avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cazier Judiciar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cazier Judiciar

Dupa cat timp se sterge cazierul judiciar?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 23:51, 14 Aprilie 2011
DCristianC a scris:

Dupa cat timp se sterge cazierul judiciar?
Va multumesc!



Legea nr.290/2004 prevede la art.13 :
(1) Persoanele fizice inscrise in cazierul judiciar sau cu privire la care s-au facut notari provizorii se scot din evidenta daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) faptele pe care le-au savarsit nu mai sunt prevazute de lege ca infractiuni;
b) a intervenit reabilitarea judecatoreasca sau de drept;
c) a intervenit amnistia;
d) au fost condamnate la pedeapsa amenzii sau la o pedeapsa privativa de libertate de cel mult 3 ani si au trecut 20 de ani de la data ramanerii definitive a condamnarii;
e) au decedat;
f) au fost scoase de sub urmarire, s-a dispus fata de ele incetarea urmaririi penale ori s-a pronuntat o hotarare definitiva de achitare sau de incetare a procesului penal;
g) au executat masura educativa a libertatii supravegheate, a internarii intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical-educativ;
h) a trecut un an de la data aplicarii masurii educative a mustrarii.
(2) In cazul cand in cazierul judiciar al persoanelor prevazute la alin. (1) lit. a)-d) si f) exista si alte mentiuni, se sterg numai mentiunile care impun scoaterea din evidenta.
Va multumesc.
Cu scuzele de rigoare, pot sa stiu totusi la ce se refera litera D !?
Mai bine sa incepem cu lit. b.
Dupa cum ati spus si dvs., exista reabilitare, de doua feluri: de drept ( in cazul amenzii sau a pedepsei cu inchisoarea care nu depaseste 1 an - daca in termen de 3 ani nu s-a savarsit alta infractiune, cf. 134 Cod penal) si judecatoreasca ( in cazul condamnarilor mai mari de 1 an). Stiati dvs. ceva.

Cazierul judiciar se sterge si din alte motive, cum ar fi si lit. d, adica nici nu intervine reabilitarea, de nici un fel, dar totusi trece o perioada de timp - cf textului citat de @freelis.
Sunt multiple termene de reabilitare (cele indicate mai sus de @xuser sunt inccorecte), si principiul este ca nu se poate reabilitare fara executare sau considerarea pedepsei ca executata. Doar atunci se aplica lit. b)

Asadar, daca amenda nu s-a platit si probabil daca a intervenit prescriptia executarii (condamnatul a fugit de inchisoarea de sub 3 ani), inregistrarea dispare din cazier doar dupa 20 de ani, cf lit d).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stergere cazier lulush78 lulush78 Dupa cati ani este sters cazierul unei persoane urmarita general, condamnata 4 ani pt talharie, si care nu a facut pedeapsa ? (vezi toată discuția)
Valabilitatea reglementarilor Cristiandragusan Cristiandragusan 9. Articolul 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Art. 15.- (1) Persoanele fizice inscrise in cazierul judiciar sau cu privire la care s-au ... (vezi toată discuția)
Inscriere sentinta in cazierul judiciar acum 30 de ani .reabilitare. Mateius Mateius Acum 30 de ani am fost condamnat la 1 an si 6 luni cu executare pentru neplata pensiei alimentare. Aceasta pedeapsa se mai regaseste acum in cazier? (vezi toată discuția)