot dar in extrasul de carte funciara aparem noi iar bunica cu dreptul de uzufruct viager.
Intrebare
Mai pot trece partea bunicului in cartea funciara, acum daca am testamentul lui ?
din cate inteleg eu, dvs. ati incheiat ultimul contract de intretinere doar cu bunica si nu si cu bunicu. Testamentul de la bunicu va produce efecte juridice (si veti putea dispune de partea din succesiune care va revine) doar dupa DECESUL bunicului!
Eu va sfatuiesc sa faceti un contract de intretinere si cu bunicul, in schimbul partii lui din imobil (pastrand in favoasrea acestuia tot un drept de uzufruct viager - ca si in situatia bunicii).
S-ar putea sa aveti surpriza ca bunicul sa faca un alt terstament si .... veti ramane fara nimic!
Testamentul facut de bunicul a fost in anul 1996, el decedand in anul 1999.
Pot sa merg la notar si sa trec partea mea de la bunicul ? Sau acum e prea tarziu ?
Puteti sa mergeti la biroul notarial in a carei raza a avut ultimul domiciliu bunicul, insa impreuna cu fiul bunicului (banuiesc ca tatal dvs.) şi sotia bunicului (banuiesc ca e bunica dvs.), care traiau la momentul decesului bunicului! In caz de intelegere se va dezbate succesiunea pe cale notariala... in caz de neintelegere, va trebui sa va adresati cu o actiune in instanta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de succesiune P.F.A. HERMAN DAN P.F.A. HERMAN DAN Buna ziua, Am testamentul bunicului autentificat in 1996, el decedand in 1999. Fiind in divort cu primul sot , s-a trecut doar ea in acte. Eu acum mai am ... (vezi toată discuția)
Anularea testamentului f3g4zuzu f3g4zuzu Am un testament facut de o batrana fara urmasi pentru o mandarda dintr-un imobil. In prezent proprietara traieste. Eu doresc sa renovez total mansarda, numai ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare uzufruct viager, dupa decesul beneficiarilor uzufructului nicoletaghe nicoletaghe Acum 8 ani am facut un contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager cu clauza de intretinere cu bunici mei in care ei beneficiau de asupra apartamentului , ... (vezi toată discuția)