Buna ziua! Ma numesc Nicolae B si sunt din Calarasi. Doresc sa cumpar un imobil, am discutat cu proprietarul, ne-am inteles ca plata sa fie facuta in doua rate, iar in perioada dintre plati proprietarul sa isi faca restul actelor necesare(trebuie facuta succesiunea, am vorbit cu toti succesorii si sunt de acord, carte funciara, etc.).Contractul de vanzare-cumparare va fi facut la plata ultimei rate. Am fost la un notar care mi-a spus ca pot face o chitanta de mana pentru prima rata,semnata de cativa martori, urmand ca impreuna cu niste acte de la primaria unde este situat imobilul si cu proprietarul sa mergem la dansul sa ne legalizeze chitanta. Intrebarea mea este: e valabila o astfel de chitanta?
Mai bine asteptati sa isi faca succesiunea.
Notarul nu va autentifica actul decat daca se vor prezenta si semna toti in fata lui.
Nu sa veniti cu chitanta de mana semnata la notar.
Buna ziua!
In primul rand, notarul ar putea sa va faca un ante-contract, in care sa se stipuleze toate conditiile vanzarii ( faptul ca, contractul va fi perfectat la data obtinerii celorlalte documente- certificat de mostenitor, cadastru, intabulare, etc. )
In momentul in care faceti ante-contractul, platiti si avansul sau prima rata, etc.
Notarul poate sa treaca si sanctiuni pentru parti: adica, nu mai incheiati contractul, pierdeti avansul (prima rata); cumparatorul nu mai vrea sa incheie contractul, datoreaza dublul avansului.
Se mai poate face promnisiune bilaterala de vanzare-cumparare!
Chitanta de mana nu se mai practica de mult. E greu de dovedit, va trebuie martori, etc.
Daca nu puteti convinge notarul, cautati altul! Lumea asta e plina de oameni deschisi la minte!
Multa bafta!
El vrea sa vina cu actul semnat la notar si notarul sa ii aplice stampila.
Nu cred ca notarul va proceda asa.
Ori ii promite asa si apoi nu ii aplica stampila.
Sau nu a inteles bine omul.
In primul si in primul rand o chitanta de mana scrisa, datata si semnata de parti si de martori constituie un inceput de proba in instanta.
Totusi va sugerez sa incheiati un antecontract de vanzare-cumparare in fata notarului pana la incheierea dezbaterii procedurii succesorale. Un alt act premergator prin care puteti sa-i dati o anumita suma de bani ca avans este o conventie sau o chitanta in forma autentica.
Nu uitati sa introduceti in actul notarial incheiat si clauza de arvuna: In cazul in care promitentii vanzatori se razgandesc in legatura cu vanzarea imobilului acestia se angajeaza sa plateasca dublul avansului primit. In cazul in care promisii cumparatori se razgandesc in privinta cumpararii imobilului acestia pierd avansul platit.
Inca ceva. In cazul unei incheieri a unui act in baza caruia sa ii dati un avans pana la definitivarea actelor, va sfatuiesc sa treceti un termen pana la care si promitentii vanzatori se angajeaza sa isi rezolve situatia privind imobilul si o data limita la care sa se prezinte in fata notarului pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare in forma definitiva.
O zi buna. Succes ;)
Acte de mana
maitzen
buna seara, as vrea sa cumpar o casa prin creditul prima casa, proprietarul nu are inregistrata deocamdata constructia ca finaliza, o are doar ca teren si ca ... (vezi toată discuția)