avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort si credit ipotecar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort si credit ipotecar

Buna ziua,

Am si eu o problema...mai delicata...
Saptamana viitoare am primul termen de judecata in cadrul unui proces de divort. Problema mea este legata de partaj:
- in 2005 am cumparat o garsoniera prin credit ipotecar (de la banca la care lucrez) luandu-se in considerare numai veniturile mele (sotul pe vremea aceea avea salariul minim pe economie), credit care timp de un an de zile a fost achitat numai de mine (am extrase de cont doveditoare).
- in anul 2006 am vandut garsoniera pentru a cumpara un apartament cu 2 camere si dupa inchiderea creditului ipotecar am mai ramas cu 16.000 euro
- in anul 2007 am luat un alt credit ipotecar (la care a contribuit si sotul cu veniturile in procent de 20%) si am dat avans pentru acest apartament profitul obtinut din vanzarea garsonierei.
- intodeauna am avut salariu cel putin dublu fata de al sotului, eu am facut cumparaturile in casa si am platit majoritatea facurilor.
- la cea de-a doua casa tot eu am platit lunar ratele fara ajutorul lui...

Cum se va proceda la partaj si cat va trebui sa ii dau sulta?Presupun ca nu va trebui sa ii dau 50%... Ce se intampla daca nu o platesc?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 21:40, 22 Iunie 2008
In primul rand sa divortati si apoi se va judeca partajul

La stabilirea cotelor fostilor soti, in cadrul procesului de partaj, se va tine seama de contributia fiecaruia la dobandirea bunurilor comune, aceste fiind toate bunurile dobandite in timpul casatoriei, cu exceptia celor prevazute la art.
Art. 31 din Codul Familiei
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
e) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiunii unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de investitii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnizatia de asigurare sau despagubirea pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare
in cadrul procesului de partaj se presupune ca sotii au o contributie egala la dobandirea bunurilor.Dar sotul care considera ca a avut o contributie mai mare la dobandirea lor poate solicita cota majorata iar functie de probatoriul administrat in timpul procesului se apreciaza de instanta de judecata daca se impune acea cota majorata .DACA PRIN SENTINTA CIVILA SA STABILIT O ANUMITA SULTA SOTUL CARUIA ISA ATRIBUIT IMOBILUL TREBUIE SA DEA SUMA DE BANI CE A FOST STABILITA.In caz contrar cel ce trebuie sa primeasca banii se poate adresa unui executor judecatoresc care dupa ce notifica .............poate sa scoata imobilul la licitatie pentru a recupera sulta....discutiile pot fi destul de ample...foarte importante sunt actele cu care faceti dovada ca ati fost incadrata in munca si ca ati beneficiat de acel credit cu o dobanda preferentiala.Nu este un proces foarte simplu ..ar fi indicat sa consultati totusi un avocat.
Cu privire la partaj, vă sfătuiesc să vă angajaţi un avocat deoarece speţa dv. nu este una simplă.
Chiar dacă soţii au achiziţionat în timpul căsătoriei bunuri cu credite ipotecare care au fost în parte achitate cu salariul unuia dintre soţi, salariul soţilor este considerat bun comun. Datoriile soţilor sunt considerate comune dacă au fost contractate în scopul căsătoriei şi nu numai pentru uzul personal al unuia din soţi, caz în care datoria este personală.
În această situaţie, foarte importantă este stabilirea contribuţiei fiecrui soţ la dobândirea tuturor bunurilor comune ale soţilor. Astfel, faptul că numai un bun imobil a fost cumpărat exclusiv cu salariul unuia dintre soţi, iar restul bunurilor comune cu veniturile ambilor soţi, nu se poate reţine că unul dintre soţi a avut o contribuţie de 90%, de exemplu, iar celălalt de 10% pentru dobândirea bunurilor comune, deoarece această contribuţie se apreciază în raport de toate bunurile comune şi nu numai de unele dintre ele, caz în care este necesară abilitatea avocatului de a dovedi o contribuţie cât mai mare a soţiei sau, chiar dacă această contribuţie a fost egală, atunci o cheltuire a veniturilor obţinute în scop personal a soţului care, în final, va conduce la o contribuţie mai mare a soţiei la dobândirea bunurilor comune...în rest, rămâne aprecierea instanţei, după administrarea probelor...oricum, nu se va putea face o împărţire corectă niciodată, de aceea cel mai bine este împărţirea bunurilor prin bună învoială între foştii soţi...;)
Incercati o expertiza contabila extrajudiciara pentru a stabili mai intai fata de dvs cat vi s-ar cuveni in cazul unui partaj. Astfel puteti obtine un raspuns foarte clar si elocvent in functie de salariul avut de fiecare dintre soti de-a lungul timpului.
Dupa parerea mea, este prea costisitoare o expertiza contabila si nici nu au asa sume de calculat. Cu atat mai mult cu cat este extrajudiciara, adica nu este dispusa de judecator si poate fi contestata usor de cealalta parte.
Pentru stabilirea valorii bunurilor imobile este necesara, in cadrul procesului, efectuarea unei expertize de constructii, la valaorea de circulatie a imobilelor, iar daca sotii nu se inteleg cu privire la valoarea bunurilor mobile, se poate cere o expertiza merceologica pentru evaluarea acestora. In ziua de azi, oricine stie cat costa un televizor, o masina de spalat, un frigider, un aragaz sau alte obiecte electro-casnice... Partile ar putea sa cada de acord cu privire la evaluarea acestor bunuri...
Insa, mai bine o intelegere stramba, decat o imparteala dreapta...
Rolul unui avocat este foarte important in procesele de partal.

Alte discuții în legătură

Divort Antonia Laura Antonia Laura Situatia este urmatoarea:vreau sa divotez pentru ca el are alta relatie si avem o casa construita cu credit ipotecar pe 20 de ani.In cazul asta cum se impart ... (vezi toată discuția)
Partaj...... AVO_JR AVO_JR am nevoie de putin ajutor, mai exact de o informatie referitoare la partaj. in situatia in care noi am cumparat impreuna un apartament (60.000 euro) prin ... (vezi toată discuția)
Partaj novam999 novam999 Sunt divortata de 3 ani, cu 2 copii minori(de9, respectiv 11 ani) in intretinere si nu am facut partajul pina la aceatsa data.Casatoria a durat 10 ani si in ... (vezi toată discuția)