avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Politie-program vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Politie-program vizita minor

In cazul in care organele de politie se prezinta la usa mamei (fara executor, fara protectia copilului), in cazul unui minor care refuza in mod ferm si motivat plecarea cu celalalt parinte, trebuie sau nu sa respecte prevederile Legii 134/2010? Aceasta lege publicata in Monitorul oficial in iulie 2010 trebuie respectata sau nu de catre organele de politie?

Legea 134/2010, Sectiunea 2 - Executarea hotararilor judecatoresti referitoare la minori, Domeniul de aplicare

Art. 898
(1) Dispozitiile prezentului capitol sunt aplicabile si in cazul masurilor privitoare la minori prevazute intr-un titlu executoriu, cum sunt stabilirea locuintei minorului, darea in plasament, inapoierea minorului de catre persoana care il tine fara drept, exercitarea dreptului de a avea legaturi personale cu minorul, precum si alte masuri prevazute de lege.
(2) In aceste cazuri, executorul judecatoresc va trimite parintelui sau persoanei la care se afla minorul incheierea de incuviintare a executarii impreuna cu o somatie in care ii va comunica acesteia data la care sa se prezinte impreuna cu minorul la sediul sau ori in alt loc stabilit de executor, in vederea preluarii acestuia de catre creditor, sau, dupa caz, ii va pune in vedere sa permita celuilalt parinte sa isi exercite dreptul de a avea legaturi personale cu minorul, potrivit programului stabilit in titlul executoriu.
(3) Daca debitorul nu se va conforma somatiei executorului, acesta, la cererea creditorului, va sesiza instanta de executare pentru a se face aplicarea prevederilor art. 894.

Regulile speciale de executare Art. 899
(1) Daca in termen de o luna de la comunicarea incheierii prevazute la art. 894 alin. (2), debitorul nu executa obligatia sa, executorul judecatoresc va proceda la executarea silita.
(2) Executarea se va efectua in prezenta unui reprezentant al directiei generale de asistenta sociala si protectie a copilului si, cand acesta apreciaza ca este necesar, a unui psiholog desemnat de aceasta. Prezenta psihologului nu este necesara daca reprezentantul directiei are aceasta calificare.
(3) La solicitarea executorului judecatoresc, agentii fortei publice sunt obligati sa isi dea concursul la executare, in conditiile legii.
(4) Nu este permis niciunei persoane sa bruscheze minorul sau sa exercite presiuni asupra lui pentru a se realiza executarea.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 01:00, 16 Aprilie 2011
Organele de politie nu pot executa o sentinta judecatoreasca.
Numai executorul judecatoresc poate duce la indeplinire prevederile dispozitivului sentintei,in conditiile legi
Asa stiam si eu insa se intampla urmatoarea situatie: parintele suparat vine cu agentii de politie la usa. Cu toate ca nu au ce cauta, agentii vin, fara sa poata explica ce cauta acolo. Asculta copilul care le spune clar si raspicat ca nu vrea sa plece cu celalalt parinte, legitimeaza mama inculpata si pleaca fara nici un comentariu. Situatia aceasta se repeta intr-una, cu toate ca mama ii roaga sa nu mai vina pentru ca ii traumatizeaza fetita, fetita care deja se ascunde cand vede pe strada agenti de politie. Plus, mare surpriza: mama descopera ca in procesele verbale pe care le intocmesc, si pe care mama nu le-a semnat pentru ca nu i-au fost aduse la cunostiinta, agentii de politie scriu ca mama refuza sa-i dea copilul tatalui. Ar mai fi de mentionat ca mama are inregistrari video are tuturor acestor vizite ale politiei. Ce este de facut? Cum poate fi oprit abuzul agentilor de politie? Ce se intampla daca mama nu mai deschide pur si simplu usa, atat vreme cat agentii de politie nu pot executa o sentinta judecatoreasca?
Si daca copilul refuza totusi sa plece cu tatal sau (sau cu mama sa, depinde de situatie), ce se poate intamplain aceasta situatie?
Eu am o fetita de 4 ani care refuza sa plece cu tatal ei biologic.Am ajuns s-o imping de la spate si abia pleaca plangand, sau pur si siplu nu pleaca deloc.
Incercati sa mergeti cu un memoriu la comandantul politiei , desi este posibil sa existe o sesizare a politiei.
Acesta ar putea sa va confirme sau sa va infirme aceasta ipoteza.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2011
Radu Gabrian, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este in vigoare legea 134/2010, sectiunea 2 - executarea hotararilor judecatoresti referitoare la minori? laau laau Legea 134/2010, Sectiunea 2 - Executarea hotararilor judecatoresti referitoare la minori, Domeniul de aplicare Art. 898 (1) Dispozitiile prezentului ... (vezi toată discuția)
Executor judecatoresc - program vizitare minor OLIMPIUCLAUDIU OLIMPIUCLAUDIU Buna ziua, Am marea rugaminte de a ma ajuta cu un sfat in ceea ce se poate face in urmatoarea speta: Sunt tatal unui minor in varsta de 8 ani care tocmai a ... (vezi toată discuția)
Citare la politie - obligativitate prezentare Martonze Martonze Am primit o citatie , in urma unei [b]petitii[/b] depuse de tatal copilului meu, agentul a spus \\"pentru a lua o declaratie\\". Data depunerii petitei este ... (vezi toată discuția)