avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj......
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj......

am nevoie de putin ajutor, mai exact de o informatie referitoare la partaj.
in situatia in care noi am cumparat impreuna un apartament (60.000 euro) prin credit ipotecar, facut exclusiv pe baza venitului meu, la care se adauga o suma de la parintii mei (credit facut de ei) si o suma pusa de noi, la partaj cat se cuvine sotului?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:58, 14 Decembrie 2009
Buna ziua,

bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune.
Sotii pot dovedi, in cadrul procesului de partaj care este cota lor de contributie LA INTREAGA MASA PARTAJABILA iar nu numai cu privire la un singur bun.
In consecinta se va discuta pe toate bunurile pe care le-ati dobandit si se va avea in vedere sumele aduse de fiecare dintre soti., precum si contibutiile acestora in gospodarie ( munca femeii/barbatului pentru ingrijire, gatit, curatenie , copii etc).
Numai dupa examinarea tuturopr acestor componente se poate stabili care este cota de contributie a fiecaruia dintre soti.

Avocat Boncu
In primul rand va trebui sa demonstrati ca o parte din bani provin de la parintii dvs. Faptul ca au contractat un credit nu inseamna ca v-au dat dvs banii! Va trebuie documente care sa justifice acest lucru(contract imprumut de exemplu)
In al doilea rand , , daca nu va veti intelege de comun acord (partaj voluntar) , atunci instanta de judecata va aprecia cui ii va ramane apartamentul (inclin sa cred ca dvs deoarece creditul este pe numele dvs) si ce suma de bani trebuie sa primeasca drept sulta celalalt sot pentru cota parte din suma deja achitata pentru acel apartament.
B-)
Nu e musai contract de imprumut, ca poate fi si dar manual!
Se poate dovedi cu prezumtii, cu extrase de cont, martori etc.

Cat despre veniturile luate in calcul la credit, nu numai asta conteaza, ci exact cu cat a contribuit fiecare...
Depinde ce suma a fost comuna, ce suma a fost de la parinti, cine a gasit imobilul, cine a alergat la vizionari, cine a negociat si multe altele, in functie de situatia concreta de fapt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita pe imobil - bun comun al sotilor. dandanaua dandanaua In timpul casatoriei, unul dintre soti imprumuta o suma de bani (de la o persoana fizica).Prin hot.jud.def.si irevocabila este obligat sa restituie imprumutul. ... (vezi toată discuția)
Divort Julia24 Julia24 Buna ziua. In cazul unui divort, cum se face partajul? Eu sunt casatorita de un an si jum. Eu doresc sa divortez pentru ca nu mai functioneaza deloc... Avem ... (vezi toată discuția)
Partaj casa primita de la parinti ContSters57747 ContSters57747 Buna ziua, Sunt casatorit de 2 ani. Parintii sotiei vor sa cumpere o casa care e aproape gata (tencuita, izolata, cu termopane puse si instalatii ... (vezi toată discuția)