avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacerea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacerea contractului de munca

Buna ziua,

De 3 luni lucrez ca gestionar depozit la o firma de papetarie.
S-a constatat, nu stiu in ce conditii pentru ca nu am fost informat, ca firma are un prejudiciu 10000 de lei. Au ajuns la concluzia ca "vinovati" pentru acest lucru sunt eu impreuna cu doi colegi. Astazi ne-au informat despre acest fapt si ne-au trmis acasa spunandu-ne ca suntem concediati. Dupa ce ne-a interogat directorul general pe fiecare in parte, separat, ne-a spus sa ne prezentam maine la locul de munca, la ora 9 pentru alte discutii.
De cand lucram aici cei doi colegi au "furat" doua capsatoare iar eu 3 pixuri si o etajera a unui suport de documente - fapte ce le-am recunoscut (valoarea totala aprox 100 de lei).
Directorul general ne-a spus ca nu ne mai plateste o luna jumatate de munca (salariul se plateste in datele de 15 si 23 ale lunii urmatoare).
De asemenea salariul trecut in contract este de 727 lei brut, in timp ce pe noi ne plateste cu 1100 lei net.
Intrebarea mea este cum ne poate acuza de ceva fara probe, mai ales avand in vedere ca la acel depozit au acces 10 gestionari de depozit si toti ceilalti angajati ai firmei (operatori facturare, agenti de vanzari, soferi,femeia de serviciu cat si directorii si seful nostru de departament).
A doua intrebare este daca ne poate desface contractul de munca fara a avea probe impotriva noastra.
In cazul in care maine va fi si Politia la sediul firmei ce este de facut ?
Mentionez ca ultimul inventar s-a facut inainte de angajarea mea si nu am semnat niciun act conform caruia as fi raspunzator de lipsuri si nici nu mi-a fost adusa la cunostinta fisa postului.
Cel mai recent răspuns: jhon2910 , utilizator 20:05, 13 Aprilie 2011
Prejudiciul se stabileste in baza unor inventare.
Daca la momentul angajarii dvs nu s-a efectuat nici un inventar, asta inseamna cu nu ati preluat nici un stoc.
Aceasta lipsa de 10000 lei, trebuie dovedita cu documente: Inventarul precedent, inventarul in baza cariua s-a stabilit prejudiciul, daca s-a indeplinit procedura legala de inventariere (declaratie de inceput de inventar, comisia de inventariere, stocul scriptc, stocul faptic, declaratia de sfarsit de inventar etc)
Aceasta procedura este destul de complexa, care daca nu se respecta, sefilor le va fi foarte greu sa va impute supa respectiva, pentru ca ei trebuie sa dovedeasca prin documente prejudiciul creat de dvs.

Concedierea dvs se va face in baza unei decizii, daca aceasta decizie are la baza aceasta lipsa din gestiune, ea trebuie dovedita. Cu alte cuvinte, nu are cum sa va concedieza pe acest motiv.

Referitor la salariul dvs (mai mare netul decat brutul), puteti sesiza daca aveti dovezi organele abilitate ale statului.

Daca sunteti incadrat in contractul de munca ca gestionar, este imperios necesara Fisa Postului, care sa faca referire in mod expres la Legea 22.
daca nu aveti asa ceva, chiar nu aveti de ce sa va faceti probleme dvs, ci mai degraba trebuie sa isi faca probleme angajatorii dvs.
Mult succes
Multumesc pentru raspuns.
In cazul in care am semnat fisa postului dar nu am primit un exemplar sunt raspunzator ? Mi s-au dat multe acte de semnat si am facut-o orbeste, fara sa ma gandesc la consecinte.
Exista vreo sansa sa ne mai primim drepturile salariale ?
Multumesc inca o data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie cristi_boar79 cristi_boar79 Buna ziua Am fost angajat la o firma,la care am depus demisie si mi s-a aprobat,prin art79 lit7,inregistrata la itm.In cartea de munca am fost incadrat ... (vezi toată discuția)
Lipsa inventar-litigiu in munca xfiles xfiles Buna ziua! De peste 1 an de zile am fost angajat al unui magazin de telefonie mobila, iar acum,dupa ce am incetat colaborarea, au facut un inventar si ... (vezi toată discuția)
Inventar cu probleme Beauty Beauty Buna ziua As dori va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cum se face un inventar corect M-am angajat la o firma in functia reprezentat vanzari si timp de 1 ... (vezi toată discuția)