avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dezbatere mostenire

Buna ziua.

As dori sa va cer sfatul in urmatoarea problema. Tatal meu si fratele lui sunt mostenitorii unor terenuri si case in urma decesului bunicii mele. Au inceput procedurile pentru dezbaterea mostenirii si impartirea terenurilor/caselor. Mentionez ca exista 2 case, care s-au impartit de comun acord, si care sunt despartite printr-un gard si ulterior prin zidul casei.
Fratele tatalui meu sustine ca prin lege i se cuvine sa ii cedam 1 metru de teren pentru a avea spatiu pentru ingrijirea casei. A fost sustinut si de catre reprezentantul venit pentru cadrastru, insa nu au putut sustine prin nici un document/lege/ act oficial. Deoarece noi am refuzat sa cedam terenul, au amenintat ca ne deschid proces.
Rugamintea mea ar fi de a ne spune daca cererea lor este intemeiata sau nu, si in baza carei legi/norme metodologice/etc, si de a ne sfatui cum sa procedam in continuare.
In caz ca cererea este intemeiata putem cere sa ne cedeze un teren echivalent ca marime in locul celui pe care il dam noi?

Va multumesc anticipat,
Magda Schenker
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 02:52, 23 Iunie 2008
Mostenitorii se pot intelege intre ei.Asa cum au ei dreptul, tot asa aveti si dvs dreptul.
Incercati sa va intelegeti intr-un mod constructiv, nu distructiv pentru toti.

avocat Claudiu Lascoschi
Stimate domn,

Va multumesc pentru raspuns si pentru timpul acordat problemei postate pe acest forum.
Imi cer scuze pentru insistenta, insa nu am inteles foarte clar mesajul dumneavoastra. Poate ca nu am fost foarte explicita asa ca va rog sa imi permiteti sa detaliez putin.
Casele noastre nu sunt apropiate una de cealalta, asa ca de fapt, ei cer jumatate de metru pe lungimea casei, teren care le-ar reveni din spatiul curtii noastre. Intentia noastra nu este distructiva, incercam doar sa prevenim doar un eventual abuz. Va rog sa intelegeti ca istoria din spatele intrebarii mele este destul de lunga, si ca nu este doar dovada de incapatanare din partea familiei mele ci dorinta de a nu fi inselati din nou.
In cazul in care cererea lor este fundamentata legal nu avem nici o problema in a o respecta.
De aceea, va rog in mod respectuos sa imi dati un raspuns mai detaliat daca aveti posibilitatea.

Multumesc,
Magda Schenker
Inteleg ca va aflati in proces.
Daca mostenitorii nu se vor intelege se va face o expertiza si expertul isi va exprima opinia sa in conformitate cu legislatia in constructii.
In cadrul expertizei sale, expertul va indica si temeiul legal daca e cazul.
Problema dvs necesita discutii verbale si din acest motiv este foarte greu pt un avocat sa-si expuna punctul de vedere fara sa inteleaga toata situatia din teren si toate ipotezele posibile si sa vada schitele.
Daca nu aveti un avocat care sa va reprezinte o sa mearga foarte greu procesul.
A spune mai mult ar insemna sa nu ma bazez pe ceea ce vad si pe ceea ce aud.
Inainte ca instanta sa auda sau sa vada o parere, avocatul o cenzureaza si analizeaza, iar apoi o prezinta instantei atunci cand este slefuita si gandita.

avocat Claudiu Lascoschi
magda_schenker a scris:

Buna ziua.

As dori sa va cer sfatul in urmatoarea problema. Tatal meu si fratele lui sunt mostenitorii unor terenuri si case in urma decesului bunicii mele. Au inceput procedurile pentru dezbaterea mostenirii si impartirea terenurilor/caselor. Mentionez ca exista 2 case, care s-au impartit de comun acord, si care sunt despartite printr-un gard si ulterior prin zidul casei.
Fratele tatalui meu sustine ca prin lege i se cuvine sa ii cedam 1 metru de teren pentru a avea spatiu pentru ingrijirea casei. A fost sustinut si de catre reprezentantul venit pentru cadrastru, insa nu au putut sustine prin nici un document/lege/ act oficial. Deoarece noi am refuzat sa cedam terenul, au amenintat ca ne deschid proces.
Rugamintea mea ar fi de a ne spune daca cererea lor este intemeiata sau nu, si in baza carei legi/norme metodologice/etc, si de a ne sfatui cum sa procedam in continuare.
In caz ca cererea este intemeiata putem cere sa ne cedeze un teren echivalent ca marime in locul celui pe care il dam noi?

Va multumesc anticipat,
Magda Schenker

Din moment ce prin procedura notariala nu ati ajuns la un consens, pasul urmator pentru a iesi din indiviziune este partajul succesoral in instanta. Aici, va veni un expert numit de instanta la fata locului si va masura, facand propuneri de lotizare pentru fiecare parte si respectand cat mai bine cotele partilor. Din moment ce cotele sunt egale pentru ambii copii, expertul va imparti casele si terenurile raportandu-se si la posesia si dorinta partilor. Daca zidul casei unchiului , este pe hotar, veti fi nevoita conform Legii nr.50 sa lasati un spatiu pentru ca picatura casei lui sa cada tot pe terenul lui. In compensare expertul va face propunere pentru alt teren sau pentru obligarea unchiului la plata unei sulte.
Daca nu va luati un avocat si va incapatanati veti pierde timp si veti plati si cheltuieli de judecata in cazul in care partea adversa isi angajeaza un avocat.
Deci, oricum veti plati niste bani, ori avocatului dvs, ori partii adverse pe care in mod sigur nu o agreati.
Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune sau mostenire ? ContSters79307 ContSters79307 Buna seara ! Situatia se prezinta astfel : tatal a decedat de curand, in urma lui ramanand 5 copii ( majori) si mama lor. Problema este ca nu se inteleg ... (vezi toată discuția)
Intrare in posesie mostenire turdeanu turdeanu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat intr-o problema: Mama mea a mostenit un sfert dintr-o casa, la tara, de la bunica mea. In acea casa locuieste un ... (vezi toată discuția)
Durata si cost proces oana.c oana.c Cam cat dureaza un proces de iesire din indiviziune? In cadrul lui se pot cere si alte lucruri? Cam cat de mare e taxa de timbru si onorariile ... (vezi toată discuția)