Legea 19/2000:
Pensia de urmaş
Art. 65. - Au dreptul la pensie de urmaş copiii şi soţul supravieţuitor, dacă persoana decedată era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
Art. 66. - Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).
Art. 67. - (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Art. 68. - (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 1 an.
(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale sau tuberculozei şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie.
Art. 69. - Soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 67 şi art. 68 alin. (1) beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie.
Art. 70. - Soţul supravieţuitor care are în îngrijire la data decesului susţinătorului unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani beneficiază de pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie.
Art. 71. - (1) Pensia de urmaş se calculează, după caz, din:
a) pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă şi era în plată cu pensie de invaliditate de orice grad, pensie anticipată, pensie anticipată parţială sau ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, la una dintre aceste categorii de pensie.
(2) Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din pensia susţinătorului, prevăzută la alin. (1), în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:
a) pentru un singur urmaş - 50%;
b) pentru 2 urmaşi - 75%;
c) pentru 3 sau mai mulţi urmaşi - 100%.
Art. 72. - Cuantumul pensiei de urmaş, în cazul orfanilor de ambii părinţi, reprezintă însumarea drepturilor de urmaş, calculate după fiecare părinte.
Art. 73. - În cazul modificării numărului de urmaşi, pensia se recalculează în conformitate cu dispoziţiile art. 71 alin. (2).
Art. 74. - Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.
Art. 75. - Beneficiarii pensiei de urmaş prevăzuţi la art. 66 lit. c) şi la art. 68 alin. (1) sunt expertizaţi, supuşi revizuirii medicale şi au obligaţia de a urma programele recuperatorii conform aceloraşi reglementări prevăzute pentru pensia de invaliditate.
Adresati-va casei de pensii.
Succes.
Va multumesc pentru rapiditatea raspunsului!
Problema e ca nu Casa de Pensii este structura competenta ci Casa Sectoriala de Pensii a Mapn. Unitatea unde a fost incadrat sotul meu la momentul decesului, invocand art 65 din aceasta lege, refuza sa-mi inainteze acel dosar. Centrul Militar Zonal se ocupa doar de situatiile pensionarilor militari. Intrebarea mea este daca nu am sprijinul acestor unitati spre cine sa ma indrept pentru a continua demersurile? Telefonic, de la Directia Financiar Contabila a MAPN mi-a comunicat ca acel dosar trebuie trimis de unitate sau CMZ. Am fost la ambele de mai multe ori si fiecare ma trimite la celalalt!
multumesc inca o data
@avluci
Legea nr. 19/2000 a fost abrogata de la 1 ianuarie 2011.
@ioana_pacurariu
Incepand cu data de 1 ianuarie 2011 actul normativ care reglementeaza acordarea drepturilor de pensie, atat pentru "civili" cat si pentru militari, este Legea nr. 263/2010. Unitatea militara nu poate invoca o prevedere dintr-un act normativ abrogat iar Directia financiar-contabila este acum Casa de pensii sectoriala a MAN.
Ceea ce v-a spus Casa de pensii sectoriala este corect, dosarul trebuie trimis de unitatea militara, potrivit art. 74 din HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010.
Unitatea militara ar trebui sa invoce art. 83 din Legea nr. 263/2010, potrivit caruia "pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii."
Problema e ca nu este de competenta unitatii militare sa constate daca sunt sau nu indeplinite conditiile prevazute de lege. Unitatea militara trebuie sa inainteze dosarul Casei sectoriale de pensii, chiar daca sotul dvs. nu era pensionar si nu indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii la data decesului. Numai casa de pensii sectoriala poate sa constate daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege si sa emita o decizie de admitere sau de respingere in acest sens.
Ce sa faceti daca unitatea militara refuza sa trimita dosarul, incep sa nu mai stiu. In tara asta fiecare face ce vrea.