avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita pe imobil - bun comun al sotilor.
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita pe imobil - bun comun al sotilor.

In timpul casatoriei, unul dintre soti imprumuta o suma de bani (de la o persoana fizica).Prin hot.jud.def.si irevocabila este obligat sa restituie imprumutul. Creditorul este obligat sa ceara in instanta partajarea apartamentului comun celor doi soti, sau sa se stabileasca câtimea cotei (procentul) debitorului pentru a putea executa silit pe acesta? Nu se poate, legal, proceda direct la executarea silita a jumatate din apartament (stiindu-se ca acesta a fost dobandit in timpul casatoriei, cu contributie egala?
Cel mai recent răspuns: lavynutza20 , utilizator 22:19, 8 Februarie 2010
Contributia egala la dobandirea imobilului este doar o prezumtie legala.Doar prin partaj, in functie de contributia fiecarui sot la dobandirea imobilului se pot stabili cotele de proprietate ale fiecarui sot.
Raspunsul la intrebarea dvs., ultima, este, in concluzie, negativ.
normal e sa se faca partajul.
costurile partajului si cheltuielile de executare il privesc tot pe imprumutat
In primul rand trebuie sa se aiba in vedere daca imprumutul a fost luat pentru unul dintre soti sau pentru amandoi, pentru dobandirea unui bun sau pentru sporirea valorii unor bunuri comune ori pentru intretinerea comuna. In cazul in care imprumutul a fost luat doar pentru unul dintre soti , se urmaresc bunurile aceluia proprii si doar in cazul in care creditorul nu-si recupereaza suma, abia atunci se poate cere impartirea bunurilor comune la instanta... In cazul in care imprumutul a fost contractat pentru amandoi, se urmaresc bunurile comune pentru recuperarea sumei de catre creditor ! Asta este parerea mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort Julia24 Julia24 Buna ziua. In cazul unui divort, cum se face partajul? Eu sunt casatorita de un an si jum. Eu doresc sa divortez pentru ca nu mai functioneaza deloc... Avem ... (vezi toată discuția)
Coleg disperat the mark the mark Buna seara,in urma cu 3 ani sotia unui coleg a fost plecata sa munceasca in Spania unde a reusit sa faca un imprumut de nevoi personale ,imprumut de care sotul ... (vezi toată discuția)
Partaj ContSters94817 ContSters94817 Ma intereseaza cum se face partajul bunurilor in cazul unei familii dupa o casatorie de 6 ani si cu un copil minor ( 5 ani ).Bunurile comune sunt un ... (vezi toată discuția)